A 3,5 milliárdos keretösszegű beruházásban javulnak a fenntartható vízgazdálkodás feltételei.Az uniós közbeszerzéseket ismertető TED honlapján megjelent a tiszalöki vízlépcső felújításának közbeszerzése, az ajánlatkérő az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A fejlesztés célja a vízlépcső, mint kiemelt jelentőségű nagyműtárgy rekonstrukciója, amelynek révén a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodás feltételei javulnak. A Keleti és a Nyugati főcsatornának is Tiszalök ad friss vizet.

Az 1950-es években felépített tiszalöki létesítmény az energiatermelés mellett duzzasztóműként is működik. A duzzasztómű építését az indokolta, hogy a Tisza szabályozása után a víz jóval gyorsabb lefolyása miatt időnként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. A létesítmény egyik fontos vízügyi feladata biztosítani az Alföldet öntöz és ivóvízzel ellátó Nyugati és a Keleti főcsatorna friss vízellátását, utóbbi adja Debrecen ivóvízkészletének jelentős részét.

Fotó:MTI

A tervezett fejlesztés tartalmazza a duzzasztómű, a hajózsilip, medrek és partvédő művek, mederelzáró kőgát, parti létesítmények,valamint a vízerőműhöz csatlakozó létesítmények (terelőpillér, partfal, plató) rekonstrukcióját.

Forrás:magyarepitok.hu

A címlapról ajánljuk