Kifújták magukat - 22 év után átalakul a Városi Fúvószenekar

2016-10-23 16:18

  Szomorú hangvételű levelet tett közzé a Facebook oldalán a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar és a Reqviem Fúvószenekari Alapítvány nevében Némethné Mándi Krisztina, Oláh Zsolt, Németh Zoltán zenekari tagok. Hetek, hónapok óta nem tudott teljes létszámmal kiállni közönsége elé a nagy hagyományokkal rendelkező, sok tehetségeket kinevelő, Európa több országában hatalmas sikerrel szereplő, városunk hírnevét öregbítő fúvoszenekar.

A tiszavasvári fúvószene története éppen 80 éve, 1936-ra nyúlik vissza, amikor már leventezenekar működött a településen. Vezetője Hankó László volt. 1940-ben közbeszólt a háború, és a zenekar működése megszakadt. 1950-ben alakult meg a Munkászenekar, amelynek működését az Alkaloida Vegyészeti Gyár támogatta. Az utánpótlásról ezt követően az általános iskola gondoskodott, hiszen 1960-tól ének-zene tagozatos osztályokban tanulhattak a gyerekek. Az iskolában működött az Úttörő Zenekar, és a felnőttek a Munkásőrzenekarnak voltak a tagjai. Később ez a zenekar Tűzoltózenekar néven folytatta munkáját.

Hankó László zeneszeretete nagy szerepet játszott abban, hogy a településen a lakók a zenét és a fúvószenét megszeressék. Hankó László odafigyelt a fiatal tehetségekre. Az egyik legtehetségesebb diákjának Dohos László számított, aki ma már  Magyar Honvédség Fúvószenekarának nyugalmazott főkarmestere, Liszt-díjas karnagy(!!!) mellesleg pedig az ország egyik legelismertebb szaktekintélye mind a mai napig. Hankó László több tehetséges diákja közül kiemelkedett Cicás Ferenc, aki a debreceni Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Hankó László halála után (1969) Hankó Zoltán vette át a zenekar irányítását. A település zenekara 1970-es évek elején felbomlott. 1994-ben Cicás Ferenc segítségével alakult újra a Városi Fúvószenekar 35 fővel.

Az legsikeresebb időszak Cicás Ferenc vezetésével (c) Fotó:TVF

Hiába a dicső múlt és a sikerektől hangos huszonkét év. A jelenlegi helyzet kialakulásához több ok is vezetett. Az elmúlt években többen elköltöztek városunkból, vagy felhagytak a zenéléssel. Jelenleg nincs, vagy csak nagyon kevés a zenekar utánpótlás bázisa. Az elmúlt években jelentősen megcsappant az önkormányzat által nyújtott anyagi támogatás (a szerk.), és az adó 1%-ból befolyt összegek is csekély mértékben segítették a zenekart. A kialakult helyzetet nehezítette, hogy néhány hónappal korábban Aranyi Imre karnagy arra az döntésre jutott, hogy a zenekart nem tudja tovább felelősséggel irányítani, vezetni.

Aranyi Imre karnagy vezetésével is sikert sikerre halmozott a zenekar (c) Fotó:TVF

A regnáló zenekari tagok időközben felvették a kapcsolatot a Hankó László Zeneiskola vezetésével és arra az elhatározásra jutottak, - amely az egyetlen megoldást számunkra, - hogy az "öreg" zenészek csatlakoznak a zeneiskola feltörekvő ifjú csapatához. Nagy Dániel zenepedagógus vezetésével ugyanis formálódóban van egy fiatal csapat, akik ugyan még az út elején tartanak, viszont elég lelkesek ahhoz, hogy idővel az elődök nyomdokaiba léphessenek.Mindannyian reméljük,hogy hamarosan újra felcsendülnek a szebbnél szebb dallamok az új fúvószenekar előadásában a város rendezvényein.

A zenekari tagok levelét IDE KATTINTVA olvashatja!

Forrás:TVF


A rovat további cikkei
  • Audi és Dacia ütközött Hajdúnánásnál

      A 3502-es számú úton Hajdúnánás irányába közlekedett egy daciás férfi szerda délután, amikor eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött az előtte haladó Audival. A mentők a Dacia sofőrjét és utasát könnyű sérülésekkel vitték kórházba. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

  • Elfogták a tiszalöki késelőt

      A rendőrök 2017. július 16-án lakóhelyén elfogták azt a 32 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint négy nappal korábban a hajnali órákban Tiszalökön több ember életére tört. A nyomozás adatai szerint a férfi 2017. július 12-én a nyitott ablakon keresztül bement volt élettársa lakóházába, ahol minden előzmény nélkül egy késsel megsebesítette a 37 éves nőt, valamint gyermekeit, egy 13 éves fiút, egy 15 éves és egy 18 éves lányt, majd ismeretlen helyre távozott.

  • Villanyoszlopnak csapódott

      A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi pénteken Tiszavasváriban, a Déryné utcában. Személyi sérülés nem történt. Információink szerint a nem megfelelő sebességválasztás miatt történhetett a baleset. A város önkormányzati tűzoltói a gépkocsit áramtalanították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.Közélet »

Villanyoszlopnak csapódott

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi pénteken Tiszavasváriban, a Déryné utcában. Személyi sérülés nem történt. Információink szerint a nem megfelelő sebességválasztás miatt történhetett a baleset. A város önkormányzati tűzoltói a gépkocsit áramtalanították, majd a forgalmi akadály megszüntetésén dolgoztak.

Kultúra »

Kiemelt razzia volt a Keleti-Főcsatornán

  Kiemelt ellenőrzést tartotak a közelmúltban a Keleti-Főcsatornán a tiszalöki zsiliptől Bakonszegig a főcsatorna teljes(98 kilométeres) hosszában. Az ellenőrzést a ponty-, harcsa- és compófogási tilalom mellett az elmúlt hetekben betelepített halak védelme is indokolta tudtuk meg Csengeri Imrétől a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének szervezési és kommunikációs munkatársától.


Gazdaság »

TOPOS forrásból kap zöld utat a Komplex energetikai fejlesztés

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg – Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott támogatási kérelmek második körét is elbírálta az irányító hatóság, így összesen 5,8 milliárd forint értékben újabb 41 megyei projekt kapott zöld utat.

Sport »

Strandkézilabda: Tiszavasváriban folytatódott a bajnokság

  A SMART Ingatlan Strandkézilabda Nemzeti Bajnokság soron következő állomása Tiszavasvári volt. Az egynapos tornán öt férfi és hét női csapat szállt versenybe a pontokért. A férfiak mezőnyében ismételten a Beach Stars BHC végzett az első helyen, míg a nőknél a FullGSM Nyúlon Túl csapata sikerével ért véget a hétvégi forduló.Ezt már olvasta?

Elolvasom »