Kifújták magukat - 22 év után átalakul a Városi Fúvószenekar

2016-10-23 16:18

  Szomorú hangvételű levelet tett közzé a Facebook oldalán a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar és a Reqviem Fúvószenekari Alapítvány nevében Némethné Mándi Krisztina, Oláh Zsolt, Németh Zoltán zenekari tagok. Hetek, hónapok óta nem tudott teljes létszámmal kiállni közönsége elé a nagy hagyományokkal rendelkező, sok tehetségeket kinevelő, Európa több országában hatalmas sikerrel szereplő, városunk hírnevét öregbítő fúvoszenekar.

A tiszavasvári fúvószene története éppen 80 éve, 1936-ra nyúlik vissza, amikor már leventezenekar működött a településen. Vezetője Hankó László volt. 1940-ben közbeszólt a háború, és a zenekar működése megszakadt. 1950-ben alakult meg a Munkászenekar, amelynek működését az Alkaloida Vegyészeti Gyár támogatta. Az utánpótlásról ezt követően az általános iskola gondoskodott, hiszen 1960-tól ének-zene tagozatos osztályokban tanulhattak a gyerekek. Az iskolában működött az Úttörő Zenekar, és a felnőttek a Munkásőrzenekarnak voltak a tagjai. Később ez a zenekar Tűzoltózenekar néven folytatta munkáját.

Hankó László zeneszeretete nagy szerepet játszott abban, hogy a településen a lakók a zenét és a fúvószenét megszeressék. Hankó László odafigyelt a fiatal tehetségekre. Az egyik legtehetségesebb diákjának Dohos László számított, aki ma már  Magyar Honvédség Fúvószenekarának nyugalmazott főkarmestere, Liszt-díjas karnagy(!!!) mellesleg pedig az ország egyik legelismertebb szaktekintélye mind a mai napig. Hankó László több tehetséges diákja közül kiemelkedett Cicás Ferenc, aki a debreceni Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Hankó László halála után (1969) Hankó Zoltán vette át a zenekar irányítását. A település zenekara 1970-es évek elején felbomlott. 1994-ben Cicás Ferenc segítségével alakult újra a Városi Fúvószenekar 35 fővel.

Az legsikeresebb időszak Cicás Ferenc vezetésével (c) Fotó:TVF

Hiába a dicső múlt és a sikerektől hangos huszonkét év. A jelenlegi helyzet kialakulásához több ok is vezetett. Az elmúlt években többen elköltöztek városunkból, vagy felhagytak a zenéléssel. Jelenleg nincs, vagy csak nagyon kevés a zenekar utánpótlás bázisa. Az elmúlt években jelentősen megcsappant az önkormányzat által nyújtott anyagi támogatás (a szerk.), és az adó 1%-ból befolyt összegek is csekély mértékben segítették a zenekart. A kialakult helyzetet nehezítette, hogy néhány hónappal korábban Aranyi Imre karnagy arra az döntésre jutott, hogy a zenekart nem tudja tovább felelősséggel irányítani, vezetni.

Aranyi Imre karnagy vezetésével is sikert sikerre halmozott a zenekar (c) Fotó:TVF

A regnáló zenekari tagok időközben felvették a kapcsolatot a Hankó László Zeneiskola vezetésével és arra az elhatározásra jutottak, - amely az egyetlen megoldást számunkra, - hogy az "öreg" zenészek csatlakoznak a zeneiskola feltörekvő ifjú csapatához. Nagy Dániel zenepedagógus vezetésével ugyanis formálódóban van egy fiatal csapat, akik ugyan még az út elején tartanak, viszont elég lelkesek ahhoz, hogy idővel az elődök nyomdokaiba léphessenek.Mindannyian reméljük,hogy hamarosan újra felcsendülnek a szebbnél szebb dallamok az új fúvószenekar előadásában a város rendezvényein.

A zenekari tagok levelét IDE KATTINTVA olvashatja!

Forrás:TVF


A rovat további cikkei
  • TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

    A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

  • Kerékpárokat loptak Tiszalökön

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást B. István 59 éves és K. József 45 éves tiszalöki lakosok ellen. A férfiak 2017. szeptember 19-én a tiszalöki vasútállomásról megpróbáltak ellopni egy lezárt állapotú kerékpárt, de a vasútőr megzavarta őket, így elmenekültek a helyszínről.

  • Tűz volt az égetőben

      Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.Közélet »

Tűz volt az égetőben

  Kigyulladt egy olajhűtésű szivattyú csütörtökön délután Tiszavasváriban, a Kabay János utca egyik telephelyén közölte a Katasztrófavédelem. A város önkormányzati, a nyíregyházi és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók két habsugárral és két kézi tűzoltó készülékekkel oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kultúra »

Rekord évet zárt a Szentmihályi Gyógyfürdő

  Hivatalosan vasárnapig tartott nyitva a közelmúltban hullámmedencével is bővült Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban, a hétvégi lehűlés miatt azonban gyakorlatilag szombaton zárta a szezont a város strandja. Volosinóczki Béla, a cég ügyvezetője a borús idő ellenére is derűsen újságolta, hogy minden korábbinál sikeresebb, látogatottabb volt az idei nyaruk.


Gazdaság »

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

Sport »

Tanuszoda - Egy karcsapással közelebb

  A Magyar Közlöny 2017. június 2-i számából kiderül: a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. ütemének keretében összesen 65 településen épül tanuszoda vagy tornaterem, illetve történik tanterem fejlesztés. A tanuszoda fejlesztések előfeltétele, hogy az érintett önkormányzatok a fejlesztés helyszínéül szolgáló ingatlanokat ingyenesen az állam tulajdonába adják.Ezt már olvasta?

Elolvasom »