Szomorú hangvételű levelet tett közzé a Facebook oldalán a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar és a Reqviem Fúvószenekari Alapítvány nevében Némethné Mándi Krisztina, Oláh Zsolt, Németh Zoltán zenekari tagok. Hetek, hónapok óta nem tudott teljes létszámmal kiállni közönsége elé a nagy hagyományokkal rendelkező, sok tehetségeket kinevelő, Európa több országában hatalmas sikerrel szereplő, városunk hírnevét öregbítő fúvoszenekar.

A tiszavasvári fúvószene története éppen 80 éve, 1936-ra nyúlik vissza, amikor már leventezenekar működött a településen. Vezetője Hankó László volt. 1940-ben közbeszólt a háború, és a zenekar működése megszakadt. 1950-ben alakult meg a Munkászenekar, amelynek működését az Alkaloida Vegyészeti Gyár támogatta. Az utánpótlásról ezt követően az általános iskola gondoskodott, hiszen 1960-tól ének-zene tagozatos osztályokban tanulhattak a gyerekek. Az iskolában működött az Úttörő Zenekar, és a felnőttek a Munkásőrzenekarnak voltak a tagjai. Később ez a zenekar Tűzoltózenekar néven folytatta munkáját.

Hankó László zeneszeretete nagy szerepet játszott abban, hogy a településen a lakók a zenét és a fúvószenét megszeressék. Hankó László odafigyelt a fiatal tehetségekre. Az egyik legtehetségesebb diákjának Dohos László számított, aki ma már  Magyar Honvédség Fúvószenekarának nyugalmazott főkarmestere, Liszt-díjas karnagy(!!!) mellesleg pedig az ország egyik legelismertebb szaktekintélye mind a mai napig. Hankó László több tehetséges diákja közül kiemelkedett Cicás Ferenc, aki a debreceni Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Hankó László halála után (1969) Hankó Zoltán vette át a zenekar irányítását. A település zenekara 1970-es évek elején felbomlott. 1994-ben Cicás Ferenc segítségével alakult újra a Városi Fúvószenekar 35 fővel.

Az legsikeresebb időszak Cicás Ferenc vezetésével (c) Fotó:TVF

Hiába a dicső múlt és a sikerektől hangos huszonkét év. A jelenlegi helyzet kialakulásához több ok is vezetett. Az elmúlt években többen elköltöztek városunkból, vagy felhagytak a zenéléssel. Jelenleg nincs, vagy csak nagyon kevés a zenekar utánpótlás bázisa. Az elmúlt években jelentősen megcsappant az önkormányzat által nyújtott anyagi támogatás (a szerk.), és az adó 1%-ból befolyt összegek is csekély mértékben segítették a zenekart. A kialakult helyzetet nehezítette, hogy néhány hónappal korábban Aranyi Imre karnagy arra az döntésre jutott, hogy a zenekart nem tudja tovább felelősséggel irányítani, vezetni.

Aranyi Imre karnagy vezetésével is sikert sikerre halmozott a zenekar (c) Fotó:TVF

A regnáló zenekari tagok időközben felvették a kapcsolatot a Hankó László Zeneiskola vezetésével és arra az elhatározásra jutottak, - amely az egyetlen megoldást számunkra, - hogy az "öreg" zenészek csatlakoznak a zeneiskola feltörekvő ifjú csapatához. Nagy Dániel zenepedagógus vezetésével ugyanis formálódóban van egy fiatal csapat, akik ugyan még az út elején tartanak, viszont elég lelkesek ahhoz, hogy idővel az elődök nyomdokaiba léphessenek.Mindannyian reméljük,hogy hamarosan újra felcsendülnek a szebbnél szebb dallamok az új fúvószenekar előadásában a város rendezvényein.

A zenekari tagok levelét IDE KATTINTVA olvashatja!

Forrás:TVF

A címlapról ajánljuk