Kifújták magukat - 22 év után átalakul a Városi Fúvószenekar

2016-10-23 16:18

  Szomorú hangvételű levelet tett közzé a Facebook oldalán a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar és a Reqviem Fúvószenekari Alapítvány nevében Némethné Mándi Krisztina, Oláh Zsolt, Németh Zoltán zenekari tagok. Hetek, hónapok óta nem tudott teljes létszámmal kiállni közönsége elé a nagy hagyományokkal rendelkező, sok tehetségeket kinevelő, Európa több országában hatalmas sikerrel szereplő, városunk hírnevét öregbítő fúvoszenekar.

A tiszavasvári fúvószene története éppen 80 éve, 1936-ra nyúlik vissza, amikor már leventezenekar működött a településen. Vezetője Hankó László volt. 1940-ben közbeszólt a háború, és a zenekar működése megszakadt. 1950-ben alakult meg a Munkászenekar, amelynek működését az Alkaloida Vegyészeti Gyár támogatta. Az utánpótlásról ezt követően az általános iskola gondoskodott, hiszen 1960-tól ének-zene tagozatos osztályokban tanulhattak a gyerekek. Az iskolában működött az Úttörő Zenekar, és a felnőttek a Munkásőrzenekarnak voltak a tagjai. Később ez a zenekar Tűzoltózenekar néven folytatta munkáját.

Hankó László zeneszeretete nagy szerepet játszott abban, hogy a településen a lakók a zenét és a fúvószenét megszeressék. Hankó László odafigyelt a fiatal tehetségekre. Az egyik legtehetségesebb diákjának Dohos László számított, aki ma már  Magyar Honvédség Fúvószenekarának nyugalmazott főkarmestere, Liszt-díjas karnagy(!!!) mellesleg pedig az ország egyik legelismertebb szaktekintélye mind a mai napig. Hankó László több tehetséges diákja közül kiemelkedett Cicás Ferenc, aki a debreceni Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Hankó László halála után (1969) Hankó Zoltán vette át a zenekar irányítását. A település zenekara 1970-es évek elején felbomlott. 1994-ben Cicás Ferenc segítségével alakult újra a Városi Fúvószenekar 35 fővel.

Az legsikeresebb időszak Cicás Ferenc vezetésével (c) Fotó:TVF

Hiába a dicső múlt és a sikerektől hangos huszonkét év. A jelenlegi helyzet kialakulásához több ok is vezetett. Az elmúlt években többen elköltöztek városunkból, vagy felhagytak a zenéléssel. Jelenleg nincs, vagy csak nagyon kevés a zenekar utánpótlás bázisa. Az elmúlt években jelentősen megcsappant az önkormányzat által nyújtott anyagi támogatás (a szerk.), és az adó 1%-ból befolyt összegek is csekély mértékben segítették a zenekart. A kialakult helyzetet nehezítette, hogy néhány hónappal korábban Aranyi Imre karnagy arra az döntésre jutott, hogy a zenekart nem tudja tovább felelősséggel irányítani, vezetni.

Aranyi Imre karnagy vezetésével is sikert sikerre halmozott a zenekar (c) Fotó:TVF

A regnáló zenekari tagok időközben felvették a kapcsolatot a Hankó László Zeneiskola vezetésével és arra az elhatározásra jutottak, - amely az egyetlen megoldást számunkra, - hogy az "öreg" zenészek csatlakoznak a zeneiskola feltörekvő ifjú csapatához. Nagy Dániel zenepedagógus vezetésével ugyanis formálódóban van egy fiatal csapat, akik ugyan még az út elején tartanak, viszont elég lelkesek ahhoz, hogy idővel az elődök nyomdokaiba léphessenek.Mindannyian reméljük,hogy hamarosan újra felcsendülnek a szebbnél szebb dallamok az új fúvószenekar előadásában a város rendezvényein.

A zenekari tagok levelét IDE KATTINTVA olvashatja!

Forrás:TVF


A rovat további cikkei
  • Elektromos zárlat okozott tüzet

      Elektromos zárlat miatt gyulladt ki egy vízadagoló berendezés a közelmúltban Tiszavasváriban, az Élmunkás utca egyik lakóházában. A tüzet a tulajdonosnak sikerült eloltania. A helyi önkormányzati tűzoltók az izzó, parázsló részeket eltávolították, valamint a füsttel telítődött épületrészt átszellőztették. Személyi sérülés nem történt tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

  • NAV: Szerda helyett csütörtököt mondott

      Szerda helyett csütörtökön fogadják az ügyfeleket a NAV Tiszavasvári ügyfélszolgálatán. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága Tiszavasvári ügyfélszolgálati helyén 2017. május 17-től a korábbi szerdai nyitvatartás helyett ezentúl csütörtöki napokon várják az adózókat.

  • Lakóház udvaráról loptak - Nem is egy, hanem négy...

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást L. Gyula 42 éves,  M. Tibor 50 éves, V. Sándor 48 éves és M. János 43 éves tiszavasvári lakosok ellen. A nyomozás adatai szerint a férfiak 2017. május 10-én betörtek egy tiszavasvári lakóház udvarán lévő műhelybe, ahonnan elektromos fűrészgépet, sövényvágót, kézi szerszámokat és házi pálinkát tulajdonítottak el.Közélet »

Elektromos zárlat okozott tüzet

  Elektromos zárlat miatt gyulladt ki egy vízadagoló berendezés a közelmúltban Tiszavasváriban, az Élmunkás utca egyik lakóházában. A tüzet a tulajdonosnak sikerült eloltania. A helyi önkormányzati tűzoltók az izzó, parázsló részeket eltávolították, valamint a füsttel telítődött épületrészt átszellőztették. Személyi sérülés nem történt tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kultúra »

1956 emlékei - Köztünk élő Hősök

  A tiszalöki székelyű Tiszatáj Közalapítvány rendhagyó megemlékezést tartott a Kesznyéten Szamárháti Látogatóközpont nagytermében, többek között Wittner Mária és Dr. Legány András 56-os hősök részvételével. A megemlékezésen köszöntőt mondott Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.


Gazdaság »

Adóügyeket is intézhetünk a kormányablakban

  A tervek szerint július elsejétől már a nyírbátori és tiszavasvári kormányablakokban is lehet majd adóügyeket intézni. A kialakított NAV-ügyfélszolgálatoknál számos teendő elvégezhető lesz, így a személyi jövedelemadóval kapcsolatos jó néhány feladatot el lehet majd intézni, miként várhatóan a kisebb vállalkozások is pontot tehetnek lényegesebb közteherviselési ügyeik végére.

Sport »

Nem hibázott a Fradi Vasváriban sem

  Az új edző, Molnár Ferenc irányításával pályára lépett hazaiak pillanatok alatt 3–0-ra elhúztak, de mielőtt bárkiben feltámadt volna a remény, hogy itt még akármi megtörténhet – rákapcsolt a Fradi. Olyannyira, hogy negyedóra múltán átvette a vezetést, majd előnyét fokozatosan tovább növelve a szünetig eldöntötte a találkozót.Ezt már olvasta?

Elolvasom »