Hírportálunkhoz számtalan megkeresés érkezett az elmúlt napokban azzal kapcsolatosan, hogy ismét rejtélyes közúti (letakart) táblák kerültek kihelyezésre Tiszavasvári  belterületének több forgalmas pontján. Szerkesztőségünk levélben keresete meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunkációs osztályát, amelyre a válasz a mai napon érkezett meg, ám a figyelmes helyi lakosok már néhány napja tudhatják az örömteli hírt: 20 tonnás súlykorlátozást vezetett be a Magyar Közút a 36-os számú főút Tiszavasvári átkelési szakaszán.

Az új útdíjrendszer bevezetése óta számos helyen hasonló gondot okozott a megnövekedett kamionforgalom. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez érkező különböző szintű (lakossági, országgyűlési képviselői, ombudsmani) bejelentésekben az új útdíj rendszer bevezetése óta a főúti szakaszokon tapasztalható teherforgalom növekedésre és az ebből származó környezetterhelésre panaszkodtak az érintettek.


A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közúttal közösen vizsgálatot indított a beérkező panaszok ügyében. Arra jutottak, hogy a teherforgalomnak a főutakról az autópályákra történő leghatásosabb átterelése, ha az egyes főúti szakaszokról egyszerűen kitiltják a nagyobb teherautókat. A közös javaslatot időközben elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, így számos olyan főúti szakaszról kitiltották a kamionokat, melyekkel párhuzamosan autópálya is fut. Ezen szakaszok két végpontjára a „20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos” jelzőtáblákat és esetenként a „kivéve áruszállítás” kiegészítő táblákat tették ki.

A 36-os főút egy szakaszáról is kitiltották a 20 tonnát meghaladó tehergépjárműveket, mégpedig a 6+915-ös és a 22+060-as kilométerszelvények közti szakaszról. Ez az útszakasz a hajdú-bihari Újtikostól a Szabolcs megyei Tiszavasváriig tart, itt a kamionosok az M3-as sztrádán érhetik el a céljukat.


Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállítás céljából igénybe vevő teherjárművek közlekedéséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságai éves behajtási engedélyt fognak kiadni. Ezt igényelni kell az igénylő személy azonosságával, a telephely címével, a jármű típusának megjelölésével, valamint tömegének feltüntetésével.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt

A címlapról ajánljuk