Kabay János Büdszentmihályon (ma Tiszavasvári) született 1896. december 27-én. Gimnáziumi tanulmányainak állomásai: Hajdúnánás, Nyíregyháza, Nagykálló és ismét Hajdúnánás. A nyíregyházi Evangélikus Fõgimnáziumban 1908/1909-es tanévet töltötte, ennek emlékét 1984-től tábla is hirdeti a gimnázium falán.

Az érettségi után átmenetileg a Dessewffy grófok egyik tanyáján volt mezõgazdasági gyakornok. Az első világháború után végezte el gyógyszerészeti tanulmányait Budapesten. Közben patikákban dolgozott, például a híres tiszalöki Szarvas gyógyszertárban is.

A gyár törzsgárdája

1924 szeptemberében a budapesti Gyógynövény-kísérleti Állomásra ment dolgozni, ahol Augusztin Béla vezetésével, és későbbi felesége, Kelp Ilona segítségével kidolgozta a zöld máknövényből való morfin-előállítás laboratóriumi, majd üzemi módszerét. Eljárását 1925-ben szabadalmaztatta, majd két évvel később szülőfalujában megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyár Részvénytársaságot.

A gyár bejárata az 1950-es években

A faluban sokáig csak „méreggyárnak” nevezték ezt a helyet, ahol „az emberiség egyik legnagyobb áldása és legnagyobb átka a morfium születik”. 1928-ban már a 42 kat. holdon elvetett máknövényt dolgozták fel, holdanként három kilogramm morfint állított elő a gyár.

Búcsú a gyár dolgozóitól 1935-ben

A kész morfiumot hatalmas wertheim kasszában őrizték. Akkoriban a Genfben székelő Népszövetség Kábítószerek Elleni Bizottsága különbizottságot küldött ki az addig ismeretlen kis szabolcsi faluba Kabay találmányának tanulmányozására. A bizottság megállapította, hogy a fiatal magyar tudós találmánya korszakalkotó. Rövid idő alatt több ország is átvette a szabadalmát, s Lengyelországban, 1935-ben már fióküzem is létesült.

Emléktáblája Nyíregyházán az Evangélikus Gimnázium falán

A morfint mákszalmából a mai napig világszerte az ő módszere alapján állítják elõ.
Tiszavasvári híres szülötte 1936. január 29-én hunyt el Budapesten. „Kabay János
gyógyszervegyészeti tevékenysége és életműve” kiemelkedõ nemzeti érték, „Kabay Jánosnak, az Alkaloida Gyógyszergyár alapítójának életműve” pedig hungarikum , amelyről a Vasvári Pál Múzeumban állandó emlékkiállítás is megtekinthető.

Forrás: Nyíregyháza.hu

Szöveg: Ilyés Gábor

A címlapról ajánljuk