A hetek óta tartó extrém hidegnek „köszönhetően” egyre nehezebb tűzifához jutni az ország bizonyos pontjain. Egyes feltételezések szerint ennek az az oka, hogy az állami erdőgazdálkodások fő feladata a szociális tűzifa-programban megrendelt mennyiség kitermelése, a másik, hogy a szigorú szabályozás ma már gátat szab az illegális behozatalnak.

Akik nem vásároltak elegendő tüzelőanyagot a tél beállta előtt, most kénytelenek brikettel, szénnel, gázzal vagy villanyárammal fűteni. A háztartási szemét elégetésétől éppúgy óva intik az embereket, mint a gyanús minőségű és mennyiségű tűzifát kínálgató házaló árusoktól.


A megyei napilap megkérdezte a Nyírerdő Zrt.-t, hogy halad a szociális tűzifa program, az önkormányzatok átvették-e a tüzelőt?
– Jól halad a téli szociális tűzifaprogram a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. Több mint 180 település jelezte, hogy társaságunktól vásárol tűzifát a Belügyminisztérium meghirdette programban. Előreláthatóan csaknem 26 800 köbméter tűzifát értékesítünk, több mint félmilliárd forint értékben. A pályázat kiírása szerint a nyertes településeknek február 15-éig kell megkapniuk a tüzelőanyagot. Eddig több mint 21 500 köbméter tüzelőt szállítottak el a Nyírerdő Zrt.-től – tájékoztatott Szalacsi Árpád.

– A tüzelő kétharmada a szabolcsi-, egyharmada pedig hajdú-bihari erdészeteinken keresztül jut el a településekhez.

Forrás:KM

A címlapról ajánljuk