Közepesen és erősen szennyezett részeket is találtak megyénkben a vízügyi szakemberek. A vízügyi szakemberek átfogó felmérést készítettek a tiszai jeges árvíz után a hullámtéren maradt vegyes hulladékról. A felmérés szerint a Szamoson, a Felső-Tiszán egészen To­kajig közepesen szennyezett a hullámtér, Tokaj térségében Tiszalökig, illetve a Bodrog torkolati szakaszán pedig erősen szennyezett. A folyó környéke Tiszalöktől Tiszafüredig közepesen, a Tisza-tó teljes hullámtere ugyanakkor erősen szennyezett.

A probléma mértéke a Kisköre alatti szakaszon, az országhatárig kisebb – tájékoztatta lapunkat Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kifejtette: – A jeges ár miatt a hagyományos árvízi hulladék mellett – amely döntően PET-palackokból és kommunális hulladékból áll – egyéb idegen anyagok is visszamaradtak a folyó hullámterében. Ezek eltávolítása nemcsak a víz minőségének megóvása miatt fontos, hanem közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai szempontok miatt is szükséges.


Archív © Fotó: fishingtime.hu

Az elsődleges felmérések szerint a Tisza hullámterében mintegy 2450 köbméter hulladékot hagyott a jeges ár, ennek összeszedését az érintett öt vízügyi igazgatóság III. fokú vízminőségi fokozat keretében, közfoglalkoztatottak bevonásával kedden kezdte meg.

Forrás:KM

A címlapról ajánljuk