A közüzemi számlákra és hasonló csekkekre nem vonatkozik az új szabály - legfeljebb 300 ezer forint fölött. „Minden sárga és fehér csekkes érintett! Adatokat kér a Posta" – ezzel a főcímmel jelent meg hétfő délután a Napi.hu gazdasági szakportál cikke és végig is futott az interneten a rémhír.

Hivatalos tájékoztatást a postától nem kaptak, a hvg.hu azonban ettől függetlenül is kiderítette: nem kell minden villanyszámla-befizetéshez igazolnunk magunkat. A posta honlapján is megtalálható az a hétfői keltezésű hirdetmény, amely az érvényes szabályokat részletezi. 

Ebben az áll, hogy általános szabályként minden belföldi postautalványnál ellenőrizni kell a feladó kilétét, ám a kivételeket is világosan felsorolja. E szerint azok a csekkek, amelyeken a mentes „M" rövidítés szerepel, nem tartoznak a törvény hatálya alá, az „FM" jelölésű, azaz feltételesen mentes csekkek pedig csak 300 ezer forint felett ellenőrzés-kötelesek. És a lényeg: a közüzemi számlák és az ahhoz hasonló csekkek az FM kategóriába tartoznak.

Forrás:napi.hu/Hvg

A címlapról ajánljuk