A cégvezetők nem igazán tudják, hogy közmunkások kinek a hibájából jönnek kevesen, de ez van - írja a Hajdú Online.hu. A közfoglalkoztatott a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát köteles elfogadni, ellenkező esetben három hónapra ki kell zárni a közmunkából. Ennek oka, hogy a közfoglalkoztatásba csak azok kerüljenek be, akik az elsődleges munkaerő­piacon valóban nem tudnak elhelyezkedni. Ez az elmélet, a gyakorlat azonban egészen más; jelesül az, hogy közmunkás csak elvétve bukkan fel például a mezőgazdasági idénymunkások között.

Szabó Viktor, a derecskei Havita Tész ügyvezető igazgatója a tavalyi tapasztalataik alapján úgy fogalmazott, hogy bár a környező települések (Derecske, Tépe és Konyár) polgármesterei kellően rugalmasak, készek együttműködni annak érdekében, hogy a közmunkaprogramból kiengedjék idénymunkára az embereket, a probléma azzal van, hogy az emberek nem akarják vállalni kicsivel több pénzért a nagyobb szigort és a folyamatos munkavégzést. Sokkal kényelmesebb a közmunkaprogramban eltengeni-lengeni (tisztelet a kivételnek), délután még belefér némi fusi, és nem lóg a nyakukon a munkavezető, aki megköveteli a minőségi munkát. Az biztos, hogy a gyümölcsösben a műszak végére azért el lehet fáradni.

Tedejen hetente fizetnek és akár egész évben foglalkoztatnának

Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy nekik merítési lehetőségük Tiszavasvári felől van, Hajdú-Bihar megyéből csak kevesen érkeznek hozzájuk idénymunkára. Pedig busz hozza-viszi őket az összes érintett településre. Nem tudom megítélni, hogy a polgármesterek vagy a közmunkások hozzáállása-e az oka, mi csak a végeredményt látjuk; kevés közmunkásnak fűlik a foga az idénymunkához. Pedig feladat lenne akár hónapokon keresztül, sőt, ha valaki hajlandó tanulni, akár el is helyezkedhet nálunk. Szabolcsból sok fiatalember jár át hozzánk, a többségüknek a nyolc általánoson túl még valamilyen szakmája is van. Napi öt-nyolcezer forintot megkereshetnek, és nekünk is megéri. Általában hetente fizetjük őket, tehát hamar a pénzükhöz jutnak az emberek. Almaszedéskor 300, a meggy- és cseresznyeszüretkor 100, metszéskor pedig 50-60 főnek tudunk idénymunkát kínálni. De lenne elfoglaltság számukra a vetőmagtermesztésben vagy éppen az öntözésben is. Ugyanakkor örvendetes, hogy mára kialakult egy réteg, akik évről-évre visszajárnak és tényleg lelkiismeretesen dolgoznak – jelentette ki a Tedej Zrt. vezérigazgatója.

Hajdúdorogon elindult egy pozitív folyamat

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere azzal kezdte a mondandóját, hogy náluk tavaly elindult egy pozitív folyamat, ami vélhetően az idén is folytatódik. – Egyre többen kértek a mezőgazdasági idénymunkák idejére szabadságot. Idén, mivel eleve kevesebb a közfoglalkoztatotti létszám, és a szabadságolások miatt veszélybe kerülhetnek a saját programjaink, azt csináljuk, hogy nem fizetés nélküli szabadságra engedjük el ezeket az embereket, hanem közös megegyezéssel felbontjuk a szerződést, és másokkal töltjük fel a helyüket – árulta el a városvezető.

Forrás:Hajdú Online

A címlapról ajánljuk