Nem vonzó az idénymunka

2017-08-03 11:52

  A cégvezetők nem igazán tudják, hogy közmunkások kinek a hibájából jönnek kevesen, de ez van - írja a Hajdú Online.hu. A közfoglalkoztatott a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát köteles elfogadni, ellenkező esetben három hónapra ki kell zárni a közmunkából. Ennek oka, hogy a közfoglalkoztatásba csak azok kerüljenek be, akik az elsődleges munkaerő­piacon valóban nem tudnak elhelyezkedni. Ez az elmélet, a gyakorlat azonban egészen más; jelesül az, hogy közmunkás csak elvétve bukkan fel például a mezőgazdasági idénymunkások között.

Szabó Viktor, a derecskei Havita Tész ügyvezető igazgatója a tavalyi tapasztalataik alapján úgy fogalmazott, hogy bár a környező települések (Derecske, Tépe és Konyár) polgármesterei kellően rugalmasak, készek együttműködni annak érdekében, hogy a közmunkaprogramból kiengedjék idénymunkára az embereket, a probléma azzal van, hogy az emberek nem akarják vállalni kicsivel több pénzért a nagyobb szigort és a folyamatos munkavégzést. Sokkal kényelmesebb a közmunkaprogramban eltengeni-lengeni (tisztelet a kivételnek), délután még belefér némi fusi, és nem lóg a nyakukon a munkavezető, aki megköveteli a minőségi munkát. Az biztos, hogy a gyümölcsösben a műszak végére azért el lehet fáradni.

Tedejen hetente fizetnek és akár egész évben foglalkoztatnának

Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy nekik merítési lehetőségük Tiszavasvári felől van, Hajdú-Bihar megyéből csak kevesen érkeznek hozzájuk idénymunkára. Pedig busz hozza-viszi őket az összes érintett településre. Nem tudom megítélni, hogy a polgármesterek vagy a közmunkások hozzáállása-e az oka, mi csak a végeredményt látjuk; kevés közmunkásnak fűlik a foga az idénymunkához. Pedig feladat lenne akár hónapokon keresztül, sőt, ha valaki hajlandó tanulni, akár el is helyezkedhet nálunk. Szabolcsból sok fiatalember jár át hozzánk, a többségüknek a nyolc általánoson túl még valamilyen szakmája is van. Napi öt-nyolcezer forintot megkereshetnek, és nekünk is megéri. Általában hetente fizetjük őket, tehát hamar a pénzükhöz jutnak az emberek. Almaszedéskor 300, a meggy- és cseresznyeszüretkor 100, metszéskor pedig 50-60 főnek tudunk idénymunkát kínálni. De lenne elfoglaltság számukra a vetőmagtermesztésben vagy éppen az öntözésben is. Ugyanakkor örvendetes, hogy mára kialakult egy réteg, akik évről-évre visszajárnak és tényleg lelkiismeretesen dolgoznak – jelentette ki a Tedej Zrt. vezérigazgatója.

Hajdúdorogon elindult egy pozitív folyamat

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere azzal kezdte a mondandóját, hogy náluk tavaly elindult egy pozitív folyamat, ami vélhetően az idén is folytatódik. – Egyre többen kértek a mezőgazdasági idénymunkák idejére szabadságot. Idén, mivel eleve kevesebb a közfoglalkoztatotti létszám, és a szabadságolások miatt veszélybe kerülhetnek a saját programjaink, azt csináljuk, hogy nem fizetés nélküli szabadságra engedjük el ezeket az embereket, hanem közös megegyezéssel felbontjuk a szerződést, és másokkal töltjük fel a helyüket – árulta el a városvezető.

Forrás:Hajdú Online


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Református (M)érték Hajdúnánáson

Elolvasom »