Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

Az ünnepélyes eseménysorozat a reformáció 500. évfordulója alkalmából még többet jelent a város reformátusainak számára.Gacsályi Gábor vezető lelkipásztor elmondta, a református egyház 2011-ben indított saját óvodát a településen, tavaly pedig egy épületet is tudtak vásárolni az önkormányzattól. A tervek szerint most 3 új csoportszobát építenek meg és remélik, hogy a gyerekek jövőre már igénybe is tudják venni. Tiba István országgyűlési képviselő hozzátette, örül annak, hogy a települések fejlődnek és gyarapodnak, hiszen így lehet előrébb jutni. Kifejtette, az egyre több óvodai férőhely, hozzájárulhat ahhoz, hogy emelkedjen a gyerekek száma. Szólláth Tibor polgármester úgy fogalmazott, az egyházzal nagyon jó kapcsolatot ápolnak, közösen gondolkodnak, így nem volt kétséges, hogy az elnyert pályázati pénzből az óvodát bővítsék.

Fotó: Derencsényi István ©

Az új épületet 240 millió forintnyi uniós támogatásból építik fel, illetve rendezik be, ha pedig elkészül, az intézmény több mint 100 gyereknek tud majd helyet biztosítani. A tervezés során figyeltek arra, hogy az óvoda nagy játszóudvara megmaradjon, hogy a szabadban is jól érezzék magukat a kicsik. Az alapkövet és az időkapszulát az elhelyezés előtt dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

Jövőre elkészül a tornaterem

Az óvodai alapkőletétel után a református gimnázium tornatermének is letették az alapkövét, hiszen a tervek szerint januárra már el is készül az épület. Az iskolát 2015-ben vette át az egyház, a tornateremre pedig tavaly nyújtották be a pályázatot, amit sikeresen meg is nyertek – jelentette ki Gacsályi Gábor. A kivitelezésre és a megfelelő berendezések beszerzésére 325 millió forintot kaptak, a cél pedig az, hogy korszerű körülmények között biztosítsák a gimnázium diákjai számára a mindennapos testnevelésórákat.

Fotó: Derencsényi István ©
A polgármester elmondta, sokan kételkedtek, mikor az egyházhoz került az iskola, de ma már biztosak abban, hogy jó döntés volt. Tiba István hozzátette a kormány mindig is támogatta a sportot, ezzel együtt a tornatermek és az uszodák építését is, ugyanis az egészséges életmód és a rendszeres mozgás sok betegség megelőzésében segít.

Az iskola is gyarapodik
A gimnáziumban emellett a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavattak egy Kálvin-szobrot is, hogy irányt mutasson az intézmény életében. Úgy gondolták, az általános iskola mellett a gimnáziumban is méltó helye Kálvin mellszobrának, amelyet Babusa János szobrászművész készített.

Fotó: Derencsényi István ©

A nap utolsó eseménye a gimnázium díszterme festett fakazettás mennyezetének átadása volt, amelyet dr. Ercsey Zoltán és családja adományozott az intézménynek. A kazettákat Gál János restaurátor készítette. Az ünnepélyes átadó után Fekete Károly püspök hirdetett igét.HBN-BR

A címlapról ajánljuk