A híres szabolcsi tudós, Kabay János gyógyszervegyészeti életművének hungarikummá nyilvánításáért vehetett át „hungarikum díjat” a Parlamentben Kocsi Erika kisvárdai történész irja mai számában a Kelet-Magyarország. A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény egész Európában egyedülálló, amely hatodik éve lehetővé teszi, hogy nyolc kategóriában azonosítsuk a helyi, megyei és a kiemelkedő nemzeti értékeinket, valamint a magyarság csúcsteljesítményeit hungarikumként méltassuk.

Kabay Jánosnak, az Alkaloida Vegyészeti Gyár alapítójának életműve a magyar nemzet 56. hungarikuma.

Felkarolja a nemzeti értékeket


Ebben döntő szerepe volt Kocsi Erika történésznek; a szakértő kitartó kutatómunkával gyűjtötte össze a pályázati anyagot, egy honlapot is létrehozott, amely a magyar feltaláló életét és munkásságát mutatja be. A morfingyártás magyar atyjának gyógyszervegyészeti életművének feldolgozása Kocsi Erika több éves, céltudatos szakértő tevékenységének köszönhető. – Kabay János felfedezése napjainkig felülmúlhatatlan; azzal, hogy digitalizáltuk a tiszavasvári múzeumban lévő Kabay-dokumentumokat, nagy lépést tettünk meg annak érdekében, hogy a feltaláló „öröksége” bekerüljön a köztudatba – mondta el lapunknak a díjazott, aki megtiszteltetésnek, és egyben felelősségnek érzi a kitüntetést. A történész meg­győződése, hogy a vegyész- kutató munkája Nobel- díjas is lehetett volna, hozzátette: megérdemelné, hogy bekerüljön a középiskolai kémia tankönyvbe.

Készül a kötet
Megtudtuk, a „Kabay hagyatékról” könyvet ír, amelybe bevonja a családtagokat is. Egy átgondolt, több korosztály érdeklődését felkeltő alkotást szeretne, s így méltó helyre kerülnének Kabay János és neje, valamint kutatótársa, Dr. Kelp Ilona közös érdemei. – Száz oldalt megírtam, de az alapos munkához idő kell – mondta. A történész a helyi értékek népszerűsítésével is foglalkozik.

Forrás: KM

A címlapról ajánljuk