Egy hosszan elnyúló és megerőltetőbb műszak után hazatérve örömmel vetjük alá magunk családunk, barátaink kérésének, többek között a házimunkában való részvétünkkel, olykor mégsem találjuk megszokott tevékenységeinkben a napi harmóniát. Otthonunk melegének egyre elterjedtebb résztvevőjeként ugyanakkor segíthet felvidítani egy négylábú jószág, amellyel több ezer évet felölelő barátságot könyvelhetünk el.

Hűséges segítőnként a kutyák mind a mai napig töretlenül szolgálnak bennünket, töltik ki életünk egészen érzékeny pillanatait. A kiváltott reakció és kedvező benyomás ellenére mégis a macskatartás számít elterjedtebbnek Európában, valamint az Észak-amerikai kontinensen, holott legalább annyi előnnyel gazdagodhatunk kutyatartóként, mint ahogyan az a macskát kedvelő állattartók esetében jelen van. E két faj szeretetreméltósága mellett mindazonáltal merőben eltérő tulajdonságokat képvisel.


Kutyával a háztartásunkban megannyi lelki gondtól megkímélhetjük magunkat, ugyanakkor a lelkiismeretes nevelésre, gondozásra ráfordított időnk és energiánk megtérülése garantált, hiszen fáradozásunkat nemcsak kamatostul, hanem jóval magasabb fokú önzetlen hűséggel visszaszolgáltatják. Bizonyos, a kutyatartással járó kisebb szabályok betartására azonban minden fenntartó számára érdemes felhívni a figyelmet, mert pusztán úgy ismerhetjük el magunkat is hiteles gazdiként, amint ezen apró feltételeket biztosítjuk ölebünknek. Mozgékonyságának megőrzése érdekében lényeges, hogy változatos, kiegyensúlyozott étrendet alakítsunk ki neki, lehetőség szerint egy megszokott órán belül, ugyanis erre napokon belül adaptálódó anyagcserével reagál és a sétáltatások ütemét is könnyűszerrel meghatározhatjuk, hogy kellően jó kondícióban lehessen, így a nagykertes családi házban élőknek inkább javallott állatvásárláson, örökbefogadáson gondolkodniuk. A házban tartás előfeltételei sem teljesíthetetlenek, legfeljebb a sétáltatására, környezetének tisztántartására kell kétszeres figyelmet fordítanunk, mely egy kis gyakorlattal, szinte észrevehetetlenül hétköznapunkban tudjuk építeni. Unalmának közismert kifejezésmódja a véget nem érő ugatásokban mutatkozik meg, aminek korrigálására iktassunk különféle játékokat a sétáltatások közé. Inni természetesen mindennap, melegebb nyári napokon akár többször is biztosítsunk friss ivóvizet, valamint az éppen vemhes nősténynek feloldhatunk benne egy szem szőlőcukrot, ezzel plusz energiát tud a vízből magához venni. Ami az élelmiszerelosztás adagját illeti, ne csak termetéhez, sokkal inkább testsúlyához igazítsuk, többnyire naponta kétszer, apró csemegékkel egybefűzve (kutyafuttatókba, vagy kutyaiskolákba járó gazdik előnyben). Sok esetben mégis túlzott mozgékonyságukkal, vagy a vártnál kissé lomhább természetükkel szembesülhetünk, így hangsúlyozni elégszer nem lehet, hogy személyiségünkhöz, életvitelünk aktivitásához mérten válasszuk ki az opcionálisnak tartott egyedet, mivel sorsáért mi leszünk a továbbiakban felelősek, ezt ne feledjük.
Veszélyesebb élethelyzetekre, technikákra, vagy csak a tanítás hobbiszintű kedvéért jelentkezhetünk kutyakiképző közösségekhez, amelyek megalapításáért több településen is már történtek kezdeményezések. A komoly célokkal rendelkezők OKJ-s képzési keretben elvégezhetik már a kutyatréner, vagy kutyakiképző tanfolyamokat is mintegy 6 hónap alatt, havi szintű kamatmentes részletben, igencsak kedvező áron. A több tudományterületet érintő tanórák, felkészített szakoktatókkal együtt kerülnek megszervezésre, számos megyei jogú városban. A képzéssel szerzett tudást ugyanakkor közvetve állatgondozói területen is hasznosíthatjuk, mint például kutyakiképző, vagy kutyapanziós feladatkörök ellátásában.
Pályázásunkkor bizonyos tekintetben beszámítható az állatgondozói munkahelyek tekintetében a kutyakiképzői tanfolyamban tanultak is.

Az Alföldön megannyi település mezőgazdasági és élelmiszeripari dominanciája mellett több helyütt várják a szolgálatkész, felelősségteljes állatgondozói munkatársakat, ily módon fenti végzettségünkre álláspályázóként több helyütt is nyugodt szívvel hivatkozhatunk, sőt, ki is emelhetjük önéletrajzunkban elsajátított kompetenciánkat, ugyanis a fél évig tartó képzés majd 100 %-a gyakorlati módszerek keretében történik. Állatgondozói, vagy egészségügyi állásajánlatokra bukkanhatunk Szarvas állás kínálatában, mintegy 3 éve alapított Körösvölgyi-Látogatóközpont és Állatparkhoz közel, vagy böngészhetünk a Békéscsabától alig 45 km-re fekvő, korszerű infrastruktúrával ellátott, kulturális, valamint természeti értékekben bővelkedő helységben. Mivel környező négy alföldi megyeszékhely is könnyen megközelíthető innen, így mind turisztikai, mind pedig vendéglátó-ipari fejlődésének köszönhetően, közszolgáltatási létesítményekben sem szűkölködik. Legyen tehát szó családi nyaralásról, vagy új élet reményében elszánt utazóról, mindkét célközönség megtalálhatja itt számítását.

(X)

A címlapról ajánljuk