Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei napok óta fokozott figyelemmel kísérik a hétvégére vonatkozó időjárás-előrejezési számításokat, mivel az északon felhalmozódott sarkvidéki hideg levegő rohamléptekben tör utat dél felé, és ez keveredve a földközi-tengeri eredetű enyhe levegővel szélsőséges időjárási események sorozatát okozza szerte az országban szombat estétől. Napközben fokozatosan romlott el időjárás, és kora estére igazi téli időjárás köszöntött ránk.

Már korábban is nyomatékosan felhívtuk a lakosság figyelmét arra, hogy a közlekedés szempontjából kritikus időjárásra készülhetünk szombat délutántól. Azóta időben közelebb kerültünk a szélsőséges időjárási eseményekhez, a számítások tovább finomodtak, sokkal pontosabban lehet előre  jelezni az időjárási események tér- és időbeli lefutását.

Már a szombat reggeli előzetes figyelmeztető előrejelzésben megjelent a legmagasabb fokozatú előzetes figyelmeztetés a hófúvásra, de számos egyéb meteorológiai elem első-, illetve másodfokú figyelmeztetést kapott.

A korábban kiadott előrejelzésekhez képest a szélsőséges időjárási események valamivel később, döntően szombat estétől hirtelen jelennek meg az országban, és egészen vasárnap délutánig tartanak. A legkritikusabb időszak a vasárnapra virradó éjszaka lesz: kiterjedt havazásra, hófúvásra, az Alföldön átmeneti ónos- és fagyott esőre, viharos széllökésekre és nagy mennyiségű csapadékra számíthatunk.

A szélsőséges időjárási események leginkább a közlekedést akadályozzák az országban, ezért az előrejelzett időjárás függvényében egy olyan új, Magyarországon eddig még nem használt térképet szerkesztettünk, amely figyelembe veszi az összes, extrém időjárási eseményt, és ennek együtteseként a közlekedők számára térben négy eltérő kategóriát állítottunk fel:

- Közlekedési szempontból kritikus időjárás: a kiterjedt hóesésben és a viharos szélben erős hófúvás várható, magas hótorlaszokkal - errefelé lehetőleg senki ne induljon útnak!

- Közlekedési szempontból fokozottan veszélyes időjárás: az ónos eső, a havazás, vagy a hófúvás miatt legfeljebb rendkívüli óvatossággal és nagyon körültekintően közlekedjünk!

- Közlekedési szempontból mérsékelten veszélyes időjárás: elsősorban a havazás és a gyengébb hófúvás következtében jelentősen lelassuló közlekedés számíthatunk.

- Közlekedési szempontból kismértékben veszélyes időjárás: a szélsőséges időjárási események bekövetkezésének kicsi a valószínűsége.

Forrás:MET.HU

A címlapról ajánljuk