Manapság a HR-esek olyan összetett szűrőrendszert alkalmaznak az önéletrajzok mérlegeléséhez, hogy pályázóként egy sor elbizonytalanodásra adó ok merülhet fel, vajon a miénkben tartalmilag szerepel-e minden releváns szakmai információ, vagy az igazolványképet szúrtuk-e be esetleg előnytelenül. Bár azzal, hogy sikeres felvételt nyertünk, olykor igencsak összetett munkát követel a munkaadó szempontjából is.

Miért van szükség csapatépítésre?
Ahhoz, hogy egy munkarészleg magas minőségben láthassa el feladatát, folyamatos külső koordinációra van szükség, melyet egyrészt kaphat a vállalati továbbképzésekből, vagy közvetlen utasítások formájában műszakvezetőtől, esetleg magától a munkaadótól. Kezdve az operátori állásoktól egészen a kutatómunkákon át a politikai nézetegyesítésig, számos szakterület intenzív szociális interakcióknak a fejlesztését, vagy e képességeknek a meglétét várja el valamennyi munkavállalótól. Mihelyt ezt sikerül elérni, úgy a vezető beosztásban lévők is biztosra vehetik, hogy a munkavállalók képesek olyan összhang megteremtésére, mely elengedhetetlen a cég céljainak maradéktalan elérésében. Ettől eltérő eset, amikor sajátos feladatukat ugyan megfelelően látják el a csapattagok, mégis nehézkes a kooperáció egyes részlegeket illetően, ami a termelés, kiértékelés, vagy nehezebb megegyezést vonhat maga után, netán csapaton belüli kismértékű elhidegülés következhet be. Egy munkacsoport teljesítményének kevésbé szigorú, mégsem kötetlen formában történő növelése érdekében vezették be, mintegy fél évszázaddal ezelőtt a csapatépítés fogalmát, amelyet elsősorban bizalomserkentő hatása miatt alkalmaznak a csoportvezetők, kimondottan a közös munkafolyamatoknak az elősegítéséhez, olvasható a HR-portál egy ismertető cikkében. Legyen az adott feladat jellege, vagy akár a kollégák közötti versengés, egyszerre több tényezőtől is függ a csoportmunka teljesítménye.


Fejlődési, előrelépési lehetőségek Hatvan térségében
A tapasztalatok azt mutatják, hogy már nemcsak a nyugati társadalmak kiváltságaként jelennek meg e módszerek egy több munkást is foglalkoztató vállalatnál, hanem már hazai szinten is egyre több helyütt szerveznek csapatépítő tréninget, amiket immáron komplett városnéző programokkal, valamint a csoport nemét, korcsoportját megcélzó színes feladatokkal tűzdelik meg. Nincs ez másként természetesen Hatvan esetében sem, ugyanis a Heves-megyei település hivatalos honlapján olvasható, miszerint a Tourinform vezetésével olyan programokra jelentkezhetnek a csoportvezetők, ahol nemcsak a helyi történelmet, valamint a nevezetességeket mérhetik fel a tagok közelebbről, hanem a Hatvany sörfőző üzemi technológiájáról tartott előadás mellett ugyanakkor e kézműves söröknek a kóstolására is van lehetőség. A kötött feladatok némi játékosságát hivatott képviselni a sörkvíz. A helyi közszolgáltatás viszont nemcsak a csoportcélok elérésének kedvez. Tekintve, hogy a 20 ezer lakosú kisváros átmenő forgalma jelentős, így délnyugat Heves egy kiemelkedő kereskedelmi csomópontjává nőtte ki magát, ahol a relatíve alacsony népességszám ellenére a munkaerőpiaci-igények egyre bővülnek, ugyanis naprakész weboldal álláskínálatában több száz feltöltött hirdetés közül válogathatnak a pályát kezdő, vagy épp módosító álláskeresők, mint például az egyébként is csapatmunkát feltételező mérnöki pozíciók sokaságán belül. Ezzel, mintegy lehetőséget kaphat valamennyi polgár a sikeres álláskereséshez.

Lényeges a csapatban elfoglalt szerepkör?
A munkáltató talán egyik legnehezebb csapatépítő feladatkörének az egyéni szerepkörök meghatározását, illetve azok fejlesztési lehetőségeit nevezik meg a témát érdemileg kifejtett szakmai portálok, köztük a fenti HR-portál is. Az egyéniségek sokszínűségei miatt fokozott figyelmet kell az összhang megteremtésébe fektetni, máskülönben komoly konfliktusforrásnak tehetjük öntudatlanul ki a kollégákat. Legfontosabb szempont a kellő nyitottság és őszinte interakciók, illetve, hogy a közös célokkal párhuzamosan a csapatban gondolkodó közös felelősségérzet se hiányozzon. Ezzel ugyanis mind az alkalmazottak kellemes munkakörnyezetet teremthetnek maguknak, mind a munkáltató hosszú időre megteremtheti a legoptimálisabb vállalati produktumot.

(X)

A címlapról ajánljuk