Új munkahelyre kerülni mindig izgalmas eleinte. Aztán néhány nap elteltével elkerülhetetlenül olyan dolgokon kezd az ember gondolkodni, mint hogy jól végzi-e a munkáját, vagy azon, hogy zavarja-e a főnökét a kérdéseivel, de az is előfordulhat, hogy azon morfondírozik, jó ötlet volt-e elvállalni ezt a pozíciót egyáltalán?

Ez teljesen természetes, szinte mindenkivel előfordulhat az, hogy kezdetben kissé kellemetlenül érzi magát új munkahelyén. Hiszen nem ismerünk senkit, a környezet, és az ott található eszközök is újak lehetnek, talán a számunkra kijelölt feladat végzése terén is kezdők vagyunk csupán. Ezért olyan rendkívül kellemetlen helyzetekbe sodorhatjuk magunkat, mint hogy meg kell kérnünk egy kollégát, hogy segítsen nekünk a nyomtató beüzemelésével kapcsolatban.
Valójában csak számunkra kellemetlenek ezek a helyzetek, mi nagyítjuk magunkban fel túlságosan őket. De szerencsére a legtöbb munkahelyen türelmesek az alkalmazottak, és készséggel állnak a kezdők segítségére. Néhány szempontot viszont érdemes lehet betartani a beilleszkedésünket illetően.
Fontos az alázatosság. Érdemes új munkahelyen egy figyelmes kezdő hozzáállásával indítani. Inkább meghallgatni másokat, mint korábbi tapasztalatainkról beszélni szakadatlanul. Így könnyebbé válhat megérteni a szervezet működését és a munkatársak személyiségét. Lehetséges, hogy az előző munkahelyünkön szakértőivé váltunk bizonyos tevékenységeknek, de minden szervezet másképp működik ezért inkább ahelyett, hogy szakértelmünket rázúdítva másokra, inkább próbáljuk meg az az új hely szokásait elsajátítani. Fontos még, hogy kezdettől foga kedvesnek és előzékenyek legyünk, de az elsődleges szempont a megfigyelés és a tanulás az egész folyamatot illetően.
Ez a viselkedés a beilleszkedésünket is elősegítheti. Próbáljuk megfigyelni a kollégák viselkedését, szokásait, akár még öltözködésüket is, ezáltal formálhatjuk magunkat is az új munkahely korlátaihoz mérten. Bekerülni egy új munkahelyre olyan, akár egy új törzs tagjává válni. Az emberek pedig érzékelik azt, ha illesz közéjük, avagy sem. Ezért érdemes tükrözni őket, hogy a csapat tagjaként tekinthessenek rád.
Érkezz és távozz is időben. Tény, hogy jó benyomást tehetsz a munkáltatóidra azzal, ha jól láthatóan keményen dolgozol, de semmiképp sem jó megnyilatkozási formája ennek az, ha a műszak lejárta után is ott maradsz a munkahelyeden, akár éjszakára is. Az érkezést illetően pedig úgy tartják, hogy érdemes a főnök érkezése előtt úgy tíz perccel megjelenni. Ezzel feltétlenül jó pontokat szerezhetsz a munkáltatónál.
Ezt a néhány lépést betartva sokkal könnyebb folyamattá válhat a beilleszkedés az új munkahelyi közösségbe. Ha képesek vagyunk ezeket szem előtt tartani, nincs is más dolgunk, csupán az, hogy felüssük bármely város állásportálját, és megcélozzunk egy számunkra tetszőleges pozíciót. Például Biatorbágy esetén a helyi állásoldal mutatja meg, hogy mennyi a munka Biatorbágy területén. Amint megtaláltuk a számunkra legideálisabb nyitott lehetőséget – legyen az, mondjuk egy logisztikai ügyintéző állás – nem maradt más hátra, mint elküldeni jelentkezésünket. A legfontosabb pedig az, hogy ne feledkezzünk meg róla, hogy legjobb formánkat hozzuk az esetleges interjú során.

(x)

A címlapról ajánljuk