Az informatika egy olyan terület, amely pár éve az internethasználat és a modern technika központúsága miatt hiányszakma volt, már azonban túljelentkezés lett rá jellemző. Az informatika minden, amit a fejlődés szó jelenthet, ugyanis ez a jövő legnagyobb húzóága. Minden ügyintézés, minden tevékenység már az interneten zajlik, ez alól kivételt képeznek az alap szükségletek kielégítései.

Ma egy okos telefon képes egymagában mindenre, amire eddig csak több műszaki cikk volt képes. A rádió, a televízió, a hifi, a fényképezőgép is mind ebbe az apró szerkezetbe tömörül. Ez mind a mérnöki fejlesztéseknek köszönhető. Az informatikában igénylik leginkább a fejlesztői készséget, így szoftvermérnök, rendszergazda, mérnökinformatikus is egy jól fizetett szakember. Az informatikának külön nyelve van, programnyelve, de amire a kijelentés utal, az angol egységes nyelv. Az angol nyelv világnyelvvé vált, mivel rengeteg területen használták, és egyre elterjedtebbé vált pont amiatt, hogy az ember könnyen megérthető nyelvet válasszon a több lehetőség érdekében. Nemsokára az alapműveltség részévé fog válni nagy valószínűséggel. A legnagyobb informatikai cégek kivétel nélkül angol anyanyelvűek, így a programjaikat, fejlesztéseiket is mind angol nyelven adják ki, amelynek megértéséhez muszáj angolul beszélni. A Microsoft, a JAVA, satöbbi. A legfontosabb egy diplománál az, hogy legyen hozzá nyelvvizsga, így a mérnöknek, aki egyetemi végzettség után kapja meg a képesítést, szükségszerű a nyelvtanulás. Könnyebb elhelyezkedni, jó pont, ha műveltebb vagy. Mérnök és mérnök között is van különbség, és bónusz teher, hogy az informatika mérnökhöz való viszonya miatt a biomérnöknek is fontos például, hogy kellően kiképezze magát e téren is. Az építészmérnök például a tervrajzokat már digitálisan is tervezi, mivel hatékonyabb, gyorsabb munkát eredményez.


Az elhelyezkedés nagyon könnyű az informatikai képesítéssel, és nagyban megkönnyíti az életedet az, hogy a háttér nyelvtudásodat az élet több területén is kamatoztathatod. A www.bekescsabaallas.hu oldalon például rengeteg informatikust keresnek nyelvtudással. Nem kell ugyanis megvárnod, míg egy filmet magyarra szinkronizálnak, nem kell semmire sem várnod. A könyvekből is az eredetit olvashatod, ami valószínűleg felejthetetlen élményekhez juttat, az angol humorra is jobban vevő leszel, ha megérted a működését, illetve a filmekben is lehet, hogy nagyobbat durran a poén. Programot írni nem egyszerű feladat, mint ahogyan a mai filmipari utómunkálatok is precíz grafikusi képességeket igényelnek. A szoftvermérnök munkája olyannyira értékes a munkaerő-piacon, hogy magasan veri az élmezőnyt, kétszer nagyobb esélyekkel indul a pályán. Az iparág rohamos növekedés miatt még nagyobb keresletre számíthatnak, ugyanis az igények több szakembert kívánnak. A stressz faktora magas ennek a pozíciónak, mer szoros határidők és későn learatható gyümölcs jellemzi.


Összességében az angol nyelv, de akár a német nyelv is előnyökhöz juttathat bennünket, főleg, ha informatikai területen dolgozunk, és mérnöki diplomával rendelkezünk. Mivel az országban nem fizetik meg rendesen a szakembereket, így nagyon sokan vándorolnak külföldre, sokszor csak pár évig, hogy anyagilag megerősödjenek, de egyre gyakrabban költöznek ki az emberek, menekülve hazánk megbotránkoztató körülményei elől. A különböző állások városok szerint a fővárosban, és az egyetemek környékén nagyon túltelítettek ebben a kategóriában, így érdemes vidéken próbálkozni, főleg pályakezdőként.

(x)

A címlapról ajánljuk