Petícióban követelik a tiszavasvári romák, hogy ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadniuk. Ebben még a jobbikos Zagyva Gy. Gyula is támogatja őket - írja a Népszava. "Nem értek egyet azzal a törvényi szabályozással, amely előírja, hogy az álláskereső, vagy a közfoglalkoztatott köteles elfogadni az állami közfoglalkoztatási szerv által részére felajánlott megfelelőnek nyilvánított munkahelyet.

Magyarország Alaptörvénye szerint mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz. Képességeinek és lehetőségeinek megfelelő munkavégzéssel mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához" – áll a petícióban, amelyet több mint ötvenen írtak alá Tiszavasváriban, zömmel az úgynevezett „bűdi városrészben” élő romák közül.Korábban tucatnyi közmunkást akart átirányítani a munkaügyi központ egy közeli baromfi-feldolgozóba, de senki sem akarta vállalni a részben megerőltető, részben pedig kiszámíthatatlan munkakörülményeket, amiért alig pár ezer forinttal kaptak volna többet, mint a közmunkában. Viszont, mint a lapnak nyilatkozták:

- tizenkét órát is dolgoztatják az embert,
túlórapénzt nem fizetnek, és azt is hallották, hogy nem vették volna fel őket rendes állásba, csak napi bejelentéssel. Pár ezer forintos többletért elvesztették volna a közétkeztetési lehetőséget és a lakhatási támogatást, amit közmunkásként megkapnak.

Egy Budapesten élő, szintén roma származású szakértőt kértek fel érdekeik képviseletére. Horváth Ferenc fogalmazta meg a petíciót is, amelyben leírták: szerintük senki nem kényszeríthető olyan munkáltatóval munkaviszonyba, akivel munkaszerződést nem kötött és nem is kíván kötni, akinél munkát végezni egyáltalában nem akar. A petícióban azt is kérték: vegyék őket emberszámba.

A cikk kitér arra kis, mit kockáztat, aki mégsem vállalja a munkát:

    3 hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból,
    törölni kell az álláskeresők nyilvántartásából (újbóli nyilvántartásba vételére csak a
               törléstől számított 60 napot követően kerülhet sor)
    meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát.

Forrás:Nepszava.hu

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A címlapról ajánljuk