Először is olyan munkahelyet kell találnunk, amely minden elvárásunknak megfelel, ilyenből azonban kevés van. Van olyan lehetőség is, hogy a hobbinkat műveljük olyan szinten, hogy abból vállalkozást építsünk ki, ehhez azonban egyedinek kell lenni a területen. A tökéletes munkahely olyan állást kínál, amellyel önmagunkat is megvalósíthatjuk, nem csak a céljainkat.

A témánk a karrierépítés lesz, annak minden nehézségével együtt. Egy jó karrier alapfeltétele a sikeres ember, mind a magánéletében, mind a munkahelyén. Eredeti célok, kitartás, új szemszög szükséges a sikerhez, emellett persze számos tényező közrejátszik. A siker egyfajta győzelem a gyengeségeink felett. Lássuk, hogyan építhetünk karriert!
Először is mindennek az alapja a tapasztalatszerzés, nemzetközi szinten. Mivel minden kontinens más kultúrát birtokol, másféle rendszeren alapszik és elveken, érdemes már csak összehasonlításképpen is tanulmányozni más országok helyzetét. A nemzetközi karrier kiépítését már hamar el kell kezdeni, egy nagy körutazással, remek kapcsolatok kiépítésével. Nincs is jobb annál, hogy a nevünket több országban is megismerik, illetve referenciaként hozhatjuk fel külföldi munkásságunkat. Nagy előnnyel szolgálhatnak az előzetes gyakornoki munkák, diákmunkák. Minél több helyen próbáljuk ki magunkat, annál könnyebben mozgunk majd a nagyvilágban is. rengeteg tapasztalatot ad ez a formája a munkának, itt még nem kockázatos semmi sem, kipróbáljuk, nem válik be, váltunk, esetleg kipróbáljuk, megkedveljük, elhelyezkedünk benne. Annyi lehetőség kínálkozik a feltörekvő fiatalság számára, hogy biztosan megtalálják a legjobb munkahelyet.

Ha a szakterületünkön próbálgatjuk ily módon a szárnyainkat, akkor még idejében dönthetünk a szakma mellett vagy ellen. Azért fontos a próbálkozás, mert sokszor nem csak egy területet érint a szakma, hanem átfedésben kiegészül egy másik területtel. A többi terület ismerete járul hozzá a teljes, átfogó tudáshoz, ezáltal a karrierhez is. A legjobbak lesznek ugyanis a legsikeresebbek, emellett az idegen nyelvismeret is alapvető, noha amennyiben a körutat bejártuk, bizonyára szert teszünk idegen nyelvi ismeretekre. Az angol nyelv ismerete nélkül ma már lehetetlen sikereket elérni.

A lényeg a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség megléte, ugyanis a karrierhez vezető úton sok kudarc és akadály is előfordul, ezekre azonban pozitívan, optimistán kell reagálni. Az értelmi intelligencia mellett épp olyan fontos az érzelmi intelligencia megléte, ez mozgatja ugyanis a legtöbb szálat, a csapatmunka egyik fontos eleme. Végezetül pedig, ami nagyon fontos, mivel emberek között mozgunk, hogy adjuk el magunkat, tudjuk magunkat értékesíteni mások számára.

Az egész karrierépítés egy marketing alapú rendszer, ahol fontos, kiket tudsz megnyerni. Itt azt fontos megemlíteni, hogy a kisugárzás, a referenciák mind hozzásegítenek bennünket a célunk sikeréhez, de fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mekkora esélyünk van a sikerre. Lehet nagy fába vágni a fejszénket, de ez ugyebár kockázatos, kockázat nélkül pedig nincs győzelem. A továbbképzésben a legfontosabb kiemelendő terület az informatika, amely minden területet behálóz. A mérnökinformatikus mellett a többi mérnöknek is fontos ismernie az informatikát, mivel ebbe az irányba halad a mérnöki munka is (tervezőprogramok például). Különböző szakmák közül válogathatunk erre a hivatkozásra kattintva, bármilyen irányban szeretnénk karriert építeni.

 (X)

A címlapról ajánljuk