Az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból, mert korábban a készítmény négy gyártási tételénél határérték feletti szennyezést találtak Egyes tételeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vont ki a forgalomból, mivel mérések alapján bebizonyosodott, hogy a megengedettnél magasabb volt az ólomtartalmuk - tudta meg az InfoRádió.

Az, hogy kivonták a készítményt a forgalomból a forgalmazóra nézve azt jelenti, hogy a patikákból előbb a nagykereskedőkhöz, majd a gyártóhoz kerül vissza a termék. A kint lévő termékek azonban nem jelentenek olyan közegészségügyi veszélyt, hogy a betegektől is vissza kelljen vonni.A hatóságot a Sandoz Hungária Kft. arról tájékoztatta, hogy az érintett készítmények alapanyagának vizsgálata során a termékben talált elemi szennyező mértéke meghaladja az 2017. decemberben hatályba lépett, új európai uniós iránymutatásban (ICH Q3D) meghatározott napi terhelés (PDE) maximális értékét. A cég hangsúlyozza, az elvégzett orvosi kockázatelemzés alapján napi egy Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20x fogyasztása esetén a napi terhelés mértéke nem éri el az új iránymutatás által megengedett maximális értéket, így egészségügyi kockázatot nem jelent.

A készítményt 1996-ban törzskönyvezték. A képen látható temék elődjét Sandoz licencsz alapján a tiszavasvári Alkaloida gyártotta közel húsz éven keresztűl. 2014-ben azonban leállították a termék gyártását Tiszavasváriban.Forrás:Info Rádio/ Kelet

A címlapról ajánljuk