Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy a mezőgazdaság sosem fog kimenni a divatból. Az ősemberek is vadászatból, halászatból, termések gyűjtögetéséből tartották fenn magukat. Idővel az állatokat megszelídítették, háziasították. Már 10 000 évvel ezelőtt elkezdődött az állattenyésztés és a földművelés a saját szükségletek kielégítésére. Így alakult ki a mezőgazdaság, ami egy nagyon régi, többszörös fejlődésen átmenő ágazat.

Régebben farmgazdaságokból rengeteg volt, mára ez visszaszorult. A továbbiakban erre magyarázatot is ad a szöveg. Amikor egy család saját magának termelt, a munkák minden esetben a ház körüli feladatok ellátását jelentették. Nem jártak munkahelyre, mert az egész napjukat kitette az állatok takarmányozása, a növények gondozása. A gyerekek is besegítettek, hajnalban keltek, hogy az állatokról gondoskodjanak. Idővel az igény megnőtt, esetleg pénzkereseti lehetőséget nyújtott, ha a szomszédos falukba szállították a szükségleten felüli terményt, húst. Ehhez azonban nagyobb földek kellettek. Ekkor fejlesztették ki a lóval húzható ekét, és egyéb szerszámokat. A mezőgazdaságot nagyban meghatározza az éghajlat és a földrajzi adottságok. Jó példa erre Ázsia teraszos földművelési technikája, mivel ott a domborzat igen változatos. Például Ázsia rizsföldjei messzemenően híresek, nagy az igény rájuk, így kialakult a távolsági és a cserekereskedelem. Utóbbi egy régebbi fogalom, a pénz megjelenése előtt volt annak őse. Ha az egyik faluban a kukorica termett meg jól, a másik faluban pedig a búza, akkor egymás közt terményt cseréltek, így a farmgazdálkodónak lett kukoricája az állatok takarmányozására, a kukoricát termelő földművesnek pedig lett lisztje, amiből kenyeret süthetett.

Takarmányért cserébe sokszor húst adtak, és így tovább. Amikor az emberek igénye kielégíthetetlenné vált, egyre több és több földet kellet megművelni, egyre több állatot kellett tartani, a munka elviselhetetlenné vált egy családnak, így elkezdtek segédeket alkalmazni. Így sok szegény ember jutott munkához, megélhetéshez. Azért is volt szükség a túltermelésre, mert sosem lehetett tudni, mikor jön el egy olyan csapadéktalan időszak, ami a termés pusztulásához vezethet. Amikor a burgonyát felfedezték, mint fogyasztásra alkalmas növényt, az éhínség majdhogynem teljes mértékben lecsökkent. Amikor a kereskedelem a mezőgazdasággal együtt elkezdett növekedni, a fejlesztések nélkülözhetetlenek voltak.

A gépek elterjedésével az öntözőberendezések, az aratógépek, traktorok ugrásszerűen megnövelték a termelést, ennek eredményeképpen magán vállalkozók, kisebb vállalatok alakultak annak érdekében, hogy egy bizonyos árut termeljenek. Idővel a nagy területigény érdekében erdőket pusztítottak ki, mocsarakat csapoltak le, ezzel az ottani élővilágot pusztították ki, de az emberi mohóság nem ismer határokat. Új kereskedelmi útvonalak alakultak ki, tengereken át szállították hajókon a rakományt, ló húzta szekerekkel vitték az árut. rengeteg vegyszert alkalmaznak a kártevő rovarok ellen, nehogy tönkretegyék a termést. Ennek oka az, hogy a vállalkozók nem akarnak kockáztatni, mivel a megélhetésük múlik a hozamon.  A piacokon való kereskedés ma még létezik, de nagyon kis számban. Áruházakban gyakran nem hazai terméket árulnak, hanem külföldit. Szolnokon remek mezőgazdaság folyik, könnyű elhelyezkedni ott, ha megvan a szükséges végzettség. A Szolnok munka állás portálon találhatja a legjobb állásokat a témában, vagy akár azon kívül, akár mérnöki állásokat is.

(x)

A címlapról ajánljuk