Munkáltatói fórumra invitálta a megyei kormányhivatal a régió településvezetőit és vállalkozóit, illetve azokat, akiket érdekel a munkaerőpiac jelenlegi helyzete, alakulása. A konferenciára zsúfolásig megtelt a megyeháza díszterme, ami jól jelezte a téma súlyát és fontosságát. Az elmúlt években előállt egy addig nem tapasztalt helyzet: egyre több a munkahely, bővítenek a cégek, de ezzel párhuzamosan jelen van a munkanélküliség is – kezdte köszöntőjét Román István.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője szerint a pályakezdőkre, a 25 éven aluliakra az eddiginél is nagyobb figyelem irányul, a cél az, hogy ezen a korosztály képviselői mihamarabb állást találjanak maguknak. A kormánymegbízott hozzátette: tavaly október óta 3800-an helyezkedtek el az elsődleges munkaerő-piacon a megyében.

A munkáltatói fórumra Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára előadásában aláhúzta: ma Magyarországon 4,5 millió ember dolgozik, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék, a foglalkoztatási ráta pedig 70 százalék.

– Ez persze nem altathat el senkit, hisz az senki számára sem újdonság, hogy az országon belül hatalmas különbségeket, eltéréseket tapasztalunk. Ám  azt is ki kell emelni, hogy ez nem egy speciális, magyaros sajátosság. Gondoljunk csak Szlovákiára, Olaszországra, de a berlini fal leomlása óta Németország sem tudta teljesen eltüntetni a területi különbségeket – hozott külföldi példákat az államtitkár.

Forrás:KM

A címlapról ajánljuk