A hazai ingatlanpiacot jellemző árak az elmúlt egy év távlatában is magasat ugrottak. Az áremelkedés pedig nemcsak a fővárost, hanem a vidéki nagyvárosokat, településeket is érinti. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jelentős emelkedést tapasztalhattak a vásárlók. Itt csaknem 20 %-kal nőttek a családi házak átlagos négyzetméter árai idén májusban 2018 májusához képest. Tiszavasváriban olcsóbbak a családi házak, mint a megye más városaiban.A családi házak átlagos négyzetméter árai az elmúlt egy évben sokkal magasabbnak mutatkoztak, mint Tiszavasvári esetében.

Míg a megyében, 2018 májusában az átlagos négyzetméter ár 177 ezer Ft/m² volt, addig ugyanebben a hónapban Tiszavasváriban 85 ezer Ft/m² volt.

Tiszavasvári és a megye családi ház kínálatának árbeli különbsége 2018 júniusára átlagosan 47 ezer forinttal csökkent négyzetméterenként, majd a következő hónapra visszaállt az eredeti 92 ezer Ft/m²-es különbségre. A megye és Tiszavasvári között egészen 2018 augusztusától 2019 februárjáig 100 ezer forint körüli volt az árkülönbözet négyzetméterenként.

2019. márciusi hónapjában a megye családi házainak átlagos négyzetméter ára 205 ezer Ft/m² volt, mely mellett a Tiszavasváriban eladásra kínált házak átlagára 92 ezer Ft/m² volt, így a kettejük közötti árkülönbség 113 ezer forintra tehető. Idén áprilisban ez a különbség kis mértékben csökkent, majd májusra újra megemelkedett, amikor is 118 ezer forinttal voltak drágábbak a megye családi házainak átlagos négyzetméter árai, mint Tiszavasváriban.

Tiszavasvári a környező települések középmezőnyében
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az általunk vizsgált települések közül kizárólag Tiszadadán figyelhetünk meg visszaesést az árakban az elmúlt egy évben. Az árcsökkenés kismértékű, hiszen tavaly májushoz képest csupán átlagosan 3 százalékkal lett olcsóbb a családi házak egyetlen négyzetmétere.
A másik véglet, vagyis a legnagyobb áremelkedést mutató város az egy éves távlatban Hajdúnánás lett. Az itt eladásra kínált családi házak átlagosan 95 ezer Ft/m²-ről 124 ezer Ft/m²-re nőttek 2018 májusáról idén májusra. Továbbá a vizsgált települések között jelentős drágulást mutat még Görbeháza is, ahol a családi házak tekintetében egy négyzetméter átlagosan 16 ezer forinttal növekedett az elmúlt egy évben.
Tíz százalék feletti drágulást hozott az elmúlt egy év a tiszalöki házak esetében is az ingatlannet.hu statisztikái alapján. Itt 73 ezer Ft/m²-ről 82 ezer Ft/m²-re nőttek az átlagárak. Mindezek mellett pedig a vizsgált városok közül 5% feletti drágulás történt a tiszavasvári családi házak piacán is, ahol idén májusban 91 ezer Ft/m² átlagárral lehetett számolni. Polgáron pedig szinte csak stagnáltak az átlagárak, mivel itt tavaly májusban a családi házak egy négyzetméterhez átlagosan 90 ezer forintos áron, míg idén májusban átlagosan 93 ezer forintos kínálati áron lehetett hozzájutni.

Fontos tényező, mely megnövelheti az ingatlan értékét
Az ingatlanok értékét sok-sok tényező befolyásolhatja. Akár eladás, akár vétel előtt állunk, a végső ár kialakítása során megannyi szempontot figyelembe kell vennünk. Elsősorban az ingatlan típusa, elhelyezkedése, mérete, másodsorban pedig az állapota, felszereltsége a legmeghatározóbb tényező.  Ez utóbbihoz tartozik például a hőszigetelés kérdése is. A jobb energetikai besorolás egyrészt az energiamegtakarítás, másrészt a rezsicsökkentés révén lehet motiváló. Például egy családi ház leszigetelésével akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátást, tehát környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos, hogy hőszigeteléssel is rendelkezzen az adott ingatlan.

Indul a falusi CSOK
Júliustól kibővül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), amelynek célja az 5000 fő alatti lélekszámmal rendelkező települések vonzóvá tétele, felzárkóztatása, az ott lévő lakások korszerűsítése. A támogatást lakásvásárlásra és korszerűsítésre, vagy csak korszerűsítésre lehet igényelni. A vizsgált települések közül Görbeházán és Tiszadadán van lehetőség felhasználni a vissza nem térítendő támogatást, de a külterületeken lévő lakások esetén – például a tanyák – a többi településen is kérhető az.

Forrás:www.ingatlannet.hu

A címlapról ajánljuk