A megállapodással a VDSZ minden gyógyszergyárban lezárta az idei bértárgyalásokat.Pedig napokben erről lehetett hallani, olvasni. Megállapodott a VDSZ az Alkaloida Gyógyszergyári Zrt. cégvezetésével az idei béremelésről. Az elhúzódó tárgyalásokat a szakszervezet a sztrájk lehetőségének bejelentésével tudta felgyorsítani. A tárgyalássorozat lezárult, a felek megállapodtak abban, hogy azok a munkatársak, akik a garantált béremelésen (minimálbér és garantált bérminimum) felül is részesülnek bérfejlesztésben, egységesen legalább 13 000 Ft/hó alapbéremelést kapjanak.

 A fentieken felül a cég vezetése további differenciált alapbéremelést hajt végre a munkaerőpiaci   helyzetre való tekintettel, a munkavállaló egyéni teljesítménye és a Társaságnál eltöltött munkaviszony hossza figyelembevételével. Így a fizikai állománycsoportban az átlagosan teljes alapbéremelés mértéke 16,78%.


A megállapodás az alapbérre 2019. október 1-től érvényes, de a munkáltató a régi és új bér különbözetének műszakpótlékkal növelt (műszakosok esetében) összegének 6-szorosát egy összegben, mint bérkiegészítés kifizeti 2019. október 10-ig. Továbbiakban a béren kívüli juttatás adóváltozásának veszteségét új számítási metódussal kompenzálja a munkáltató, és minimum éves 3%-os bónuszrendszer kidolgozására vállal kötelezettséget.

Ezzel a megállapodással a VDSZ minden gyógyszergyárban lezárta a 2019. évi bértárgyalásokat. Az Alkaloida esetében sztrájkfenyegetéssel, a Chinoinnál még áprilisban figyelmeztető sztrájkkal tudott érdemi megállapodást kötni. A tiszavasvári megállapodás illeszkedik VDSZ eddigi sikereihez, hiszen a gyógyszeriparban 10% feletti megállapodások születtek.

Forrás:HVG

A címlapról ajánljuk