Vinnai Győző: „ha munka van, akkor minden van”

2013-01-26 14:53

  A járási struktúrában időt, pénzt és energiát takarít meg az állampolgár. Az átalakítás célja egy emberközeli, udvarias, segítőkész és szakmailag kifogástalan ügyintézés kialakítása volt. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leszakadása a foglalkoztatottság bővítésével állítható meg. A régió foglalkoztatási mutatói a szakképzés, valamint a feldolgozó- és az élelmiszeripar fejlesztésével javíthatóak. A kormánymegbízott emellett a közmunkaprogram fontosságáról és a megye fókuszba hozásáról is szót ejtett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2013. január 2-án 13 járási hivatal alakult. A Rádió Orient műsorában Vinnai Győző elmondta, a térség jól küzdött az államigazgatás emberközeliségéért. „Minden járásközpont 25-30 kilométeren belül elérhető, a járási rendszer megfelelően alkalmazkodott a megye eltérő településszerkezetéhez” – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Vinnai kiemelte, a hivatalok indulásakor mind a 13 helyszínre személyesen ellátogatott. A körút tapasztalata az önkormányzatok és a járási hivatalok között partneri viszony létrejöttét igazolta. „A járási struktúrában időt, pénzt és energiát takarít meg az állampolgár” – értékelte az átalakítást az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

Zökkenőmentes átállás

A zökkenőmentes átállás során 577 embert vettek át az önkormányzatoktól. Vinnai Győző elmondta, a járási hivatalok munkatársai többnyire az okmányirodák dolgozóiból, a szociális munkatársakból, hivatásos gondnokokból és általános igazgatási ügyintézőkből kerültek ki. Ez a közel 600 fő egészül ki a szakigazgatási szervektől átvett 450-460 emberrel. „Az átalakítás célja egy emberközeli, udvarias, segítőkész és szakmailag kifogástalan ügyintézés kialakítása volt. Így az adófizetők pénzéből az állam szolgálja a polgárokat és nem fordítva” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Számit a szakértelem

A szakértelem az ügyintézők esetéhez hasonlóan a járási hivatalvezetők kiválasztásakor is kulcselem volt. Vinnai kijelentette, a vezető pozíciókba szakmailag kifogástalan és emberileg alkalmas személyek kerültek. „Olyan felkészült és tapasztalt szakemberek kerültek a járások élére, akiknek a társadalmi problémák iránt is van érzékük” – tette hozzá.

Távol az országos átlagtól

A járási szint kialakulásával jobban láthatóak a kistérségek és a települések problémái. A megye gazdasági mutatói jócskán elmaradnak az országos átlagtól, így a régiónak komolyan kell teljesítenie, hogy ledolgozza hátrányát. Vinnai elmondta, a munkanélküliség közel a duplája az országos szintnek, az arány 22-23 százalék körül mozog. Emellett sok a hátrányos helyzetű kistérség a megyében. „A gazdasági lemaradás miatt nagyon jól kell működnie a munkaügyi kirendeltségeknek, emellett a határ ellenőrzése miatt is sok munkája van a szakigazgatási szerveknek” – magyarázta a feladatokat a vendég.

Munkalehetőségek növelése

„Ha munka van, akkor minden van. El kell jutnunk odáig, hogyha valaki képes a munkára, akkor dolgozhasson, tisztességes bért kaphasson és megélhessen” – emelte ki Vinnai a munkalehetőségek növelésének fontosságát. A kormánymegbízott elmondta, a leszakadó térség további lemaradása a foglalkoztatottság bővítésével állítható meg. Ez a munkahelyteremtő beruházásoknak teret adó pályázatok támogatásával, illetve a szakképzés és a feldolgozó-, élelmiszeripar fejlesztésével érhető el. „A vállalkozások csak fejlesztéssel menekülhetnek előre” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége.

Emelni a létszámot

A foglalkoztatás bővítés további lehetősége a közfoglalkoztatás. Országosan 300 ezer ember vesz részt a közmunkaprogramokban, ebből 10-12 százalék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kerül ki. Vinnai elmondta, a 2012-es évben 34 ezer közfoglalkoztatásban dolgozó ember volt a megyében. „A kormányzati szándéknak megfelelően 2013-ban tovább kívánjuk emelni ezt a létszámot” – hangsúlyozta.

Nagy lépés a megyének

Az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es számú főút közötti szakaszának átadása tovább növelheti a megye foglalkoztatási mutatóit. A régió gazdaságára gyakorolt pozitív hatás mellett a beruházás a jelentős kishatárforgalomra is hatással van. „Az autópálya közelében vonzóbb a logisztikai telepek, valamint az ipari és a mezőgazdasági vállalkozások kialakítása. Sokat várunk ettől a beruházástól. Lehet, hogy kis lépés a világnak, de nagy lépés a megyének” – emelte ki Vinnai Győző.

El lehet jutni a világhírig

A megye felzárkóztatásának pozitív példája a december 20-án átadott nyírlugasi műfüves labdarúgópálya. Vinnai a település híres szülöttjét, Dzsudzsák Balázst a fiatalok példaképeként írta le. „Dzsudzsák példája igazolja, hogy tehetséggel és szorgalommal egy kis határ menti településből is el lehet jutni a világhírig” –emelte ki, majd a londoni olimpiára utalva hozzátette, az egyéni sportsikerek a magyar nemzet eredményeiként, közös sikerként jelennek meg.

Fókuszban a megye

A január 23-ai vásárosnamélyi kihelyezett kormányülés témája is a megye felzárkóztatási lehetőségeinek megvitatása lesz. „Munkahelyek teremtése, és az infrastrukturális fejlesztések kérdésében fontos, hogy fókuszba kerüljön a megye. A találkozó nagy pozitívuma, hogy az országgyűlési képviselők és a nagyobb helyi vállalkozók mellett a járási hivatalvezetőket is meghívták” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Forrás:Kormányhivatal/OrientPress


A rovat további cikkei
  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »