A Széchenyi Programiroda Nkft. és a Tiszatér LEADER Egyesület A GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI címmel ingyenes fórumára invitálta Tiszavasvári és a térség vállalkozóit 2013. február 14-én csütörtökön.Ennek kapcsán Rácz Mónika a programiroda vezetője nyilatkozott szerkesztőségünknek.

 

Minek köszönhetjük az év elején ezt a kiemelt figyelmet? Szerte a megyében tartunk ingyenes információs napokat és ezért a Tiszavasvári közönség is találkozott ezzel a múlt évben, ha jól emlékszem, utoljára augusztusban jártunk ott, mint a Széchényi programirodának a megyei irodája. Ez idáig a megyében 55 fórumot tartottunk már, tehát igencsak érdekesek ezek az információs napok és az elmúlt időszakban pedig Tiszavasváriból is és a környékről is kis és középvállalkozás érdeklődött a vállalkozási lehetőségek iránt, amik most aktuálisak. Ettől függetlenül is egy erőteljesebb szervezésbe kezdtünk a közelmúltban, hogy minél szélesebb körben tudjunk propagálni a még nyitva álló fejlesztési lehetőségeket, hogy minél többen juthassanak ezen információk nyomába. És hogy rögtön itt az év elején  Tiszavasváriban kezdtünk annyi oka van, hogy tényleg régen voltunk itt és szerettük volna hogyha Tiszavasvári és közönsége is első kézből értesül, azokról a pályázati lehetőségekről, amik jelenleg az új Széchényi-tervben aktuálisak. Különösen fontos ez azért, mert ezek a rendezvények térítésmentesek és itt egyben szinte egy csomagban tud mindenki értesülni a pályázati lehetőségekről.

 

Milyen témakörökkel várta a megyei programiroda az érdeklődőket a rendezvény keretében?
A Tiszatér LEADER egyesületet kerestem meg a közelmúltban, hogy egy közös rendezvényt szervezzünk helyben, pont azért, hogy egy élő pályázati csomagot tudjunk átnyújtani a program keretében, és Nácsa Balázzsal az egyesület elnökével megállapodtunk abban, hogy mind az új Széchényi terv programjait, mind pedig az EMVA LEADER programjait megpróbáljuk propagálni. Ennek keretében most elsőként „A versenyképes gazdaságért” címmel tartott egy előadást Dr. Karakó László országgyűlési képviselő, aki most már a nagykállói járási hivatal vezetője is egyben. Ezen kívül aktuális energetikai pályázati lehetőségekről, a projekt elszámolás gyakorlati tudnivalóiról és ami most nagyon népszerű a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatásáról hallhatnak az érdeklődők. A Tiszatér LEADER egyesület nevében pedig az EMVA LEADER pályázati lehetőségekről  Nácsa Balázs a munkaszervezet vezetője számolt be, és ezen kívül egy független tanácsadót Bánki Zoltán Urat hívtuk meg az az RFH Nonprofit Zrt-től, aki vállalkozás és projekt finanszírozási lehetőségekről tartott tájékozatót az előadás keretében.

Úgy hirlik, hogy  a gazdaságfejlesztés a 2014-2020 közötti periódus kiemelt területe lesz.
Így van! Ugyan ezek még tervek, tehát a tervekről még nem igazán szoktunk ilyenkor beszélni, de annyi bizonyos, hogy már a tervezési időszakban is kezdek körvonalazódni azok a feltételek, amelyek mellett majd a következő program periódusban pályázni lehet, az biztos és nagyon fontos, hogy lesznek európai unós fejlesztési források 2014 után is, tehát itt a lehetőségek december 31.-ével nem fognak bezárulni. Ennek érdekében tematikus célkitűzéseket és ezekhez kapcsolódóan olyan beavatkozási prioritásokat határoztak már meg kormányzati szinten, amelyekhez majd illeszkednie kell a majdani operatív programoknak és prioritási tengelyeknek is. És néhány fókusz területet is fel tudunk már most sorolni, annyi bizonyos, hogy energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használata előtérbe került. Nagyobb prioritást fog kapni a kutatás és innováció is, de a KKV támogatása is, aminek a kis és középvállalkozások már most rendkívüli módon örülnek, hiszen sokkal nagyobb lesz a támogatási arány a jelenlegi rendszerhez képest. És ezen kívül a társadalmi kohézióra és a szegénység felszámolására, ami igen nagy probléma hazánkban, egy sokkal nagyobb összeget tudunk majd fordítani várhatóan. De ezek még csak a főbb tervezési fókuszterületek, tehát ami bizonyos lesz, azt úgy gondolom, hogy csak néhány hónappal később fogjuk tudni biztosítékként letenni az asztalra. Egyébként a programok érdekében majd elsősorban azok fognak támogatást kapni, amelyek a helyi munkavállalóknak a készségfejlesztésére építenek, a vállalkozói kedv növelésére, infrastruktúrális fejlesztésekre és mint említettem a környezetvédelmire, tehát már előre fel lehet készülni ezekre a fókusz területekre helyi szinten is. Mindeközben az a legfontosabb cél, Magyarország szempontjából pedig nagyon fontos, hogy sokkal fókuszáltabban és hatékonyabban tudja majd felhasználni az európai unós forrásokat, ezért kell már most elkezdeni a felkészülést nemcsak országos szinten, de helyi szinten is egyaránt.

 

A helyi fejlesztési igényekre kíváncsi-e kormányzati szinten, amikor az elkövetkező időszak tervezéséről beszélünk?
Természetesen, a fejlesztés politika teljes újra gondolása és újra gombolása folyik ebben az időszakban, annyit tudunk, hogy a megyei önkormányzatoknak sokkal nagyobb feladatot és felelősséget kívánnak majd társítani kormányzati szinten és úgy tudjuk, hogy az európai uniós és hazai költségvetési forrásoknak egy részével is önállóan fognak tudni majd tervezni és gazdálkodni, de ezek szintén csak terv szintjén jelentek meg. Mindenesetre az biztos, hogy egy olyan rendszert szeretnének kialakítani, amelyben hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a GDP növekedése hazánkban növekedjen és azok a jelentős gazdasági és társadalmi fejlettségbeli elmaradások, amelyek jelenleg érvényesek egy picit erőteljesebben tudjanak megindulni és ezek a különbségek tudjanak mérséklődjenek.

Az új Széchényi tervben a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása című TÁMOP-os pályázatban a mentor szervezet szerepére régiónkban a fiatal vállalkozók országos szövetsége lett jogosult. Elég sokáig húzódott a döntés. Mi ennek az oka?
A fiatal vállalkozók országos szövetsége lett jogosult a régiónkban is, mint egyébként több és régióban is. Sokáig húzódott ez a döntés, de úgy gondolom, hogy végül jó kezekbe kerülhetett ennek az igencsak nagy pályázatnak a mentorálása, amelyre máris nagyon nagy az érdeklődés. Itt a megyei irodában azt tapasztaljuk, hogy az a keret amelyet meghatároztak, hiszen a támogatható pályázatok száma várhatóan 1500 lesz, ha nem kerül módosítást a  jelenlegi pályázati kiírás, már pedig biztos hogy módosítva lesz, tehát tulajdonképpen az érdeklődés országos szinten meg fogja haladni azt ami a keretbe beleférhet. A megítélt támogatás egyébként 417 millió forintot is meghaladja és a hat konvergencia régió közül négyben ez a szövetség nyert. Jelenleg egyeztetnek és tulajdonképpen, hogy jól át fogják gondolni ennek az egész pályázatnak a koordinálását, szervezését, úgyhogy jelenleg konkrétan még információkkal nem tudunk szolgálni.

 

Valójában kik jogosultak ide pályázni és milyen feltételekkel?
Nagyon sok jogosultsági feltételt meghatároztak ennek a TÁMOP 2-6.3.6 pályázatnak a keretében, igazából az a legfőbb cél, hogy a vállalkozást az indulás támogatásakor a vállalkozás alapítás kezdeti szakaszában próbálják meg támogatni, és olyan fiatalokat kívánnak ezen belül támogatni, akiknek életképes üzlete van. Tehát tudják hogy mit szeretnének végrehajtani, és ehhez egy igen nagy keretösszeget határoztak meg. Ez 4,94 milliárd forintnyi országos szintű keretösszeg. Mint említetem itt a támogatható pályázatok száma várhatóan 1500 darab és a támogatás mértéke 90 %-os, tehát tulajdonképpen csak 10 %-os önrészre lesz szükség ahhoz, hogy valaki ezt a pályázatot megtudja valósítani. Talán ezért is ennyire népszerű, nagyon sok az érdeklődő az irodánkban és azért is mert egyéni vállalkozóként vagy mikrovállalkozásként 3 millió forintig lehet támogatásra pályázni ebben a felhívásban. Egyébként a projekt megvalósításának az időszaka 7-8 hónap és 18-35 év közötti természetes személyek által létrehozott vállalkozással lehet majd ebben részt venni. Úgy hogy rendelkezniük kell a mentorszervezet által jóvá hagyott üzleti tervel. Majd az üzleti terv jóváhagyását követően, de a pályázat benyújtása előtt maximum 3 hónappal kell megalakulnia ennek a vállalkozásnak. Úgyhogy mindenkit arra szoktunk kérni, hogy ne nagyon siesse el a vállalkozás megalapítását, mert sajnos annak okán, hogy akik ezt már megtették elsődlegesen ki is eshetnek ebből a 3 hónapos időintervallumból, tehát nem fognak tudni pályázni. Úgyhogy mindenképp fel szoktuk hívni a figyelmet arra is, hogy kizárólag mikrovállalkozások pályázhatnak, KFT-k., ügyvédi irodák, közkereskedelmi társaságok, BT-k, egyéni cégek és egyéb egyéni vállalkozók is benyújthatják majd pályázati igényüket. A pályázat benyújtásának feltételeiről részletesen lehet olvasni az NFÜ weboldalán, de tanácsadóink is segítséget tudnak nyújtani abban, hogy milyen feltételekkel lehet majd ebben a pályázati felhívásban részt venni, tehát a részleteket úgy gondoljuk, hogy mindig célszerű személyesen egyeztetni, hiszen a mi tanácsadásaink ingyenesek a Széchényi programirodában. Nyíregyházán hétköznapokon minden nap megtalálhatóak vagyunk 16:30 óráig a pénteket kivéve, amikor 14 óráig vagyunk, és az irodánk pedig a Metropol Üzletházban található az I. emeleten. A jogosultsági feltételeket személyesen is tudják egyeztetni tanácsadóinkkal.


Mit tartogat a jövő a pályázati források terén?
Nagyon nem könnyű erre a kérdésre válaszolni, annyit tudunk és annyit szeretnénk elérni, hogy ebben az évben, tehát 2013-ban minden uniós forrás gazdára találjon. Az NFÜ-vel együtt mi is azon dolgozunk és azon vagyunk, hogy a kifizetések tovább gyorsuljanak, hiszen vannak olyan pályázatok amelyek külső okoknál fogva vagy egyéni okoknál fogva jelenleg állnak.  Ezekhez a pályázatokhoz, hogy minél szélesebb körben tudjunk szakmai segítséget nyújtani, kimegyünk és a pályázónak helyben próbálunk segíteni, ahhoz hogy minél hamarabb megtörténjenek a kifizetési igénylések, elszámolások és jelentések. Ezeket a csúszásba került projekteket időben igyekszünk segíteni megvalósítani, de még azért van feladat bőven erre az évre is, hiszen a rendelkezésre álló keret fennmaradó részére összes 289 milliárd forint amit meg fog hirdetni az NFÜ, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, és az a célunk, hogy ezek a kiírások még az első negyedévben megjelenjenek, amelyre már most lehet találni terveket, hiszen a pályázati menetrend erre a negyedévre vonatkozóan a napokban meg is jelent. Az ügynökségnek egyébként a nyertes pályázóknak még 1197 milliárd forintot még oda kell ítélnie, és ezzel le is szeretnék kötni ennek a programozási időszaknak az összes forrását, tehát az a cél hogy 100 %-ban gazdára találjanak ezek az uniós pénzek, ez egy igen fontos feladat. A megyében mintegy 2400 ügyfele van már a Széchényi programirodának és ebből 1443 vállalkozó, hogy helyi statisztikát is említsek. Tiszavasvári kistérségből 220 ügyféllel sikerült már felvennünk a kapcsolatot. Ezért és annak érdekében, hogy ezek az eredmények nemcsak papír rendszerűek és ne csak számszerű adatok legyenek, megpróbáljuk a pályázati rendszert mi is folyamatosan alakítani és az NFÜ által átalakított rendszerben folyamatosan részt venni rugalmasan fejlesztések által, azért hogy csökkentsük az adminisztratív terheit a pályázónak. Bár a külső dolgokban, mint a támogatások bírálati határideje mi nem nagyon tudunk segíteni, de természetesen a papír alapú ügyintézésben megpróbálunk részt venni.

 

A címlapról ajánljuk