Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
  • Nincs ünnep a szemétszállításban

      A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint október 23-án és 24-én a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik. A nyíregyházi hulladékudvarok csütörtökön zárva, pénteken nyitva tartanak. A Regionális Hulladékkezelő Üzem csütörtökön zárva, pénteken 7 és 14 óra között tart nyitva.

  • Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

      Október 26. vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az európai gyakorlatnak megfelelően tehát hajnali 3 órakor 2 órára kell igazítani az órákat. Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak. Az emberek közérzete általában rosszabb lesz a téli időszámítás kezdetekor, mivel innentől kezdve tudatosul bennünk, hogy vége a nyárnak és jönnek a hideg, borongós téli hónapok.

  • Nagy sikerrel zárult az év komolyzenei eseménye

      Nagysikerű jótékonysági hangversenyt adott vasárnap este a Tiszavasvári Református Templomban a Debreceni Református Kollégium Kántusa(közismertebb nevén a Kollégiumi Kántus).A kórust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium matematika professzora, Maróthi György. Magyar zeneszerzők – Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József, Szokolay Sándor, Vajda János és mások – számos művet írtak a kórusnak.Közélet »

Nincs ünnep a szemétszállításban

  A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint október 23-án és 24-én a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik. A nyíregyházi hulladékudvarok csütörtökön zárva, pénteken nyitva tartanak. A Regionális Hulladékkezelő Üzem csütörtökön zárva, pénteken 7 és 14 óra között tart nyitva.

Kultúra »

Nagy sikerrel zárult az év komolyzenei eseménye

  Nagysikerű jótékonysági hangversenyt adott vasárnap este a Tiszavasvári Református Templomban a Debreceni Református Kollégium Kántusa(közismertebb nevén a Kollégiumi Kántus).A kórust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium matematika professzora, Maróthi György. Magyar zeneszerzők – Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József, Szokolay Sándor, Vajda János és mások – számos művet írtak a kórusnak.


Gazdaság »

Drágulhatnak a diák- és nyugdíjas bérletek

  Befagyaszthatja a kormány a közlekedési támogatásokat a következő években – írja a napi.hu a Világgazdaságra hivatkozva. A cikk szerint a ciklus végéig több mint a GDP egy százalékával csökkenti a kormány a szociális juttatásokat – ami, tekintettel az emelkedő nyugdíjkiadásokra, illetve a nyugdíjak reálértékének vállalt megőrzésére, az ezen kívüli ellátások terén ennél nagyobb mértékű visszafogást jelent majd.

Sport »

Magabiztos győzelem

  A férfi kézilabda NB II. Észak-keleti csoport 4. fordulójának mérkőzéseit rendezték a hét végén.A Tiszavsvári csapata a tartalékos Mátészalka ellen lépet pályára hazai környezetben. A hazaiak végig kézben tartva a mérkőzést magabiztosan nyertek az olykor kellemetlen védekezési stílusban játszó Mátészalka ellen.Ezt már olvasta?

Tanárok Éjszakája a Vasvári Pál Múzeumban

Elolvasom »