Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

Fizetett politikai hirdetés

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
  • Ruszin Kulturális Nap a Múzeumban

      A Tiszavasvári Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum idén negyedik alkalommal rendezi meg október 04-én szombaton, 10.00 órától „Ruszin Kulturális Napját ”. A helyszín ezúttal is a Vasvári Pál Múzeum lesz. A rendezvény délelőtt 10 órakor a múzeum előtti Szentmihály téren Kozsnyánszky János MROSZ elnökének, majd Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntőjével indul.

  • Megújult a helyi piac Tiszavasváriban

      Még 2013-ban Darányi Ignác Terv pályázati kiírásban nyert 13 millió forint visszanemtérítendő támogatást a Tiszavasvári Közétkeztetési Nonprofit Kft. A pályázatnak köszönhetően a termelői piac egy része befedésre került, világítást kapott valamint korszerűsödött a terület esővíz elvezetése is mondta el Fülöp Erik szerdán az ünnepélyes átadónünnepségen.

  • Négy óra alatt 80 ezer forint adomány Eszternek

      Kedves vendéget köszönthettet kedden napközben a Vasvári Pál Múzeum főépületében. A 12 éves Almási Eszter édesanyjával és kísérőjével a szeptember 27-én összegyűlt adomány vehette át Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezetőtől. Mint ismertes a múlt szombaton a Csipetnyi Büdszentemihály elnevezésű rendezvényen a jótékonysági akciót szervezett a múzeum a család megsegítésére, amelyben partnerként együttműködött a magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje ,a Keszi Szóda és a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Kör Egyesület.Közélet »

Megújult a helyi piac Tiszavasváriban

  Még 2013-ban Darányi Ignác Terv pályázati kiírásban nyert 13 millió forint visszanemtérítendő támogatást a Tiszavasvári Közétkeztetési Nonprofit Kft. A pályázatnak köszönhetően a termelői piac egy része befedésre került, világítást kapott valamint korszerűsödött a terület esővíz elvezetése is mondta el Fülöp Erik szerdán az ünnepélyes átadónünnepségen.

Kultúra »

Az ország legnagyobb kisfröccsét készítették el Tiszavasváriban

  Szeptember 27-én szombaton Szent Mihály napja alkalmából egész napos programsorozat várta a helyieket és a városba látogató érdeklődőket. A Vasvári Pál Múzeum által szervezett rendezvényen kiállításokkal, kézműves vásárral, pálinka piknikkel, csergető versennyel,  koncertekkel, néptáncosokkal és a helyi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszöntötték Szent Mihály Arkangyal ünnepét a több mint 700 éves településen.


Gazdaság »

Ötszáz gyógyszer ára változott a patikákban

  Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változott az ára. A drágulás 178 készítményt érint, és ezekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni. Több mint 300, a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerért viszont átlagosan csaknem 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a patikákban októbertől. A legjelentősebb áresés vérnyomáscsökkentőket, koleszterinszint-csökkentőket és antibiotikumokat érintenek.

Sport »

Szomszédvári rangadó: Megrogyott a Tiszavasvári

  A labdarúgó Szi-Zo Sport megyei I. osztály 6. fordulójának mérkőzéseit játszották a hét végén. Ami a Spanyol bajnokságban a Reál-Barca az a "megye egyben" Tiszalök- Tiszavasvári. Nagy várakozás előzte meg a szomszédvári rangadót. A szurkolók nem csalódtak, hiszen lendületes, parádés hangulatú mérkőzésen megérdemelt hazai győzelem született.Ezt már olvasta?

Fesztiváloznak a tehetségek

Elolvasom »