Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
  • Magiszter sikerek a járási szavalóverseny

      A Magyar Kultúra Napja alkalmából „AZ ÉN HIMNUSZOM” elnevezésű szavalóversenyt rendeztek a Tiszavasvári Járás általános iskoláinak felső tagozatos tanulói számára. A résztvevő hat település 30 diákja a Találkozások Házában szavalhatta el Kölcsey Ferenc művét. A szavalóversenyre a Magiszter Alapítványi Iskola tanulói is részt vettek és szép sikereket értek el.

  • Cserbenhagyó tehergépkocsit keres a Tiszavasvári Rendőrkapitányság

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztálya 15050/1122/2014. bűnügyi számon közúti baleset okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint 2014. december 18-án 17 óra 25 perckor egy eddig ismeretlen típusú és forgalmi rendszámú tehergépkocsi sofőrje Tiszavasvári Polgári úton közlekedett, Nyíregyháza felől Polgár irányába.

  • Új épület, új kiállítások - Innovatív évet zárt a Vasári Pál Múzeum

      Sikeres évet zárt a 2014-ben a Vasvári Pál Múzeum. A fél évszázada alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka és a hozzá kapcsolódó uniós forrásokból megvalósított szakmai fejlesztések összértéke meghaladta a 130 millió forintot. Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerint ezen sikerek árnyékában az előző év, ha nem is hozott ekkora eredményeket, mégis sikeresnek mondható.Közélet »

Magiszter sikerek a járási szavalóverseny

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából „AZ ÉN HIMNUSZOM” elnevezésű szavalóversenyt rendeztek a Tiszavasvári Járás általános iskoláinak felső tagozatos tanulói számára. A résztvevő hat település 30 diákja a Találkozások Házában szavalhatta el Kölcsey Ferenc művét. A szavalóversenyre a Magiszter Alapítványi Iskola tanulói is részt vettek és szép sikereket értek el.

Kultúra »

Új épület, új kiállítások - Innovatív évet zárt a Vasári Pál Múzeum

  Sikeres évet zárt a 2014-ben a Vasvári Pál Múzeum. A fél évszázada alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka és a hozzá kapcsolódó uniós forrásokból megvalósított szakmai fejlesztések összértéke meghaladta a 130 millió forintot. Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerint ezen sikerek árnyékában az előző év, ha nem is hozott ekkora eredményeket, mégis sikeresnek mondható.


Gazdaság »

Kétszer biztosan drágulnak a dohánytermékek idén

  Az idén többször is drágulni fognak a dohánytermékek a jogszabályváltozások miatt. Először április 1-jével - a cigaretta, a finomra vágott fogyasztási dohány és az egyéb fogyasztási dohány adómértéke emelkedik. Egy 19 szálat tartalmazó doboz cigaretta ezzel legalább közel 60 forinttal lesz drágább – hívta fel a figyelmet a napi.hu.

Sport »

A Tiszavasvári SE lett az év férfi labdarúgó csapata

  A megye legjobb edzőit, szakvezetőit és játékosait köszöntötték. A Magyar Labdarúgó-szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a 2014. év teljes zárásaként a legeredményesebb megyei csapatok, játékosok, edzők, a sportágban dolgozók tiszteletére díjátadó ünnepséget tartott – Nyíregyházán.Ezt már olvasta?

Fotókiállítás nyílik a nyíregyházi Zsinagógában

Elolvasom »