Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
  • Ha nincs óvoda, nincs családi pótlék se

      Kötelező óvodába járáshoz köti a kormány a családi pótlék folyósítását 2016. január 1-jétől.Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ezt csütörtökön közölte a kormany.hu-val, a tárca pedig közleményben tájékoztatta az MTI-t.Novák Katalin kiemelte: 20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az intézkedés által vélhetően az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma.


  • Szétszedték a pontonhidat Tiszadobnál

      A Tiszán a tiszadobi pontonhidat kedden szétszerelték a Magyar Közút munkatársai. Az átkelés a tavaszi hídösszeállításig szünetel. A folyó alacsony vízállása miatt Tiszadobnál a komp sem jár. A folyón átkelni így Tiszaújvárosnál vagy Rakamaznál leheteséges. A Tisza felsőszakaszán  közlekedő komp Tiszalök és Tiszatartdos között reggel 6 órától napnyugtáig közlekedik.

  • Változik a hulladékszállítás az ünnepek alatt

      Változik a hulladékszállítás az ünnepi időszakban. December 24-én, 29-én, 30-án és 31-én a hulladékszállítás a megszokott járatrend szerint történik. A december 25-én csütörtökön helyett 27-én, szombaton, a december 26-i pénteki körzetből 28-án, vasárnap gyűjtik be a hulladékot. A január 1-i szerda helyett január 3-án, szombaton kerül elszállításra a szemét. A nyíregyházi Korányi Frigyes és Kerék utcai hulladékudvarok december 24-25-26., valamint január 1-én zárva, december 31-én 7.00–12.00 –ig nyitva tartanak.Közélet »

Emelkedik a járási hivatalokban dolgozók bére

  Jövő júliusban bevezetik a közszolgálati életpályamodellt és 30-40 százalékkal emelkedik a járási hivatalokban dolgozók bére - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszter kifejtette:
jelenleg 925 ezer közszolgálatban dolgozó embernek utalnak fizetést.Hárommillió adófizető eltart 925 ezer közalkalmazottat, ez az arány körülbelül 20-22 százalék - mondta Lázár János, megjegyezve: Magyarországnál versenyképesebb nyugat-európai országokban is jelentősen kisebb ez a szám.

Kultúra »

Ujjong a lelkem feléd Szentlélek Isten!

  Advent harmadik vasárnapján ismét sok városlakó gyűlt össze a Városháza téren felállított adventi koszorúnál. Kovácsné Nagy Julianna önkormányzati képviselő  hálaadó ünnepi gondolatai után meggyújtotta Advent harmadik gyertyáját. Ezt követően a Lurkó-Kuckó óvodásai adtak kedves műsort, majd mézeskalács, szaloncukor és forró tea várta az egybegyülteket.


Gazdaság »

Légzsák- és motorhiba miatt hívnak vissza több ezer Suzukit

  Több ezer Suzukit hívnak vissza a légzsák, illetve a motor lehetséges meghibásodása miatt - erősítette meg az Origo értesülését a cég. 17 ezer Magyarországon értékesített Wagon R+ tulajdonosának kell szervizbe mennie, mert hibás lehet az utasoldali légzsák
felfújóegysége. Megkezdődött azoknak a tulajdonosoknak az értesítése, akik hibás, 2013 szeptembere és novembere között gyártott Swift, valamint Splash modelleket vásároltak. Ezen modellek esetében a motor túlmelegedhet és motorhiba alakulhat ki.

Sport »

Bajuszvágás után jöhet a szakáll ?

  A labdarúgó Szi-Zo Sport megyei I. osztály 16. fordulójának mérkőzéseit játszották a hét végén. Ez egy előrehozott forduló volt a megyei szövetség döntése alapján mivel tavasszal gyakran fordul elő, hogy a hó olvadás után a pályák nem igazán alkalmasak mérkőzés megrendezésére. A Tiszavasvári a Szatmár Unió csapatához látogatott Fehérgyarmatra. Jó iramú mérkőzésen a nagy hidegben remek második félidőben mutatott játékkal búcsúztak a Mirgai legények a szezontól.Ezt már olvasta?

Szülinapi Koncert - 20 éves a Városi Fúvószenekar

Elolvasom »