Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
  • Páncélos rinocérosz érkezett az Nyíregyházi Állatparkba

      Indiai páncélos rinocérosszal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark, a berlini állatkertből csütörtökön érkezett fiatal nősténnyel már három, állatkertekben rendkívül ritka rinocérosz él a nyírségi megyeszékhelyen. A rinocérosz az európai fajmegmentési program keretében került Nyíregyházára a már itt élő tenyészpár mellé. Az állatkertek legnagyobb ritkaságai közé tartozik ez a faj, Európában mindössze ötven egyede él.

  • 1956-ra emlékeztek Tiszavasváriban

      Ünnepi megemlékezést tarttotak Tiszavasváriban a Városháza dísztermében október 23-án délelőtt. Ünnepi beszédet mondott Dr. Fülöp Erik polgármester majd a Váci Mihály Gimnázium diákjainak ünnepi műsorát láthatták az érdeklődők.A polgármesteri hivatal dísztermében megtartott ünnepi műsort követően a résztvevők kivonultak a  Városháza téren álló 56-os kopjafához, hogy megkoszorúzzák az emlékművet.

  • Árvízvédelmi konferenciát tartottak Nyíregyházán

      Amerikai és magyar szakemberek részvételével tartott konferenciát Nyíregyházán az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A rendezvényen a résztvevők átfogó tájékoztatást kaptak a jelenleg folyó árvízvédelmi stratégiai tervezési munkákról, illetve megismerhették az új eljárásokat, szimulációs modelleket és távérzékelési módszereket a tervezések során - számolt be a nyiregyhaza.hu.Közélet »

1956-ra emlékeztek Tiszavasváriban

  Ünnepi megemlékezést tarttotak Tiszavasváriban a Városháza dísztermében október 23-án délelőtt. Ünnepi beszédet mondott Dr. Fülöp Erik polgármester majd a Váci Mihály Gimnázium diákjainak ünnepi műsorát láthatták az érdeklődők.A polgármesteri hivatal dísztermében megtartott ünnepi műsort követően a résztvevők kivonultak a  Városháza téren álló 56-os kopjafához, hogy megkoszorúzzák az emlékművet.

Kultúra »

Nagy sikerrel zárult az év komolyzenei eseménye

  Nagysikerű jótékonysági hangversenyt adott vasárnap este a Tiszavasvári Református Templomban a Debreceni Református Kollégium Kántusa(közismertebb nevén a Kollégiumi Kántus).A kórust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium matematika professzora, Maróthi György. Magyar zeneszerzők – Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József, Szokolay Sándor, Vajda János és mások – számos művet írtak a kórusnak.


Gazdaság »

Szinte korlátlan adókivetési jogot kapnak a települések

  Csak a polgármesterek és képviselő-testületek kreativitása szabhat határt a jövőben az önkormányzati adók változatosságának – feltéve, hogy a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a 2015. évi adócsomag részeként benyújtott, a helyi adókról szóló törvény módosítását. A javaslat a helyi adó mellett bevezeti a települési adó fogalmát, amit nem lehetne kivetni szervezetekre és vállalkozásokra – vagyis lényegében csak magánszemélyekre vonatkozna.

Sport »

Mirgai: Meglepődtem a gyenge játékon

  A labdarúgó Szi-Zo Sport megyei I. osztály 10. fordulójának mérkőzéseit rendezték a múlt hétvégén. Mirgai László tanítványai a Nagyhalász otthonában léptek pályára. Az első félidőben egyértelműen jobb volt a Halász, a szünet után csupán a vendégek felívelt labdái okoztak nehézséget rangadónak nevezhető mérkőzésen.Ezt már olvasta?

Ünnepi megemlékezések csütörtökön

Elolvasom »