Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
 • Földhöz csapódott egy vitorlázórepülő Nyíregyházán

    Felszállás közben földhöz csapódott egy vitorlázó repülőgép a nyíregyházi repülőtéren vasárnap kora este. A motor nélküli gépben ketten utaztak – egy 54 éves férfi és az 52 éves nő – őket a mentők kórházba szállították. A balesethez a nyíregyházi hivatásos tűzoltókat és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot riasztották – tudatta a katasztrófavédelem sajtószolgálata.

 • Ha nem kaszálja le a parlagfüvet, jó pénzért megteszi a hatóság

    A bírságon felül a kényszerkaszáltatás árát is meg kell fizetniük azoknak, akik nem vágják le a parlagfüvet a birtokukon - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A Nébih 15 ezertől akár 5 millió forintig bírságolhat, ha az ingatlan-tulajdonosok, földhasználók nem végezték el a parlagfű-mentesítést. A kiszabott bírság mértéke függ a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és elhelyezkedésétől.

 • Razzia volt a szórakozóhelyeken

    A rendőrök társhatóságokkal együtt ellenőrizték a Tiszavasvári Rendőrkapitányság illetékességi területén működő szórakozóhelyeket és vendéglátó egységeket. A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai az illetékességi területükön működő szórakozóhelyeket és vendéglátó egységeket ellenőrizték 2014. augusztus 15-én és augusztus 16-án éjszaka a Fogyasztóvédelem, a Katasztrófavédelem, a Polgármesteri
  Hivatal és a Családsegítő Szolgálat szakembereivel.Közélet »

Razzia volt a szórakozóhelyeken

  A rendőrök társhatóságokkal együtt ellenőrizték a Tiszavasvári Rendőrkapitányság illetékességi területén működő szórakozóhelyeket és vendéglátó egységeket. A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai az illetékességi területükön működő szórakozóhelyeket és vendéglátó egységeket ellenőrizték 2014. augusztus 15-én és augusztus 16-án éjszaka a Fogyasztóvédelem, a Katasztrófavédelem, a Polgármesteri
Hivatal és a Családsegítő Szolgálat szakembereivel.

Kultúra »

Egy hónap alatt közel 1500-an látták az „5000 Év Titkai” kiállítást

  A Vasvári Pál Múzeum „5000 Év Titkai” kiállítása a Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit mutatja be. A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja között fekvő Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. Az arany és ezüst leleteket, amforákat is bemutató régészeti kiállítás régi formájában 2000-2012 között volt látható a múzeumban néprajzi épületében.


Gazdaság »

Háborog a bankszektor: túl sok járhat vissza a devizahiteleseknek

  A teljes magyar bankszektor megdöbbent az általunk is bemutatott MNB útmutatáson, amely szerintük jogtalanul írja elő, hogy miként számolják el a Kúria által jogsértőnek talált árfolyamrés miatt keletkezett túlfizetéseket. Ahogy mi is számoltunk, másfélszer többet kell visszafizetnie a bankoknak, ha elfogadják az útmutatóban foglaltakat. A jegybank útmutatója szerint az adott havi árfolyamrés alkalmazása miatt felszámolt túlfizetéseket tőketörlesztésként kell elszámolnia a hitelintézetnek.

Sport »

Oda az Aranycsapat Tiszavasváriban, fociláz Tiszalökön?

  A Szi-Zo Sport megyei első osztályban érdekelt futballcsapatok némelyike nem lacafacázott az átigazolási időszakban. Olyannyira nem, hogy a bajnok Tiszavasváriban gyakorlatilag komplett csapatot igazoltak. A feljutóként csatlakozó Tiszavasvári akár a közvetlen elitbe rakétázhat hiszen a megye több csapatából is erősített.Érdemes megemlíteni, hogy a szomszédvári Tiszalök szinte minimális mértékben módosított az összetételen.Ezt már olvasta?

Magyar Vitrin - Tele hungarikummal

Elolvasom »