Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
  • Személygépkocsi ütközött segédmotorral a Penny előtt

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának munkatársai kedden délután kapták a jelzést, hogy  anyagi kárral járó baleset történt Vasvári Pál utcán a bevásárlóközpont előtt. A rendelkezésre álló adatok szerint egy 44 éves tiszavasvári lakos az általa vezetett szürke színű, Mercedes típusú személygépkocsival közlekedett a 36-os számú főúton, a városközpont felől Polgár irányába.

  • Ingyenes temetői járat közlekedik szombaton

      Tiszavasvári Város Önkormányzata a nyíregyházi úti köztemető jobb megközelíthetősége, főleg a nyugdíjas korú lakók igényeinek kielégítése érdekében, 2014. november 01-én, ingyenes buszjáratot indít.  A járatot a szokásoknak megfelelően a város szerződött partnere az Aranyi Tours Kft busza bonyolítja, melyen megkülönböztető „TEMETŐI  JÁRAT” felirat lesz kihelyezve.

  • 70 milliárd forint jut terület fejlesztésre a megyében

      Mintegy 70 milliárd forintos európai uniós összeget fordíthat a következő 7 évben a megye gazdaságfejlesztésére a megyei önkormányzat - mondta Dr. Seszták Oszkár elnök szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján. A korábban már elkészült területfejlesztési koncepció szerint kiemelt területek a kis- és középvállalkozások közvetett támogatása és a gazdasági infrastruktúrafejlesztési program, amely meglévő ipari területek bővítését és új ipari területek kialakítását jelenti.Közélet »

Személygépkocsi ütközött segédmotorral a Penny előtt

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályának munkatársai kedden délután kapták a jelzést, hogy  anyagi kárral járó baleset történt Vasvári Pál utcán a bevásárlóközpont előtt. A rendelkezésre álló adatok szerint egy 44 éves tiszavasvári lakos az általa vezetett szürke színű, Mercedes típusú személygépkocsival közlekedett a 36-os számú főúton, a városközpont felől Polgár irányába.

Kultúra »

Nagy sikerrel zárult az év komolyzenei eseménye

  Nagysikerű jótékonysági hangversenyt adott vasárnap este a Tiszavasvári Református Templomban a Debreceni Református Kollégium Kántusa(közismertebb nevén a Kollégiumi Kántus).A kórust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium matematika professzora, Maróthi György. Magyar zeneszerzők – Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József, Szokolay Sándor, Vajda János és mások – számos művet írtak a kórusnak.


Gazdaság »

70 milliárd forint jut terület fejlesztésre a megyében

  Mintegy 70 milliárd forintos európai uniós összeget fordíthat a következő 7 évben a megye gazdaságfejlesztésére a megyei önkormányzat - mondta Dr. Seszták Oszkár elnök szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján. A korábban már elkészült területfejlesztési koncepció szerint kiemelt területek a kis- és középvállalkozások közvetett támogatása és a gazdasági infrastruktúrafejlesztési program, amely meglévő ipari területek bővítését és új ipari területek kialakítását jelenti.

Sport »

Oda az otthoni veretlenség

  A labdarúgó Szi-Zo Sport megyei I. osztály 11. fordulójában teljes fordulót rendeztek a hétvégén. Tiszavasvári csapata a múlt heti nagyhalászi fiaskó után hazai pályán fogadta a Nyírmada csapatát.A tipikus egygólos mérkőzésen a hazaiak közelebb áltak a győzelemhez, de a fölényüket nem tudták gólra váltani,ami a végén megbosszult magát hiszen a vendégek egy talált góllal  mind három pontot elvitték.Ezt már olvasta?

Ünnepi megemlékezések csütörtökön

Elolvasom »