Zúzos-lé főzőversenyt rendeznek Szentmihály ünnepén

2013-09-17 09:02

  Tiszavasvári Város Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum első alkalommal rendezi meg Szent Mihály-napi hagyományok felidézésként a Zúzos-lé főző versengését. A tyúkhúsleveshez leginkább hasonlítható különleges leves,az egyedi fűzerezés mellett húst, zöldségeket, zúzát, májat, pirított eperlevelet, rizst is tartalmaz amelytől íze és állaga is igazán egyedi és különleges. Az ételt a helyi múzeum néprajzi gyűjtése alapján leginkább a paraszti lakodalmak és családi eseményekkor került az ünnepi asztalra. Büdszentmihály(ma:Tiszavasvári) egyedülálló népi ételét ma is gyakran tálalják a lagzikban.

A szervezők baráti társaságok főzőcsapatok, jelentkezését várják!A verseny szeptember 28. szombat 09.00 órakor kezdődik  Múzeumkertben és a Szentmihály téren. A zsűri által legjobbnak ítélt ételeket a szervezők értékes tárgyjutalommal díjazzák, amit ünnepélyes díjkiosztó keretében kapnak meg nyertesek. A résztvevő csapatok részére a szervezők főzőhelyet, sátrat, 1 db sörpad garnitúrát, hulladéktárolót-edényt biztosítanak. Az ételeket elkészíteni a térburkolat védelme miatt kizárólag gáz használatával lehet. FÁVAL TÜZET RAKNI SZIGORÚAN TILOS! A részvevő csapatok vállalják, hogy a zúzos-lé elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot, késeket, edényeket, vágódeszkát és egyéb eszközöket magukkal hoznak. A levesekhez a sült eperlevelet a Közétkeztetési Kft. biztosítja.Bővebb információt a rendezvényről múzeum és a város honlapján olvashatnak.

Forrás: Önkormányzat/ VPM
 


A rovat további cikkei
 • Új közszolgáltató végzi a hulladékszállítást Tiszavasváriban

    Mint azt bizonyára sokan tapasztalták, július 1-e óta az eddigi Kelet- Környezet Kft. helyett új közszolgáltató a nyíregyházi Térségi Hulladék- Gazdálkodás Kft végzi az ezzel kapcsolatos feladatokat. A Térségi Hulladék- Gazdálkodás Kft. Komplex hulladékkezelési
  megoldásai révén Szabolcs – Szatmár – Bereg megye egyik legnagyobb szilárd hulladékot kezelő szolgáltató társaságának vallja magát. A környező településeken már évek óta ez a cég végzi a hulladékszállítást, míg Tiszavasváriban ez július 01-vel történt meg.

 • Strandbelépőt kaptak a kitűnő tanulók

    A korábbi évek hagyományát folytatva idén is meghirdette Tiszavasvári Város Önkormányzata azt a felhívását, amely szerint a helyi általános iskolákban tanulók számára a helyi strandon ingyenes belépőt biztosít a kitűnő bizonyítványért cserébe. Az elmúlt évekhez képest két dolog változott amely érintette a felhívást. Az egyik, hogy idén jelentős és látványos fejlődésen ment keresztül a Szentmihályi Gyógyfürdő.

 • Minősített mentőcsoportok segítenek, ha baj van

    14 mentőcsoport képviselőivel írt alá együttműködési megállapodást Csepely Zsigmond tű. dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója – számolt be az eseményről a szervezet a honlapján. Idén, április 25-én Csengerben kezdődött a felkészülés anemzeti minősítésre a „Nyír„ és a „Szamos” mentőcsoportok rendszerbeállító gyakorlataival.Közélet »

Új közszolgáltató végzi a hulladékszállítást Tiszavasváriban

  Mint azt bizonyára sokan tapasztalták, július 1-e óta az eddigi Kelet- Környezet Kft. helyett új közszolgáltató a nyíregyházi Térségi Hulladék- Gazdálkodás Kft végzi az ezzel kapcsolatos feladatokat. A Térségi Hulladék- Gazdálkodás Kft. Komplex hulladékkezelési
megoldásai révén Szabolcs – Szatmár – Bereg megye egyik legnagyobb szilárd hulladékot kezelő szolgáltató társaságának vallja magát. A környező településeken már évek óta ez a cég végzi a hulladékszállítást, míg Tiszavasváriban ez július 01-vel történt meg.

Kultúra »

Így lett kerek a világ a Múzeumban

  Az „Így lesz kerek a világ!" elnevezésű program idén márciusban nyitotta meg kapuit. A nyíregyházi Ifjú Botanikusok Baráti köre egy újszerű, komplex programot dolgozott ki, melynek célja, hogy megpróbálják az embereket közelebb hozni a természettel harmonikus termékekhez és szolgáltatásokhoz. Ez magába foglalja a helyi természeti étékek és termékek, a természetes anyagok és vegyszermentes élelmiszerek bemutatását és népszerűsítését, valamint a környezetbarát szabadidő eltöltésre és közlekedésre való buzdítást.


Gazdaság »

Egy hétre bezárják a Penny-t Tiszavasváriban

  A Best Of Rádió információi szerint szombattól egy héten át zárva tart Tiszavasvári és a környező települések lakosai által kedvelt diszkont áruház a Penny Market. Úgy tudjuk az áruházat korszerűsítik ezért vált szükségessé az egy héten át tartó bezárás. Magyarországon a Penny a legrégebben jelen levő diszkont áruházlánc. Jelenleg az ország szinte minden pontján, 191 üzlettel és közel 1400 féle termékkel áll vásárlói rendelkezésére.

Sport »

Tizedik alkalommal rendezik meg a Bohács Sándor emléktornát

  A sportberkekben jártas, sportszerető emberek a tíz év ellenére elevenen emlékeznek a 2004 február 2-án érkező szörnyű hírre, ami a 36-os főúton történt eseményről szólt. A népszerű, kiváló és elnyűhetetlen futballistát, a feledhetetlen „Bohit” 39 éves korában – a tömegbalesetben mentősként másokon segíteni akaró, még aktív játékost – a sűrű ködben halálra gázolta egy ukrán kamion.Ezt már olvasta?

Száguldó Cirkusz - A Hungaroringről jelentkezik a Best of Rádió

Elolvasom »