Október 9-én szerdán  közönségtalálkozóra invitálta az érdeklődőket a Városi Könyvtár Tiszavasváriban. A vendég ezúttal Kepes András újságíró, író, egyetemi tanár, neves televíziós személyiség volt.Kepes András Budapesten, 1948. október 11-én született. 1975 óta tévézik. Több műsor, sikeres sorozat (Stúdió, Desszert, Világfalu, Különös történetek) szerkesztője és műsorvezetője volt.Nyolc könyvet írt. Nős, hat gyermeke, négy unokája van. Legkisebb gyermeke, Lukács 2011-ben született.

Általános és középiskolai tanulmányait három földrészen, három nyelven, kilenc iskolában végezte, Budapesten, Bejrútban, illetve Buenos Airesben. 1973-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-esztétika szakos diplomát. Posztgraduális tanulmányokat folytatott az Amerikai Egyesült Államokban, a Syracuse-i és a Stanford Egyetemen. Doktori és habilitált doktori fokozatát a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte.Első cikkei 17 éves korában jelentek meg. Az egyetem elvégzése után a Magyar Rádió gyakornoka, munkatársa, majd rovatvezetője lett. Nevéhez fűződik a Gondolatjel című kulturális magazin elindítása, szerkesztette többek között a Láttuk, hallottuk című művészetkritikai sorozatot. 1975-től külső munkatársként dolgozott A Hét című televíziós műsornak.

1980-tól a Magyar Televízió belső munkatársa, az akkor induló kulturális hetilap, a Stúdió ’80 alapító főszerkesztő-helyettese és egyik műsorvezetője volt. Ő tudósított elsőként a cannes-i, a berlini, a moszkvai, a tokiói, a San Sebastian-i filmfesztiválról, Hollywood-ból és a Nobel-díjátadásokról. Az ő mikrofonja előtt szólaltak meg először magyar képernyőn a világsztárok, köztük Woody Allen, Glenn Close, Dennis Hopper, Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Yves Montand, Fernando Rey, Donald Sutherland, rendezők, mint Bernardo Bertolucci, Federico Fellini, Jean-Luc Godard, Elia Kazan, Martin Scorsese, Kuroszava Akira, Andrzej Wajda, Nobel-díjas írók, mint Gabriel García Márquez, Octavio Paz, Mario Vargas Llosa. Portréfilmeket készített többek között André Kertészről, Alexandre Traunerről és Billy Wilderről.

Tiszavasváriban is nagyon népszerű Kepes András. Fotó: Balogh Tamás/Keletpress

További képek a galériában!

Forrás: Wikipédia/Best Of Rádió

A címlapról ajánljuk