„A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” elnevezésű kiemelt projekt 2009-ben kapott zöld utat, a 2,2 milliárd forint összértékű, 1,7 milliárd forint európai uniós támogatással.Az építkezés befejeződött, úgy tudjuk, hogy az antik berendezési tárgyak beszerzése is megtörtént, a konyhatechnikát beépítették, a nézőtér és a színpad kialakítása jelenleg is folyamatban van.

A megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvény rendelkezései alapján a projekt kedvezményezettjének jogutódja – a Szabolcs megyei önkormányzat helyett – a Szabolcs megyei intézményfenntartó központ lett (MIK), az átadás-átvétel újabb időbeli késést okozott.

A MIK a központok működésével összefüggő kormányrendelet szerint 2013. március 31-én beolvadt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságba (SZGYF). Annak érdekében, hogy a turisztikai funkciójú Andrássy-kastély megfelelő fenntartó és üzemeltető kezébe kerülhessen, az SZGYF és a MIK előzetes tárgyalásokat folytatott a projekt átadásáról az erre a szerepkörre alkalmas Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központtal. Nagy kérdés, hogy a budapesti központú Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ milyen programokat állít majd össze, és hogy lesz-e helyben felelőse annak, hogy az újjávarázsolt kastély élettel teljen meg.


Jó hír a kastély szerelmeseinek, hogy néhány hónapja újra látogatható. A kastély park látogatási és használati rendje 2013. július 01.-től az alábbiak szerint alakul:belépő a parkba 250 Ft/fő, amely magában foglalja az ingyenes parkolást. Belépő a kastélyba 500 Ft/fő (látogatás hétvégén tárlatvezetéssel: szombaton és vasárnap 10-12, illetve 14-16 óra között) Esküvői fotózás a kastélyban 2500 Ft/ minden megkezdett óra.A Tisza parton sátrazás, horgászat (csak horgász engedéllyel) 500 Ft/fő/nap. A fényképezés a parkban és a kastélyban ingyenes! A park területén az átjárás továbbra is tilos!

Időpont egyeztetés: munkaidőben 06-20-979-4119-es számon Bertalan Lászlóval, a Gyermekvédelmi Központ igazgatójával

Forrás:Tiszai Kalad Turisztikai Információs Pont

A címlapról ajánljuk