A falusi disznótor hangulatát idézték fel az elmúlt szombaton Tápiószentmártonban a kilencedik Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválon. A nagy megméretésbe ötvennégy csapat nevezett be, közöttük most első alkalommal bolgár és csángó versenyzők is, akik a magyarországi, szlovákiai és délvidéki vetélytársakkal küzdöttek meg a díjakért. Az induló  között volt Tiszavasvári csapata is. Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és húsz méter sertésbelet kapott az induláshoz. Az alapanyagokat aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően megdolgozva abálhatta majd süthette ki.

A véresek és májasok mellett a különlegességek kategóriájában gombás, tarhonyás, bazsalikomos, mazsolás, kapormagos hurkák is készültek. Tóth János polgármester tájékoztatása szerint a csángó csapat tagjai borsikafűvel ízesített hurkával pályáztak az elsőségre. A zsűri az íz, az illat és a tálalás módja alapján döntötte el, melyik „disznóság” lett a legkiválóbb.

Városunk is képviseltette magát - idén immár második alkalommal - a neves gasztronómia fesztiválon.A csapat tagjai voltak: Gazdag József, Szűcs Imre és kedves felesége valamint Kertész Sándor. A népes mezönyben a Tiszavasváriak Szűcs Imre irányításával a kiváló ezüst minősítést kapták meg a szombati versenyen. Gratulálunk  a csapatnak és örülünk, hogy jó hírét vitték Tiszavasvárinak.


A hurkatöltés része volt a háromnapos Márton-napi ünnepségsorozatnak, amely pénteken a Tápió Expó megnyitásával vette kezdetét – mondta el Turi Istvánné szervező. E rendezvényen a környékbeli húsz település termékei mutatkoznak be: cukrászok, borászok, állították fel standjaikat.


A kulturális program keretében helytörténeti kiállítás nyílt, néptáncosok léptek fel, megrendezték a fiatalok és öregek találkozóját, s volt örömzene: fellépett egyebek között a Csík Zenekar és a helyi Borvirág együttes is. Emellett kirakodóvásár is színesítette a programot, amely vasárnap az újbor ünneplésével zárul.

Forrás: Best Of Rádió

A címlapról ajánljuk