Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Novembertől indul a TISZÁNTÚLI Takarék

  Az ország legnagyobb takarékszövetkezete jön létre a HAJDÚ, a FŐNIX, a KELET és a SZABOLCS Takarék október végi egyesülésével. A fúzióval létrejövő TISZÁNTÚLI Takarék 154 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 14 milliárd forintos saját tőkével rendelkezik, a két megyében 131 üzleti egységében várják majd az ügyfeleket. A bank ezzel kapcsolatosan az alábbi közleméyt adta ki:

Bezzeg Révész...

  Átadták Kelet-Magyarország legnagyobb logisztikai raktárközpontját a nyíregyházi Ipari Parkban. A több mint 50 ezer négyzetméteres csarnokot a Révész Cégcsoport építtette. A beruházás 9 milliárd forint értékű, amihez állami támogatást is kaptak. A raktárközpontot ünnepélyes keretek között adták át, melyen részt vett Orbán Viktor, miniszterelnök is.

TOP összegek - Pályáztak, nyertek, fejlesztenek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 89,3 milliárd forintos forráskeret jut megyénkre. Az augusztus végi adatok szerint a fejlesztési források 66 százalékára, mintegy 58,8 milliárd forintra hirdettek nyerteseket, a rendelkezésre álló forrás 51 százalékára, 45,8 milliárd forintra már megkötötték a szerződéseket a pályázókkal, az összes forrásból 36 milliárd forintot pedig ki is fizettek a sikeres pályázóknak. Az eddig beérkezett 633 pályázat közül 346 kap támogatást.

Takarékok - egységben az erő

  Versenyképesség, mérethatékonyság, egységes, korszerű termékek és informatika – ezek a kulcsszavai azoknak a stratégiai döntéseknek, amelyek a szövetkezeti hitelintézeti szektor, a Takarék Csoport átalakításáról születtek a közelmúltban. Az országban működő 51 takarékszövetkezet egyesüléséből várhatóan 12 regionális központú, tőkéjében erős, stabil és hatékonyan működő szövetkezet jön létre az év végére. A fúziónak köszönhetően hamarosan megalakul a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét teljes mértékben lefedő Tiszántúli Takarékszövetkezet, mely négy szövetkezet (Hajdú, Főnix, Szabolcs és a Kelet) összeolvadásával jöhet létre.Az erről szóló megállapodást a közelmúltben írták alá az érintett takarékszövetkezetek vezetői.

Leépít és bővít Nyíregyházán a LEGO

  A LEGO Csoport ma jelentette be a 2017. június 30-án lezárult első félév pénzügyi eredményeit. Ebben az időszakban a bevétel 14,9 milliárd dán korona volt, ami 5 százalékos csökkenés a 2016-os év első félévéhez képest. Az eredmények tükrében a LEGO Csoport úgy döntött, hogy a tervek egyik következményeként teljes munkaerő-állományát körülbelül 8 százalékkal csökkentenie kell. Ez érinti a LEGO nyíregyházi gyárát is.

RÉVÉSZ EUROTRANS: Újabb 370 db kamion

  Az európai járműipar egyik zászlóshajójának nevezte Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és megjegyezte, hogy az ágazat termelési értéke új rekordra emelkedik az idén, meghaladja a nyolcezermilliárd forintot. Az elmúlt hétvégén a Hungaroringen rendezték a kamion Eb magyarországi versenyhétvégéjét, ahol az egykoron Tiszavasváriból indult logisztikai vállalkozás első embere Révész Bálint ismét nagy bejelentést tett.

Sotkó Gyula: Már csak a szálloda hiányzik

  Nem a semmiből felbukkanó külföldi befektetők vagy hazai nagytőkések, hanem két lelkes helyi vállalkozó (Sotkó Gyula és Volosinóczki Béla) érdeme, hogy az elmúlt évek alatt megfiatalodott, újjászületett, a közelmúltban pedig hullámmedencével is bővült a Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban. Sotkó Gyula ügyvezető az átadó ünnepségen büszkén mesélt arról, hogy a strand országos jó hírnek örvend, gyógyvizének minősége – sótartalmát tekintve – a bükfürdőivel vetekszik, az újabb és újabb fejlesztéseknek köszönhetően pedig a látogatottsága egyre növekszik.

Kukadíj - Ismét kopogtat a díjbeszedő

  Továbbra is "kőkorszaki" módszerekkel szedik a negyedéves hulladékszállítási díjakat az ország több pontján így Tiszavasváriban is. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. kapcsolattartója az önkormányzaton keresztűl arról tájékoztatja a lakosságot, hogy 2017. évi II. negyedéves hulladékszállítási díj fizetése továbbra is díjbeszedő által történik, aki már vagy felkereste illetve a jövőben keresi fel az ingatlantulajdonosok.

Kétségbe estek a tiszavasvári közmunkások

  A Népszava.hu értesülései szerint a Tiszavasvári Járási hivatal foglalkoztatási osztálya július 10-én berendelt 50, főleg útépítéssel foglalkozó közmunkást, hogy piaci munkát kínáljon nekik. Ennek örülni illene, de az emberek itt inkább kétségbe estek, mert a baromfi-feldolgozónak nagyon rossz híre van a városban. A túlnyomórészt roma közmunkások ezt követően segítséget kértek a Haladjunk Csoport közösségszervezőjétől, a nyugalmazott rendőrőrnagy, jogász Horváth Ferenctől és a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületét vezető Glonczi Lászlótól, mert úgy érezték, csapdába kerültek. A Tiszavasváriban dolgozó közmunkásokat a jobbikos önkormányzat irányítja.

TOPOS forrásból kap zöld utat a Komplex energetikai fejlesztés

  A Szabolcs-Szatmár-Bereg – Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében benyújtott támogatási kérelmek második körét is elbírálta az irányító hatóság, így összesen 5,8 milliárd forint értékben újabb 41 megyei projekt kapott zöld utat.

NAV-ablak Tiszavasváriban

  Az elsők között nyitott ügyfélszolgálati irodát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adó-és vámigazgatósága a Tiszavasvári Járási Hivatal kormányablakánál. Mint arról már korábban is beszámoltunk: a NAV tervei szerint, 2018 év végére, az ország 91 kormányablakánál lesz lehetőség a hozzájuk tartozó ügyek rendezésére. A megyében 12 kormányablakban lehet majd a jövőben adóügyeket is intézni.

Szakképző centrum nyílt Tiszalökön

  Egy helyi vállalkozás a Hot & Cold Therm Kft-nek köszönhetően szeptemberben megkezdi működését a HCT Szakképzési Center gyakorlati tanműhely Tiszalökön. Az új létesítmény megvalósításához a cég közel 151 millió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprészéből, melyet a gazdasági társaság saját forrásból egészítet ki. Így mintegy 226 millió forintból jöhetett létre a tanműhely, melyben 60 tanuló kaphat gyakorlati képzést.

Szárnyal a munkahelyteremtés Nyírbátorban

  Mintegy 3,7 milliárd forint értékű beruházással bővíti kapacitását a Diehl Aircabin Hungary német légi ipari beszállító vállalat Nyírbátorban, amelyhez a magyar kormány 1,38 milliárd forint támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter nemrégiben Budapesten. Szijjártó Péter hozzátette: az 1902-ben alapított, máig családi tulajdonban lévő vállalat beruházása nyomán 230 új munkahely jön létre, új épületeket építenek, gépeket szereznek be.

Börtönt követeltek az állatkínzókra Nagycserkeszen

  Az országban eleddig példátlan módon fogtak össze szurkolók, állatvédők és civilek vasárnap Nagycserkeszen. A kegyetlenül megkínzott Fülöp kutyus emlékére, és az állatkínzással kapcsolatos törvények szigorításáért szerveztek demonstrációt a Szurkolók az állatkínzás ellen nevű Facebook-csoport tagjai.

Ellenszélben - Új munkahelyek Polgáron

  Az indiai tulajdonú SONA BLW Hungary Kft. (a SONA Csoport tagja) befektetése helyszínéül a Polgár Ipari Park által kínált versenyképes bérleti feltételeket és bővülési lehetőségeket választotta. Új, 4,2 milliárd összértékű beruházását, gépjármű alkatrészeket gyártó üzemegységét szerdán avatták. A csoport világszerte 7 gyáregységben 2300 embert foglalkoztat.A beruházást Sunjay Kapur, valamint Mocsár József gyárigazgató mutatta be.

Adóügyeket is intézhetünk a kormányablakban

  A tervek szerint július elsejétől már a nyírbátori és tiszavasvári kormányablakokban is lehet majd adóügyeket intézni. A kialakított NAV-ügyfélszolgálatoknál számos teendő elvégezhető lesz, így a személyi jövedelemadóval kapcsolatos jó néhány feladatot el lehet majd intézni, miként várhatóan a kisebb vállalkozások is pontot tehetnek lényegesebb közteherviselési ügyeik végére.

Munkaerőhiány: Vendéglátóst faragnának a közmunkásokból

  A munkaerőhiány miatt hamarosan komplex javaslatcsomaggal fordul a nemzetgazdasági tárcához a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) - írta a Világgazdaság számában a szervezet főtitkárának nyilatkozata alapján. Böröcz Lajos a lapnak elmondta: a munkaerőhiány enyhítésére mindent megpróbálnak, még az öregségi nyugdíjasok visszafoglalkoztatását is, csakhogy negyvenévnyi állómunka után már kevesen vannak olyan egészségi állapotban, hogy akár részmunkaidős állást vállaljanak.

Ingyen laptopot és tabletet osztanak a Tiszavasvári Járásban

  Nyíregyháza után hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei járásra is kiterjesztik a Digitális jólét program lakossági eszköztámogatást célzó kísérleti alprogramját, és így több mint 2800 informatikai eszközt kaphatnak az ott élők - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Kisvárdán.

Influenza - tovább bővült a látogatási tilalmat elrendelő kórházak köre

  Az influenzajárvány miatt tovább bővült azon egészségügyi intézmények köre, amelyekben részleges vagy teljes látogatási tilalmat rendeltek el. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai szerint a látogatási tilalmak újabb budapesti kórházi részlegeket érintenek, a meglévő korlátozásokon túl, de a vidéki kórházak listája is folyamatosan bővül.

Kilencvenéves a tiszavasvári Alkaloida

  Az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. január 24-én ünnepli alapításának 90. évfordulóját.  Büszkék vagyunk a vállalat 90 éve tartó folyamatos működésére. Azon dolgozunk, hogy a kapott örökséget mi is tovább tudjuk adni a következő generációknak, és az Alkaloida újra elfoglalja méltó helyét a világ gyógyszergyártásában – mondta a jubileum kapcsán Kaszás Mihály cégvezető.

Erstések: Három napra leáll minden szolgáltatás

  Az Erste Bank arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy jövő héten szombaton, vasárnap és a rákövetkező hétfőn (azaz február 4-6 között) szolgáltatásának jelentős része szünetelni fog. Ilyen is ritkán van, hogy három napig leáll egy pénzintézet, de az Erste Bank esetében, ez most előre megtervezett módon történik. Az oka a leállásnak az, hogy az Erste országosan átveszi a Citibank ügyfeleit olvasható a HVG.hu oldalon.

Rendőrök segítenek a rászorulóknak

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai visszatérően segítik az idős, egyedül élő állampolgárokat. A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai illetékességi területükön folyamatosan és visszatérően meglátogatják az idős, egyedül élő lakosokat. A rendőrök a rendszeres kapcsolattartás alatt bűnmegelőzési tanácsokat adnak és segítenek is, ha szükséges.

Hivatalos: Influenzajárvány van

  Megérkezett az influenzajárvány Magyarországra. Egy hét alatt ugyanis több mint 16 ezer ember fordult orvoshoz - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa, Molnár Zsuzsanna.  2017 első hetében megduplázott, 16 100-ra emelkedett az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma. Ebből 30 influenzás fertőzést igazoltak - közölte az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa, Molnár Zsuzsanna az InfoRádiónak.

Kevés a szakmunkás

  A GKI Gazdaságkutató Zrt felmérése szerint a 250 munkavállalónál többet foglalkoztató munkaadók 96 százaléka panaszkodik szakmunkáshiányra, 53 százalék keres betanított, illetve segédmunkást. Az utóbbiak hiánya főként az élelmiszeripart és a vegyipart érinti.

Árokba hajtott a 36-os főúton

  Árokba hajtott egy személygépkocsi hétfőn reggel a 36-os számú főúton, a 30-as kilométernél, Tiszavasvári közelében írja közleményében a Megyei Katasztrófavédelem. A balesetben a jármű vezetője könnyebben sérült. A tiszavasvári önkormányzati tűzoltók a járművet áramtalanították és a baleset helyszínét a vizsgálat idején biztosították mondta el Dóka Imre tű. főhadnagy megyei szóvivő.

Nincs elég kéményseprő, közmunkásokat küldenének a tetőkre

  Már tetőre is mászhatnak a közmunkások: velük oldanák meg a létszámproblémát a kéményseprők – írja a Magyar Nemzet. Az új szakemberek viszont csak év közepén állhatnának munkába. A szakszervezet vezetője azt mondta: azért kényszerülnek erre a lépésre, mert a biztonságos szolgáltatáshoz szükséges szakembereknek alig a fele maradt az ágazatban.

151 millió gyakorlati oktatásra Tiszalökön

  Összesen több mint fél milliárd forint értékben újabb három vállalat részesült költségvetési forrásból tanműhelyekre fordítható támogatásban a nemzetgazdasági miniszter egyedi döntései alapján. A tiszalöki Hot & Cold Therm Kft. 151 millió forint, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. 167 millió forint, a nagyatádi Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. 297 millió forintot kapott tanműhelyek kialakítására, amelyekben összesen több mint 250 tanuló gyakorlati oktatása valósulhat meg.

Szentmihály VASEMBERE lett a megye legjobb Vasipari Vállalkozója

  Balogh László a Tiszavasváriban működő Vasép Kft. ügyvezető igazgatója kapta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2016. Év Vasipari Vállalkozója Díját. Idén már 11. alkalommal adták át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Prima Díjakat. Az országos Prima Primissima Díjhoz kötődve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2006 óta díjazzák az irodalom, a tudomány, a kultúra, a gazdaság, az építészet és a sport területén kiemelkedő tevékenységet végző személyeket.

Ellenzékben és ellenszélben 400 új munkahely jöhet létre

  Bár sokan kritizálják a jelenlegi kormány politikát, amely szerint csak a "párthű" városok kaphatnak hathatós állami segítséget, ez az állítás ismét megdölni látszik. Legalább is ezt támasztja alá az a pénteki bejelentés, amely szerint a köztudottan baloldali Nyírbátorban újabb 400 munkahely jöhet létre. A kormány 858 millió forinttal támogatja a családi tulajdonban lévő német Rosenberger cég 3,1 milliárd forint értékű, zöldmezős, nyírbátori beruházását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, sajtótájékoztatón Budapesten.

Szombattól nem szolgáltat a Tigáz

  Október 1-jén a Tigáz Zrt. 1,2 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfele új gázszolgáltatóhoz kerül, de kapcsolatuk megmarad a Tigázzal. A fogyasztóknak a szolgáltatóváltással kapcsoltban különösebb teendőjük nincs, az egyetemes szolgáltatói szerződésük a Tigázzal október 1-jével automatikusan megszűnik, és életbe lép az új szolgáltatóval a szerződés.

Béka .... alatt az átlag keresetünk

  Lehet nem is gondolná, de az egy-egy magyarországi megye között levő keresetkülönbség néhány esetben igen magas. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Blikk összeszedte azt az öt-öt megyét, ahol a legmagasabb és a legalacsonyabb az átlagkereset. Az első helyen természetesen Budapest áll: a fővárosban az átlag kereset 222.028 forint.

Jabil: A bérgyártásban elkerülhetetlen a foglalkoztatottak számának csökkenése.

  Több mint 600 főt bocsát el a Jabil elektronikai ipari konszern. A gyártás egy részét Tiszaújvárosból Ukrajnába helyezi át. A cég – amely nem először küld el tömegével embereket – korábban munkahely-teremtési támogatást kapott.A kormánnyal stratégiai partnerségben álló Jabil Circuit Magyarország Kft. 620 embert bocsát el és 2 gyártósorát Ukrajnába helyezi át – írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Gigantikus beruházásba kezd Révész Bálint

  Tovább bővítí Révész Bálint cégcsoportjának érdekeltségeit. Az egykori Tiszavasvári kötődésű nagyvállalkozó Logisztikai raktárat épít nettó 7,8 milliárd forintból, állami támogatással a Révész Csoporthoz tartozó Révész-Nyírlog Logisztikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Nyíregyházán. A beruházás alapkövét kedden tették le a  nyírségi nagyváros ipari parkjában. A több mint 52 ezer négyzetméter alapterületű raktár naponta negyven kamion áruforgalmát biztosítja majd. A 2017 májusára elkészülő fejlesztés a tervek szerint 50-80 embernek adhat munkát.

Már varrónőt sem találni az országban

  Folyamatosan bővül a hiányszakmák köre, már nemcsak informatikusból és autógyári munkásból, hanem varrónőből, valamint adminisztrátorból is hiány van – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves, betöltetlen álláshelyekről kiadott jelentéséből. Míg két évvel ezelőtt, 2014 első negyedévében a versenyszektorban 23,3 ezer álláshely volt betöltetlen, addig 2016-ra ez a szám jelentősen, 36 ezer főre emelkedett – olvasható a Magyar Időkben.

Indiai autóipari beszállító épít gyárat Polgáron

  Újabb indiai autóipari beszállító cég hozza gyárát Magyarországra - közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: bőven van lehetősége a magyar cégeknek Indiában, ahol a gazdaság növekedése tavaly 7,3 százalék volt, de az idén és jövőre is 7 százalék feletti növekedést várnak. Kifejtette: az autóipari fémmegmunkálással foglalkozó Sona indiai vállalatcsoportnak eddig csak belföldön, az Egyesült Államokban és Németországban voltak gyárai, de most úgy döntött, hogy Magyarországon épít egy gyárat 4,2 milliárd forint értékben.

Ingatlanpiac: nem látszik a fény az alagút végén

  A kormány tavalyi döntését követően mindenki, így a Tiszavasváriban és térségében élők is abban reménykedtek, hogy az ingatlan árak elindulnak felfelé. Sajnos nem így történt. A budapesti kínálati áraktól fényévekre vagyunk, de Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Bács-Kiskun megyékben a négyzetméter-átlagárak 2–300 ezer forint között mozognak, ezek így az ország legdrágább megyéi – derült ki az otthonterkep.hu ingatlanpiaci felméréséből.

HATÁRTALANUL! kirándulás Erdélyben

  A Szorgalmatosi Deák Ferenc Általános Iskola 7. osztályos diákjai csodálatos négy napot töltöttek el Erdélyben a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű program keretében tudtuk meg Péntekné Fehér Éva pedagógustól. Az utat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 727 155 Ft-tal támogatta és a Határtalanul! (HAT-15-05) program keretében valósult meg.

BAJNOKCSAPAT

  Bajnoki címet ünnepelhetett a férfi kézilabda NB II. Észak-keleti csoport utolsó fordulója után a Tiszavasvári. Türk Ferenc együttese nyert a szezont záró összecsapáson, ami már önmagában elég lett volna a végső sikerhez, ráadásul a legfőbb rivális Miskolc kikapott, így végképp biztossá vált a szabolcsi aranyérem. A Fehérgyarmat győzelemmel, a Kisvárda vereséggel fejezte be szereplését.

A múlt: Hungarikum lett a Kabay életmű - A jövő: Új morfingyár épül Abaújszántón

  Ötvenhatodikként bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe Kabay Jánosnak, a Tiszavasvári Alkaloida gyógyszergyár alapítójának életműve jelentette az Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája. A Magyar Értéktárba került a több, mint 130 éves múltra visszatekintő TÖRLEY pezsgő, a 100 éves készítési receptúrával rendelkező St. Hubertus magyar gyógynövénylikőr is.

Adóbevallás - hosszított nyitva tartás több postán

  A Magyar Posta Zrt. a személyi jövedelemadó bevallási határidő utolsó napján, 2016.május 20-án, pénteken - az előző évekhez hasonlóan - számos postán hosszított nyitvatartással várja az ügyfeleket. Az éjjel-nappal nyitva tartó Budapest 72 postán (Budapest Keleti pályaudvar) kívül, a Budapest 62-es posta (Budapest Nyugati pályaudvar) 24.00 óráig, míg a Budapest 114-es posta (Mamut Bevásárlóközpont) 21.00 óráig áll az ügyfelek rendelkezésére.

December végén bevonják a régi húszezreseket!

  December végéig használhatók a 2015 előtt kibocsátott, régi húszezres bankjegyek - közölte hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Bank. 2017- január 1-jétől már csak az új, a készpénzforgalomban tavaly decemberben megjelent újratervezett, a korábbinál biztonságosabb, nehezebben hamisítható húszezresek vehetnek részt a forgalomban. A jegybank egyúttal közölte, hogy 2016. december 31-e után a régi húszezreseket a bankok, a posták még 3 évig visszaváltják, az MNB pedig 20 évig cseréli törvényes fizetőeszközre.

Szakmák éjszakája Tiszavasváriban és Tiszalökön

  A Nyíregyházi Szakképzési Centrum is csatlakozott az országos Szakmák éjszakája rendezvénysorozathoz. Nyíregyházán, illetve Tiszavasváriban és Tiszalökön is megtartják a Szakmák éjszakáját. Összességében a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 megyebeli intézményébe várják az érdeklődőket április 15-én este 6 és 10 óra között.

Munkaerőhiány: Nincs elég takarító és vagyonőr

  Nagy a munkaerőhiány a takarító és  vagyonőr szakmában, jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali belépéssel Magyarországon - írja a Népszabadság.Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke szerint  a legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van.

Csütörtökig kell bevallani és befizetni a vállalkozásoknak az szja-t

  Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig - azaz csütörtökig - kell bevallaniuk és befizetniük a személyi jövedelemadót (szja). Ez az evások és katások határideje is - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Átalakul a KLIK

  Átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetése, módosul a közbeszerzések folyamata és várhatóan még ebben a félévben megkapják az intézményvezetők a gazdálkodásukat segítő igazgatói kártyát - többek között ezekről az azonnali intézkedésekről állapodtak meg a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a résztvevők.

Február közepéig választható az egyszerűsített bevallás

  Az egyszerűsített bevallást még bárki választhatja, aki megfelel a feltételeknek és szeretné az adóhatóság közreműködését a személyi jövedelemadó bevallás elkészítéséhez. Ezt február 15-ig lehet kérni a NAV-tól. Az egyszerűsített bevallás lényege, hogy a hivatal a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti a bevallást, amelynek tartalmát május 2-ig közli az adózóval.

Vidéken lakásépítésre, Budapesten vásárlásra vennék fel Csokot

  A Budapest Banknál érdeklődő ügyfelek vidéken, elsősorban a kisebb településeken új lakóház építésére, míg a nagyobb városokban inkább új lakás vásárlására igényelnék a családok otthonteremtési kedvezményét (csok), valamint a kamattámogatott hitelt - tájékoztatta a pénzintézet csütörtökön az MTI-t.A banknál január 18-tól igényelhető az új csok és az új, fix 3 százalékos kamatozású kamattámogatott lakáshitel.

Tilos a halászat – Befellegzett halászcsárdáknak?

 Tavaly áprilisban elfogadta az Országgyűlés a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítását. Ebben szerepel, hogy a 2016-os évre már nem lehet kiadni a természetes vizekre kereskedelmi célú halászati engedélyt. Mint Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, az intézkedés nem egy bosszúhadjárat része a halászok ellen.

ÁNTSZ: több az influenzás, de járvány nincs

  Az elmúlt héten 14 százalékkal többen, 8450-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban, mint az azt megelőző héten - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Újra lesz magyar morfingyár, de nem Tiszavasváriban

  Új morfingyár építésébe kezd a hazai máktermeltetés területén meghatározó Neriva Pharma Kft. Abaújszántón - értesült az agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság. A pénteken közölt cikk szerint a gyár a 2013-ban leállított tiszavasvári Alkaloida üzem szerepét venné át. A beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, az üzem éves kapacitása pedig 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé.

Újabb 1600 munkahelyet hoz létre a Lego

  A Lego bővíti nyíregyházi gyárát, a 30 milliárd forint értékű beruházás keretében a cég 1600-zal növeli munkaerő-állományát - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.Szijjártó Péter közölte: a kormány költségvetési forrásból 4,4 milliárd forinttal járul hozzá a nyíregyházi beruházáshoz, amely azért is kiemelt jelentőségű, mert egy ilyen mértékű munkahelyteremtés rendkívül fontos az országnak azon a részén.

Vágják a nádat a csónakázótónál

  A Városi Kincstár közmunkásai vágják a nádat a Tiszavasvári strand melletti csónakázó tó (sós víz tároló) környezetében. A város önkormányzata közleménye szerint a terület alapos megtisztításával már a tavaszra készülnek hiszen, mint írják minden egyes nappal közelebb kerülünk ahhoz az időhöz, amikor a sportolni, kikapcsolódni vágyók ismét birtokba vehetik a közkedvelt szabadidős helyet.

Claas (munka)gép a karácsonyfa alatt

  Tiszavasvári Város Önkormányzat 2015. december végén vásárolt egy Claas Ranger 925 típusú munkagépet 5 db adapterrel kiegészítve egy dunántúli településen élő magánszemélytől 3.800.000.- Ft értékben. A gépet hamarosan a Városi Kincstár használhatja majd a közmunka programokhoz kapcsolódó  feladatok ellátásához - olvasható Dr. Fülöp Erik közleményében.

Fejleszti tiszavasvári üzemét a Járműszerelvényt Gyártó Zrt.

  Fejleszti, újabb csarnokot építtet tiszavasvári üzemében a budapesti Járműszerelvényt Gyártó Zrt. - közölte a magyar tulajdonú társaság vezérigazgatója az MTI-vel.Forgács József Péter elmondta, hogy a cég a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban lévő telephelyén a harmadik üzemcsarnokot építteti fel, amely várhatóan június 30-ig készül el. A beruházás értéke a csarnok technológiai felszerelésével és az épületben létesülő új irodai résszel mintegy 400 millió forint.

Elmaradhat a közmunkások idei béremelése

  Sokan vihetnek haza idén több pénzt, a közfoglalkoztatottak azonban nem ilyen szerencsések: a kormány ugyanis még nem döntött az ő béremelésükről – írja a Magyar Nemzet. A közmunkások most havi nettó 52 ezer forintos juttatást kaphatnak. Az előző években már decemberben döntöttek az emelésről, most viszont ez nem történt meg.

Szabolcsi suli botrány: 300 fantomdiák járt az iskolába

  A szabolcsi székhelyű iskola a megyében több helyen is működtetett telepet. A támogatás miatt több olyan diákot is lejelentett, akik valójában nem jártak az iskolába. A beiratkozók között pedig tévét sorsoltak ki! A gyanúsítottak között igazgatók, gazdasági vezetők és tanárok szerepelnek. Fantomdiákok ültek az alapfokú művészetoktatási intézmény padjaiban. A NAV pénzügyi nyomozói által beszerzett bizonyítékok szerint az alapítványi iskola lejelentett képzésein 311 tanuló nem vett részt. Az iskola fenntartója több mint 30 millió forintot tett zsebre jogosulatlanul.

Az év utolsó 10 milliója Tiszavasvárinak

  A belügyminisztérium közzétette a települési önkormányzatok rendkívüli költségvetési támogatásáról szóló döntését, melyben Tiszavasvári 10 millió forintos támogatási összeggel szerepel. A települési önkormányzatok rendkívüli támogatást kivételes esetben, pályázat útján igényelhetnek működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében.

Szigorú feltételek az új családtámogatási kedvezményhez

  Büntetlen előélet, továbbá visszamenőlegesen két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolása is szükséges lesz azoknak, akik élni szeretnének a háromgyermekesek támogatását szolgáló, kétszer tízmillió forint támogatással kiegészített új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével - tudta meg a Magyar Idők.

111 ezer forint lesz a minimálbér

  A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szociális partnerei közül csak a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) nem fogadta el a hétfői VKF-tárgyaláson meghatározott bruttó 111 ezer forintos minimálbért és a bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumot - mondta a MaSzSz elnöke. Kordás László elmondta: azért nem járultak hozzá a megállapodáshoz, mert elfogadhatatlannak találják az abban szereplő béreket.

A katasztrófavédelem dolgozói lesznek a kéményseprők

  A jelenlegi ígéretek szerint a kéményseprőket a katasztrófavédelem foglalkoztatja majd, miután átvette az ország bizonyos területein a kémények ellenőrzését és karbantartását - mondta a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek.

10 millió forint támogatást ad az állam három gyermek vállalásakor

  Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján. Lázár János elmondta: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése keretében a vissza nem térítendő támogatás mellett további 10 millió forintos hitelt is kaphatnak a három gyermeket vállaló családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál.

Hétfőtől új húszezressel fizethetünk

  Hétfőn új a húszezres - azaz ezen a napon hozza forgalomba a Magyar Nemzeti Bank a megújított bankjegyeket, amelyek már szeptember 25-től törvényes fizetőeszközök. A készpénzforgalomba azonban csak azután kerülnek, hogy a pénzfeldolgozó-gépek, ATM-ek, automaták üzemeltetői és a pénztárosok felkészülése befejeződött.

Remekeltek a Syngenta kukorica hibridek Tiszavasváriban

  Kevés olyan kukorica kísérlet van az országban – de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végképp ritka – amelyben 10 fajtatulajdonos, 37 hibridje kerüljön összehasonlításra. A tiszavasvári Munka Mezőgazdasági Kft. lelkes csapata időt és fáradságot nem kímélve 2008 óta végez kísérletet, nagyszámú nemesítőház 30-50 közötti tesztanyagával írja az agroinform szakmai lap.

NAV: december 21-ig lehet bejelentkezni az evába

  Az újonnan bejelentkező adózók 2015. december 1-je és december 21-e között választhatják 2016-ra az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel. Kifejtik, hogy az eváról szóló törvény hatálya alá bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni az egyéni vállalkozók a 15T103-as, a társas vállalkozók pedig a 15T203 számú adatbejelentő lapon tudnak a NAV adóigazgatóságain.

10-15 százalékkal csökkenhet a devizás autóhitelek törlesztője

  A devizaalapú lakossági autóhiteleket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, az erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az ügyfeleknek. A forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat - közölte a Magyar Lízingszövetség kedden az MTI-vel.

Biogáz üzem épül Tiszavasváriban

  A napokban tették le hajdúnánási út mellett épülő biogáz üzem alapkövét számolt be Facebook profilján Tiszavasvári első embere. A gyógyszergyár mögötti területen egy több éve tartó időszak zárult és elhárult minden akadály biogáz üzem megépülése elöl. A Tiszavasvári külterületén létesülő biogáz üzem a Ferment Hungary Kft. beruházásában valósul meg. A projekt beruházási költsége 2,064 Mrd Ft.

A rendőrség védőszentjét festette meg egy rab Tiszalökön

 A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon 2015. november 19-én ünnepélyes kereteken belül adták át azt a festményt, melyet a főkapitányság felkérésére a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egyik fogvatartottja készített. A műalkotás a rendőrség védőszentjét, Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.

Zsebpénz: Harmincezer forint ösztöndíjat kaphat havonta az a diák, aki hiányszakmát tanul

  A kormány még áprilisban fogadta el a Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepciót, hogy segítségével megerősítsék az agrárium területén a duális képzést, és a tanulók valódi gyakorlati tudással kerüljenek a munkaerőpiacra. "A terv alapköve az, hogy az agrár- és élelmiszer-gazdasági ágazat sajátosságainak, igényeinek figyelembevételével valósuljanak meg a szakképzések Magyarországon, és hogy komoly tudást adjanak az agráriumban dolgozóknak" – magyarázta el a Helyi Híradóknak az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, Román István.

Kőolaj- és földgáz-kitermelés kezdődhet Tiszavasvári térségében

  Az észak-magyarországi régióban több kitermelési engedélyt is szerzett a londoni tőzsdén jegyzett JKX Oil & Gas plc. A cég további kutak nyitásra kért engedélyt – termelés felfutását 2016-ra ígérik.Több magyarországi területre is kőolaj- és földgáz-kitermelési engedélyt kapott a londoni tőzsdén jegyzett JKX Oil & Gas plc. - jelentette be a társaság.

Több, mint 600 új munkahelyet hoz létre a Continental Nyíregyházán

 Legújabb, 5,1 milliárd forint értékű beruházása keretében 681 új munkahelyet hoz létre a Continental Magyarországon, ezek nagy részét Nyíregyházán - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.A tárcavezető elmondta: a kormány kiemelten támogatta a projektet, amelyhez 1,7 milliárd forinttal járult hozzá.A beruházással a Continental autóipari beszállító nyíregyházi üzemében új gépsorokat telepítenek, felújítanak egy csaknem négyezer négyzetméteres gyártócsarnokot, építenek egy új raktárcsarnokot, beindítják a hűtő-fűtő csövek gyártását, valamint növelik a légrugógyártás kapacitását.

Drágulnak a kötelező biztosítások

  Újabb díjemeléssel számolhatnak az autósok - közzétették jövő évi tarifáikat a biztosítók – írja az Index. 10-15 százalékosra becsülik a díjemelést, akinek ez nem tetszik, az november 30-ig nézhet másik biztosítót, de a jelenlegi díjánál olcsóbbra sehol se számítson. A biztosítási díj növekedéséhez hozzájárul, hogy tavaly a csökkenő üzemanyag-árak miatt többet autóztunk, így többet is baleseteztünk.

KSH:243 ezer forint az átlagfizetés

  A KSH szerint az átlagos fizetés 243 ezer forint havonta. Amennyiben a statisztikusok igazat beszélnek, az adók és járulékok levonása előtt ennyit kellett volna keresnünk. A legjobban az állami alkalmazottak jártak. Fizetésük majdnem 10 százalékkal nőtt, és háromszor annyi prémiumot és jutalmat kaptak, mint tavaly. A katonák és a nővérek is jóval többet vittek haza, mint egy éve.

Bővül a Lego-gyár Nyíregyházán

  Automatikus magasraktárak, valamint dekorációs- és összeszerelő üzemegység építésével növeli termelési kapacitását a Lego Manufacturing Kft. Nyíregyházán – jelentette be Jesper Hassellund Mikkelsen gyárigazgató és Kovács Ferenc polgármester közös sajtótájékoztatójukon szerdán a nyírségi megyeszékhelyen.

Vegyen víkendtelket az önkormányzattól

 Már csak egy hétig lehet pályázni az önkormányzat által meghirdetett üdülőingatlanokra.
Tiszavasvári Város Önkormányzata mint tulajdonos, a tulajdonában lévő üdülőingatlanok nyilvános pályázati eljárás keretében értékesítésre hirdette meg az önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló, Tiszavasvári üdülőtelepen található beépítetlen üdülő ingatlanjait.

Jövőre emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye

  Nagyjából 300 ezer családot érintett az adó- és járulékkedvezmény - közölte a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke vasárnap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Székely Hajnalka rámutatott, már az egy gyermeket nevelő családok is igénybe vehetik a kedvezményt. 2016-tól a kétgyermekes családok adókedvezményének mértéke emelkedik - tette hozzá.

2,5 milliárd forintot kapnak a cukorrépa- termesztők

  A cukorrépa- termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban
részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várható, a támogatási összeg mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: a cukorrépa ágazat helyzete stabil, a termőterület bővüléséhez jelentősen hozzájárult a közösségi forrásból évi 8 millió euró keretösszegben biztosított termeléshez kötött támogatás meghirdetése.

Kormány: Még több jut jövőre közmunkára

  Még többet költünk közmunkára - a jövő évi költségvetésből 340 milliárd forintot különítenek el erre. Pintér Sándor belügyminiszter szerint ezt a foglalkoztatási formát a kormány továbbra is átmenetinek tekinti, de mindaddig szükség van rá, amíg a piacgazdaság keretein belül nem elérhető a teljes foglalkoztatottság. A bejelentés azért érdekes, mert a közfoglalkoztatás közesem hozza azokat a számokat, amelyeket a kormány kitűzött.

Forintosította az autóhiteleket az Országgyűlés

 Az Országgyűlés kedden döntött a devizában felvett autóhitelek forintosításáról, amit az
augusztus 19-i árfolyamon hajtanak végre. (Kép: nepszava.hu) A képviselők 115 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 61 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a fogyasztói devizahitelek forintosításáról szóló javaslatát, azt követően, hogy hétfőn ellenzéki képviselők is támogatták a házszabálytól eltérő gyorsaságú határozathozatalt.

Egyre többen fizetik be bankkártyával a csekkeket

  A csekkbefizetés során használható kártyás vásárlási tranzakció bevezetése óta eltelt három hónap alatt 2,7 millió csekket fizettek be így az ügyfelek a postákon, 25 milliárd forint értékben - tájékoztatta a Magyar Posta az MTI-t szerdán. A posta nyáron lecserélte 5000 POS terminálját, ami csaknem a teljes postai hálózatot jelenti, és megteremtette a bankkártyás csekkbefizetés lehetőségét.

Újra két évig jár a gyed

  Újabb kedvező változásokat hoz a kisgyermekes családok számára egy törvénymódosítás: júliustól a 3 év alatti gyermekét nevelő, a részmunkaidőben dolgozó anyáknak is a korábbi, teljes munkaidőben kapott bérük alapján járnak majd a  gyermekgondozási ellátások, ha újabb gyermeket vállalnak.

Egyre több bank ismeri el önerőként a csokot

  Egyre több bank ismeri el a hitelfelvételnél önerőként a családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása szerint van erre lehetőségük a bankoknak, amelyek közül egyre több él is ezzel a megoldással.

Mától bezártak a falugazdászok irodái

  Augusztus 24-től augusztus 31-ig zárva tartanak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak irodái. A gazdálkodók az ügyfélfogadási szünetben a NAK illetékes megyei igazgatóságaihoz fordulhatnak. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy falugazdászainak irodái augusztus 24. és augusztus 31-ig zárva tartanak.

Az év végéig elszámolnak az autóhitelesekkel

  Hétfőn megtörténik a devizában felvett autóhitelek fixálása, hiszen a bankok a nemzeti banktól a tenderen elkérik azt a devizamennyiséget, amit az átváltáshoz használnak, és a 287,2 forintos árfolyamon megtörténik a hitelösszegek rögzítése. Az ügyfelek tehát nem éreznek már semmit abból, hogy hétfő reggel például a svájci frank 292 forint fölött forgott a devizapiacon - hangsúlyozta Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Tiva Szolg Kft: Apadó kintlévőségek, növekvő belvíz feladatok

  Tiszavasvári Város Önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló, TIVA-SZOLG Településszolgáltatási és Vagyonkezelő Kft. a vízközmű szolgáltatás szétaprózódását hivatott 2012. július 15-étől országosan hatályba lépett vízi-közmű törvény életbelépése óta nem sokat lehetett hallani a Kft. tevékenységéről. Mint ismert a korábban a víz és szennyvíz szolgáltatást üzemeltető önkormányzati cég több, mint 58 milliós vízdíj hátralékkal fejezte be vízszolgáltatói tevékenységét.

Rosszul jártak azok a devizahitelesek aki vitatkoznak a bankjukkal

  A devizahitelek forintosításánál a bank által küldött elszámolólevélben szereplő, a bank szerint az ügyfelének visszajáró összeget lehet vitatni. Ha nem ért egyet az adós az összeggel, előbb a bank felé kell ezt jelezni. Aztán ha nem jutnak dűlőre, akkor az ügyet a Pénzügyi Békéltető Testület elé lehet vinni. Igen ám, de ez mind idő – és egy másik határidőt emiatt lekésik a banki ügyfél.

Összeírják a könyvelőket

  Az új felügyeleti rendszer regisztrálni fogja az összes, minőségi munkát ellátó számviteli szakembert, a cél, hogy mindenki, aki a nyilvántartásban szerepel, minőség-ellenőrzésen essen át, és csak azok maradhassanak a regiszterben, akikről ténylegesen tudni, hogy jól végzik a munkájukat és a vállalkozók is megbízhatnak bennük.

Befejeződött az aratás Szabolcsban

  Befejeződött az aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az idén a közepesnél jobb termést takaríthattak be a gazdálkodók. A repcével és a magborsóval együtt közel 60 ezer hektáros területen végeztek az aratással és összesen több mint 220 ezer tonna termést takarítottak be. A mintegy 28 ezer hektáros őszi búza területen a termésátlag meghaladta a hektáronként 4,5 tonnát. A repce termésátlaga jóval a várt fölött alakult, a 7300 hektárnyi területen 3,05 tonnás volt.

Megfulladt egy 3 éves kisgyerek Tiszavasváriban

  Egy hároméves gyermek halálának körülményeit vizsgálja a rendőrség Tiszavasváriban - erősítette meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfőn. Fehérvári Marietta közölte: 17 óra körül érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy megfulladt otthonában egy kisgyerek, a szülők azt mondták, félrenyelt. A mentők már nem tudtak segíteni rajta.

Mentőövet dobnak az autóhiteleseknek is

  A kormány a lakáshitelesekéhez hasonló segítséget nyújt a gépjármű-devizahiteleseknek, jelentette be Varga Mihály az erdélyi Tusnádfürdőn idén 26. alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott gazdasági fórumon – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Jól halad az aratás megyénkben

  Jól halad az idei aratás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az árpa betakarítása a befejezéséhez közeledik. Az átlagtermés jobb a közepesnél, ami a szakemberek szerint a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhető. A megyei agrárkamara elnöke elmondta, az idei gabonaárak kedvezően alakulnak, jelenleg az árpáért háromezer nyolcszáz, a búzáért négyezer ötszáz forintot fizetnek.

Online Kassza: ezermilliárdos forgalom vált láthatóvá

  Az online kasszarendszer 200 milliárd forint többlet-áfabevételt hoz az államnak. Ez annyit jelent, hogy több mint ezermilliárdos forgalom vált láthatóvá, ami a teljes tavalyi kereskedelmi bevételnek több mint a tizede. Így nem meglepő, ha a kereskedelem szárnyalását mutatják a statisztikák. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az online kasszarendszer bevezetése nagyjából 200 milliárd forint áfabevétel-többletet hozott a költségvetésnek. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelemben több mint 1000 milliárd forint korábbi feketeforgalom vált láthatóvá.

Már igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény

  Július 1-jén lép életbe a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely azonban már most igényelhető a bankfiókokban. Korábban csak kettő vagy annál több gyereket nevelő családok vehették igénybe a támogatást kizárólag új ingatlan vásárlására, július 1-jétől azonban már használt ingatlant vásárlására is felhasználható az összeg, amelyet gyermektelen párok is kérhetnek, amennyiben négy éven belül egy vagy nyolc éven belül két gyermeket vállalnak.

Repülőjegyet és havi 100 ezret kaphat, aki külföldről hazajön dolgozni

  Mintegy ezren regisztráltak a Gyere haza fiatal program honlapján, ők komoly  érdeklődőknek tekinthetők, közülük ötvenöten már felvették a kapcsolatot hazai munkáltatókkal - mondta Czomba Sándor, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az M1-en.

Kivonul a Tigáz

  A Tigáz Zrt. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel. Hozzáteszik, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően a MEKH fogja meghatározni az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók átadását az új szolgáltatónak.

Hamarosan kezdődik az aratás

  „Jövő héten már aratjuk az árpát, a termésbecslés ennél a növénynél országosan várhatóan 4,2 tonna körül alakul hektáronként” – mondta el a Világgazdaságnak Vancsura József. A Gabontatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: a mostani várakozások szerint az árpa országos termésmennyisége idén egymillió tonna körül alakul, vagy valamivel ez alatt.

Elengedheti a tartozást a NAV

  Nem is olyan szőrösszívű az adóhatóság, legalábbis ezt látszik igazolni, hogy az adózás rendjéről szóló törvény alapelvként írja elő, hogy az adóhatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a törvényben meghatározott feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékelni, illetve fizetési könnyítést engedélyezni.

Átalakulnak a szakképző iskolák

  Átalakulnak a 2016/17-es tanévtől a szakképző iskolák: a szakközépiskolák szakgimnáziumok, a szakiskolák pedig szakközépiskolák lesznek. Ingyenessé válik a második szakképesítés megszerzése. A többi között ezt tartalmazza az Országgyűlés által szerdán elfogadott, a szakképzésről, a felnőttképzésről és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat.

Közeleg a helyi iparűzési adó bevallásának határideje

  Mint minden évben idén is május 31-ig kell benyújtani a helyi iparűzési adó bevallást. Eddig kell megfizetni az adóelőleg és a tényleges adó különbözetét, illetve a túlfizetés is ettől az időponttól igényelhető vissza. A túlfizetés visszatérítésére az adóhatóságnak 30 nap áll rendelkezésére. A bevallás elküldhető elektronikus vagy postai úton, illetve személyesen is leadható a Polgármesteri Hivatal adóosztályán.

Egyelőre jól halad az elszámolás – kevés a reklamáció

  A kiküldött 2 millió elszámolási értesítő miatt pár ezren reklamáltak a hitelintézetüknél és mindössze 300 jogorvoslati kérelem érkezett eddig a pénzügyi békéltető testülethez.A banki elszámolásával elégedetlen hiteladós háromlépcsős jogorvoslattal élhet: előbb a bankjánál kell kezdeményeznie a probléma megoldását, ezt követi a pénzügyi békéltető testület előtti eljárás és aki ennek a döntésével elégedetlen, az a lakóhelye szerint illetékes járásbírósághoz fordulhat – mondta Binder István, a Nemzeti Bank szóvivője.

A 220 ezerből eddig 80 ezer megyei bevallás érkezett meg

  A jelek szerint az idén is az utolsó pillanatra hagyjuk a személyi jövedelemadó-bevallásunk beadását. Május 20-a határidő, de a NAV regionális igazgatóságának sajtóreferense szerint az eddigi számok azt mutatják, újra nagy tömegre kell majd számítani az utolsó napon az adóhatóság ügyfélszolgálatain. Az idén is meghosszabbított nyitvatartással fogadják majd az ügyfeleket május 20-án a NAV ügyfélszolgálati irodáin – mondta el rádiónknak az adóhatóság regionális igazgatóságának sajtóreferense.

A K&H június 15-ig számol el ügyfeleivel

  Azért csak ekkora fejezi be a pénzintézet az elszámolást, mert a bank az állammal szemben indított polgári peres eljárása a deviza alapú hitelek ügyében felülvizsgálati eljárással fejeződött be. A hitelintézet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozzák: a peres eljárás felülvizsgálattal történt lezárulása csak és kizárólag az elszámoló levelek kiküldésének határidejét befolyásolja, más részletét, így az elszámolás számítási módját nem.

Devizahiteles elszámolás: a legtöbb ügyfélnek elfogadhatatlan

  Legkésőbb csütörtökig kellett postára adniuk a bankoknak a hitelek elszámolását. Kevesen kapták meg eddig a levelet, sok pénzintézet ugyanis az utolsó pillanatra hagyta a kézbesítést. Nem egyszerű eligazodni, hogyan számolt a bank, de minden adósnak 30 napja van felülvizsgálatot kérni. Rogán Antal még szerdán is arról beszélt, hogy akár 15-20 százalékkal is csökkenhetnek a törlesztőrészletek, igaz csak azoknak, akik eddig is tudták fizetni hitelüket.   

Rohamra készül a Posta - a devizahiteles levelek fele a jövő héten érkezik

  Április 24-ig 870 ezer, a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítés érkezett be a Magyar Postához, ami a pénzintézetek által előre jelzett 2 millió küldemény csaknem 45 százaléka – közölte a Magyar Posta pénteken az MTI-vel.Közölték, a pénzintézetek folyamatosan átütemezett feladásai miatt egyre szűkebb idő áll a posta rendelkezésére a kézbesítésére, ami komoly terhet ró a hálózatra.

15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs jövőre

  Jövőre 16-ról 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs és 27 százalékról 5 százalékra mérséklődhet a tőkehús áfája - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter Az NGM a jövő évi költségvetés tervezésekor 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 és 2 százalék körüli inflációval, és körülbelül 2 százalékos államháztartási hiánnyal számol - jelentette be Varga Mihály miniszter.

Tovább bővülhet az Online kasszák száma

  Online pénztárgépet kell majd használniuk a taxisoknak, a fodrászoknak, a műkörmösöknek, a kozmetikusoknak, az állatorvosoknak, a fényképészeknek és az
edzőtermeknek is. Az állam támogatást ígér a kasszák beszerzéséhez. Pankucsi Zoltán azt mondta, hogy a szükséges jogszabálytervezet lényegében már elkészült, csak apróbb simításokra lehet szükség.

Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket

  Központilag forintosíthatják a devizaalapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket, ha nem sikerül rávenni a bankokat, hogy maguktól tegyék ezt meg – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetője. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy a forintosítás milyen árfolyamon történhet meg. Ugyanis az előző forintosításhoz képest körülbelül 14 százalékkal elmozdult a svájci frank árfolyama, és ha az ebből adódó veszteséget a hiteleseknek kellene állniuk, sokkal rosszabbul állnának, mint az ingatlan alapú hitelesek.

A gépjármű-vezetési oktatókat ellenőrizte a NAV

  A vizsgadrukk érzését élhették át azok a gépjármű-vezetési oktatók, akiket a közelmúltban ellenőrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Észak-alföldi régióban – értesült a Megyei Sajtószolgálat. A tanulókról ugyan pontos nyilvántartást vezetnek, ám a számla- és nyugtaadást többségük elmulasztja. Az oktatók a jogosítvány megszerzése előtti órákról pontos nyilvántartást vezetnek, és általában bizonylatot is állítanak ki. Abban az esetben azonban, amikor valaki a már meglévő tudását szeretné felfrissíteni, mert például éveken át nem vezetett, már nem ennyire fegyelmezett a dokumentáció.

Nem éri meg forintosítani az euróhiteleseknek

  A gyengülő euró miatt a forintosításban érintett euróhitelesek jobban járhatnak, ha kérik a mentesülést az átváltás alól - írta a Világgazdaság. Ennek a fő oka az, hogy a hiteleiket közel 309 forintos árfolyamon forintosítják, illetve ezen az árfolyamon törlesztenek január óta, csakhogy az euró február óta olcsóbb ennél. Most már csaknem 4 százalékkal erősebb a forint a közös európai fizetőeszközhöz képest, mint amekkora a forintosításra megállapított árfolyam.

Sokan elrontják az szja-bevallást

  Az adóhatóság szerint rengetegen elrontják az adóbevallást. A március végéig benyújtott 800 ezer bevallásból 80 ezerben nem stimmelt valami. Általában hiányzik az aláírás, nincs adószám, nem szerepel a bankszámlaszám, téves a helyesbítés illetve az önellenőrzés jelölése a főlapon. Ugyancsak gyakori hiba, hogy nem jól számolják ki a családi kedvezmény keretösszegét.

Polgármesteri reagálás: Félreérthetően fogalmaztunk

  A közelmúltban számoltunk be arról, hogy Tiszavasvári Város képviselő-testülete szakbizottság létrehozásáról döntött. A háromtagú bizottságra azért van szükség mivel a város költségvetésének jelenlegi helyzete további költségcsökkentést, racionalizálást és bevételnövelést igényel. A bizottság feladata, hogy a május 31-ig megvizsgálja azon lehetséges területeket, ahol pénzt lehet megtakarítani, költséget lehet csökkenteni,bevételt lehet növelni.

Devizahitel: A végtörlesztők már csak keddig igényelhetik az elszámolást

  Már csak két napjuk van a kedvezményesen végtörlesztő ügyfeleknek, hogy tízezer forintos díj ellenében igényeljék pénzügyi intézményüktől az elszámolást. Azok a banki ügyfelek, akiknek deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel-, vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, a banki honlapokon, az ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB honlapján elérhető formanyomtatványon március 31-éig, tízezer forintos díj ellenében igényelhetik az elszámolást a pénzügyi intézményüktől.

Karcsúsítana az önkormányzat Tiszavasváriban

  Csütörtöki ülésén szakbizottság létrehozásáról döntött Tiszavasvári önkormányzatának képviselő testülete. A képviselők erről azután döntöttek, hogy egy korábbi nyertes ÁROP-os pályázat 22 milliós(!!!) hatástanulánya kimutatta: további költségcsökkentő intézkedésekre van szükség a rendszerben. A döntést vélhetően az is indokolja, hogy 2014-ben hiába történt  meg az önkormányzat adósság állományának állami konszolidációja továbbra is a kiadások vannak túlsúlyban a költségvetésben. Februárban a (2015) költségvetést is jelentős hiánnyal fogadta el a testület.

Újabb banki rémhír: Debrecenben megrohamozták az Erste fiókjait

  Az Erste csődjét híresztelték több helyen is a mai nap, az ügyfelek pedig megrohanták a fiókokat. A Dehir.hu megkereste a bankot, ahol azt közölték, „az elmúlt pár órában álhír terjed a magyarországi Erste csoporttal kapcsolatban, mely ügyfélérdeklődést váltott ki hálózatunkban és telefonos ügyfélszolgálatunkban.A híresztelés futótűzként terjed, egyes debreceni Erste-fiókokat megrohamoztak az ügyfelek, van, ahol már hosszú sorokban kígyóznak a pultoknál.Az Erste Bank az álhírek terjesztőivel szemben büntetőfeljelentést tett.

Így reagál a Rossmann a vasárnapi zárva tartásra

  A vasárnapi zárva tartás miatt várható szombati megnövekedett forgalom zavartalan kiszolgálása érdekében a Rossmann drogériák szombati nyitva tartását március 14-étől meghosszabbítják. Továbbá minden pénteken és szombaton több mint száz termék 33 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg az ország összes Rossmann üzletében
- közölte a cég.Azok a kirendeltségek, amelyek eddig szombaton a kora délutáni órákban bezártak, március 14-től kezdve 17 óráig lesznek látogathatóak.

Vinnai:Nagyon fontos időszak következik

  Egyeztető megbeszélést folytatott dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Fülöp Erik polgármester a napokban a Tiszavasvári Városházán. A hivatalos közlemény szerint a találkozó célja az együtt gondolkodás, közös munkálkodás volt. A megbeszélésen a képviselő-testület tagjai mellett részt vettek az önkormányzati intézmények vezetői is. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő kihangsúlyozta, hogy egy önkormányzati testület csak akkor képes hatékonyan működni, ha abban nem a széthúzás, és az egymás elleni harc dominál.

Tiszavasváriba jön a SPAR

  A kormány kereskedelmet érintő intézkedései – az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak emelése, a vasárnapi zárva tartás, a veszteséges működés tiltása – hátrányosan érinti a multikat, ezért a költségeiket mindenképpen le kell faragniuk, ha továbbra is szeretnének Magyarországon maradni. Január elején még arról szóltak a hírek, hogy több Spar-üzlet is bezárhat, de ezt később Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője a Magyar Nemzetnek cáfolta sőt, azt mondta, hogy új üzleteket nyitnak az idén. Az elmúlt napok eseményei arra engednek következtetni, hogy a SPAR új üzletet nyit Tiszavasváriban.

Körbálák égtek Tiszaeszláron

  A tilalom ellenére is sok dolguk volt a tűzoltóknak az elmúlt napokban. Ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű még csütörtök délután Tiszavasváriban, az Erdő utcán- tájékoztatta a Megyei Sajtószolgálatot Dóka Imre, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az esetnél a helyi önkormányzati tűzoltók fékezték meg a lángokat. Húsz darab körbálás széna égett vasárnap este Tiszaeszlár és Bashalom között.

A deviza alapú autóhitelesek is várhatják a leveleket

  A deviza alapú autóhitelesek és a gépjárműlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról az értesítő leveleket. Az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek, és 2009. július 26. napját követően rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú,
forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződéssel.

Az erstés devizahiteleseknek már a számlájukon a pénz

  A bank már tegnap átutalta a devizahitel elszámolása révén visszajáró pénzt – írja az azénpénzem.hu. Nem minden pénzintézet sieti el a dolgot.A pénzügyi portál egy esetet citál: egy 2009 végén lejárt, kifizetett, nem túl nagy értékű személyi kölcsön után kapott vissza váratlanul több tízezer forintot az egyik olvasójuk, aki már nem is nagyon emlékezett a kölcsönre, így a pénz “nagyon kellemes meglepetésként érte”.

Kezdődik a devizahitel-elszámolás

  Hétfőtől kezdődően minden devizahiteles ügyfél számára kézzelfoghatóvá válik, hogy a bankoknak vissza kell adniuk a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosításból és az árfolyamrésből származó bevételüket - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak kapcsán, hogy a pénzügyi intézményeknek március elsejétől meg kell kezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel.

Sorban állnak pénzükért a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfelei

   Tanácstalan emberek állnak sorba csütörtök kora reggeltől a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak, a pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik.A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért kedden azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális
Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el.

Háromszáz dolgozóját képezte tovább a LEGO Nyíregyházán

  A tájékoztatás szerint a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, több mint 47 millió forint támogatásból többek között idegen nyelvi, szakmai, kompetencia alapú, informatikai, a vállalkozás működésével kapcsolatos, valamint a fenntartható fejlődést elősegítő képzéseket indítottak a dolgozóknak az elmúlt egy évben.

Levelet kapnak a devizahitelesek

  Elkészítette az elszámolási és forintosítási mintalevelek végleges formáját a Magyar Nemzeti Bank. Ez mintegy 2,4 millió hitelest érint. A bankoknak kell kiszámolni a forintosítás és az elszámolás részleteit, azt, hogy mennyi a visszaírt összeg, illetve, hogy miként "adja vissza" ezt a bank. A legtöbb esetben a devizahiteleseknél - élő szerződésnél - csökken majd a tőketartozás és a törlesztőrészlet. A tájékoztató kötelező tartalma lesz a
törvény alapján átdolgozott hitel eddigi múltját bemutató hiteltörténet.

A NAV kiemelten ellenőrzi az egyéni vállalkozókat

  Az adóhatóság revizorai az idén is kiemelt figyelmet fordítanak az egyéni vállalkozók ellenőrzésére, és fókuszban marad az internetes kereskedelem is, a pénztárgépek használatát pedig a "segítő" ellenőrzés helyett a kockázatelemzésen alapuló váltja fel - ismertette Varga Árpád A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese elmondta: az adóhatóság négyezer revizora közel négymillió vizsgálatot végzett 2014-ben.

Itt a lista: ezek a devizahitelesek hiába várják az elszámolást

  Nem minden adós kap elszámolást a hitelezőktől az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések visszatérítése miatt írja a portfolio.hu. A gazdasági lap összegyűjtötte, kik azok, akik egyáltalán nem részesülnek visszatérítésből, akár deviza-, akár forinthitelesek. Sok esetben logikusnak tűnik, más esetekben kissé önkényes a kormány döntése, kiket hagy ki az elszámolásokból.

Veréb Szabolcs a Tiszamag Kft. ügyvezető-igazgatója kapta az év vállalkozója díjat

  A tiszavasvári székhelyű Tiszamag Kft. ügyvezető-igazgatója Veréb Szabolcs kapta a 2014-es Kabay János Vállalkozói Díjat. A  díj odaítéléséről a város képviselő testülete még tavaly decemberi ülésén döntött zárt ülésen. A hagyományokhoz híven a kitüntető díjat a Magyar Kultúra napján adta át Dr. Fülöp Erik polgármester az ügyvezetőnek.

Jövő hétig kell nyilatkozni az szja-bevallásokról

  Legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók arról, kérik-e munkáltatójukat a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésére, azaz a munkáltatói adómegállapításra. A lehetőséget azok használhatják ki, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. Tavaly csaknem 870 ezer adózó szja-bevallását a munkáltatója készítette el, a lehetőséggel évről évre egyre többen élnek.

Kétszer biztosan drágulnak a dohánytermékek idén

  Az idén többször is drágulni fognak a dohánytermékek a jogszabályváltozások miatt. Először április 1-jével - a cigaretta, a finomra vágott fogyasztási dohány és az egyéb fogyasztási dohány adómértéke emelkedik. Egy 19 szálat tartalmazó doboz cigaretta ezzel legalább közel 60 forinttal lesz drágább – hívta fel a figyelmet a napi.hu.

Kontroll alatt a házipálinka - Minden desztillálóberendezést be kell jelenteni január 15-ig

  Legkésőbb csütörtökön éjfélig lehet bejelenteni a lakóhely szerinti önkormányzatnak a házi pálinkát főzőknek a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket. A magán- és bérfőzésben előállított párlatok adómentessége megszűnt: a saját gyümölcsből magáncélra előállított évi legfeljebb 50 liter szesz után is adót kell fizetni.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

  Bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát pénteken a Mol Nyrt. A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 330 forintra, a gázolajé 352 forintra mérséklődött. A Mol legutóbb szerdán változtatott az árakon, akkor a benzin árát 4 forinttal, a gázolajét 6 forinttal csökkentette. A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint volt, az utóbbi három hónapban több mint 80 forinttal csökkent.

Felemás évet zártak a megyei termelők

  Felemás évet tudhatnak maguk mögött a megye mezőgazdasági termelői. A kedvező időjárásnak köszönhetően mind a szántóföldi kultúrák, mind a gyümölcsök esetében bő termés volt, ám az alacsony felvásárlási árak miatt az átlagosnál kevesebb hasznot tudott realizálni a gazdák többsége – írja a nyiregyhaza.hu. A kalászosok közül a búza termésátlaga meghaladta az előző évekét, és kukoricából is rekord termést arathattak a gazdálkodók.

Átlagosan 24 ezer közfoglalkoztatott dolgozott havonta megyénkben

  Mintegy 364 ezren vettek részt a közfoglalkoztatási programban tavaly november végéig - közölte a Belügyminisztérium (BM). Január-novemberben a közfoglalkoztatásban töltött átlagos időtartam 4,2 hónap volt. A 2014. évi közfoglalkoztatásra biztosítható teljes előirányzat 231,1 milliárd forint volt. A 2015. évi közfoglalkoztatási célok megvalósítására 270 milliárd forintot irányzott elő a költségvetés.

Jövőre 105 ezer forint lesz a minimálbér

  Megszületett a jövő évi bérmegállapodás, 3,4 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2015-ben.Jövőre 105 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum összege 122 ezer forint, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék. A bérmegállapodást a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írja alá a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel hétfőn.

Folytatódott a mezőgazdaság teljesítményének növekedése

  A magyar mezőgazdaság teljesítményének növekedése 2014-ben is folytatódott, így nem tört meg a 4 éve tartó kedvező folyamat - mondta az ágazat helyzetét értékelve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek.Az agrártárca irányítója kiemelte: az egyes területeken mutatkozó piaci gondok ellenére a magyar mezőgazdaság teljesítménye 2014-ben várhatóan felülmúlja majd a tavalyi rekordév teljesítményét.

Légzsák- és motorhiba miatt hívnak vissza több ezer Suzukit

  Több ezer Suzukit hívnak vissza a légzsák, illetve a motor lehetséges meghibásodása miatt - erősítette meg az Origo értesülését a cég. 17 ezer Magyarországon értékesített Wagon R+ tulajdonosának kell szervizbe mennie, mert hibás lehet az utasoldali légzsák
felfújóegysége. Megkezdődött azoknak a tulajdonosoknak az értesítése, akik hibás, 2013 szeptembere és novembere között gyártott Swift, valamint Splash modelleket vásároltak. Ezen modellek esetében a motor túlmelegedhet és motorhiba alakulhat ki.

Tiszavasvári „kivár”

  A kistelepüléseken nem csak a lakosság, a képviselő-testület sem akar hallani új helyi adókról. Földadó, füst­adó, ebadó, perselyadó, agglegény-adó, kerékpáradó… Íme, néhány példa a közszájon forgó, internetes fórumokon keringő új helyi adónem-ötletek közül.
Bár a lehetőség papírforma szerint immár adott az egyre több terhet cipelő települési önkormányzatok számára, a jelek szerint aligha fognak (tudni) élni az adókivetés szabadságával, mivel a lakosság már nem terhelhető tovább, vagyis a kényszer szülte új helyi sarcokat képtelenek lennének behajtani.

49 milliót hozott a Mikulás puttonyában Tiszalökre és Tiszavasváriba

  Több mint 12 milliárd forint rendkívüli önkormányzati támogatásról döntött a kormány, a forrást 1175 pályázó település között osztotta fel Pintér Sándor belügyminiszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az idei költségvetési törvény rögzíti, hogy a települési önkormányzatok rendkívüli támogatást kérhetnek kivételes esetben működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében. A kormány idén 12 milliárd 158 millió 670 ezer forintot ítélt meg a kérések alapján. A támogatást haladéktalanul átutalják.

Megváltozik a segélyezés rendszere.

  Jövő év márciustól alapvetően megváltozik a segélyezés rendszere, - erről Czibere Károly államtitkár beszélt. Elmondása szerint több juttatás neve is meg fog változni, ám a támogatásra szánt állami és önkormányzati összegek együttesen nem csökkenek. 2015 márciusától két helyről érkezhetnek szociális támogatások az érintettekhez: a járásoktól és a helyi önkormányzatoktól. Előbbiektől az úgynevezett jövedelemkompenzáló, utóbbiaktól pedig a kiadáskompenzáló támogatások kérhetőek.

NAV: december 22-ig kell dönteni az eváról

  Az idén december 1. és december 22. között választhatják 2015-re az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinti adózást az újonnan bejelentkező vállalkozások - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel. A hivatal közleményében felhívta a
figyelmet, hogy ugyancsak 2014. december 22-éig lehet kijelentkezni az eváról szóló törvény hatálya alól. Ilyen eset, ha egy adózó az eva választására jogosító feltételeknek nem felel meg, például adótartozása van.

Kiemelten ellenőrzik a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartását

  A munkaügyi hivatal kiemelten ellenőrzi jövőre a munkaerő-kölcsönzéssel és a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartását - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2015-ös ellenőrzési tervéből.Az NMH honlapján elérhető tervezet szerint a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartását azért vizsgálják kiemelten jövőre, mert e területen nem volt célvizsgálat az utóbbi időben, és a hatóság reprezentatív adatokat  kíván szerezni az atipikus foglalkoztatásban érintett, az általánosnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatásáról.

Már a biztonsági őröknek is van óradíjuk - ennél olcsóbban nem dolgozhatnak

  Az építőipari dolgozók rezsióradíja után most meghatározták a vagyonvédelmi szolgáltatás minimális összegét is.  Az erről szóló rendelettervezet a kormány honlapján jelent meg. Eszerint a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység minimális, általános forgalmi adó nélküli rezsióradíjának jövő évi legkisebb mértéke 1889 forint.A tervezet mellékletben tartalmazza a minimális rezsióradíj kiszámítását is. A főbb tételek közül az alapbér 679 forint, a munkáltatói járulék 242 forint.

Összeomlott az OTP rendszere

  Egy támogató program átmeneti meghibásodása miatt egyes banki szolgáltatások nem, vagy csak korlátozottan érhetőek el a bankfiókokban, tájékoztat a pénzintézet. Az OTPdirekt internetes banki felület hétvégi üzemmódban fogadja a megbízásokat. Az ATM-eken elérhető szolgáltatások és a bankkártyás tranzakciók zavartalanul működnek.Majdnem pont egy héttel ezelőtt, november 10-én az OTP központi honlapja, több aloldala és netbank-szolgáltatása állt le.

Devizahitelek - Erre kellett olyan sokat várni?

  A frankhiteleket 256,5, az euróhiteleket pedig 309,0 forintos árfolyamon forintosítják - gyakorlatilag ezt jelentette be az imént a Nemzetgazdasági Minisztérium friss közleményében. Az ügyfelek hitelét tehát a jelenlegi piaci árfolyamhoz közeli szinten számolják át, a tartozás összegét "csak" a februári elszámolás fogja csökkenteni, átlagosan közel ötödével. A november 7-ei hivatalos MNB-árfolyam és a június 16-ai Kúria-döntés óta eltelt időszak átlagárfolyama közül az alacsonyabbon forintosítják a devizahiteleket (CHF: 256,5, EUR: 309,0).

Megölte a feleségét egy 80 éves tiszadobi férfi

  A rendőrség Tevékenység- irányítási Központjába 2014. november 7-én 11 óra 37 perckor egy asszony tett bejelentést, mely szerint 81 éves anyósát holtan találta tiszadobi otthonában. A bejelentő elmondta, hogy az idős nőt feltehetően egy baltával bántalmazták, amely a lakásban van. A Tiszadobi Rendőrőrs munkatársai azonnal a helyszínre mentek és az adatgyűjtés közben felmerült az információ arra vonatkozóan, hogy a bűncselekményt az idős nő férje követhette el.

Csapás a pálinkafőzdékre

  Háborog a szakma a pálinkafőzés januártól tervezett új szabályozása miatt, attól tartanak, hogy elszaporodnak a zugfőzdék. Nehezményezik azt is, hogy a szakmai szervezetekkel nem egyeztettek.A benyújtott adótörvény-módosító csomag – az uniós szabályokkal kapcsolatos harmonizáció céljából – a bérfőzést és a magánfőzést is szabályozza.

70 milliárd forint jut terület fejlesztésre a megyében

  Mintegy 70 milliárd forintos európai uniós összeget fordíthat a következő 7 évben a megye gazdaságfejlesztésére a megyei önkormányzat - mondta Dr. Seszták Oszkár elnök szerdai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján. A korábban már elkészült területfejlesztési koncepció szerint kiemelt területek a kis- és középvállalkozások közvetett támogatása és a gazdasági infrastruktúrafejlesztési program, amely meglévő ipari területek bővítését és új ipari területek kialakítását jelenti.

Forgalomirányítás, forgalomterelés - hétvégén zsúfolt lesz a temetők környéke

  A rendőrök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is segítik a biztonságos közlekedést a közutakon, illetve kiemelten óvják a temetők környékének biztonságát.Elhunyt szeretteinkre, hozzátartozóinkra emlékezünk Mindenszentek és az azt követő Halottak napján. A hosszú hétvégén várhatóan sokan kelnek majd útra, hogy leróják kegyeletüket az ország temetőiben, ami jelentős mértékű növekedést eredményez a közúti forgalomban.

Szinte korlátlan adókivetési jogot kapnak a települések

  Csak a polgármesterek és képviselő-testületek kreativitása szabhat határt a jövőben az önkormányzati adók változatosságának – feltéve, hogy a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a 2015. évi adócsomag részeként benyújtott, a helyi adókról szóló törvény módosítását. A javaslat a helyi adó mellett bevezeti a települési adó fogalmát, amit nem lehetne kivetni szervezetekre és vállalkozásokra – vagyis lényegében csak magánszemélyekre vonatkozna.

Drágulhatnak a diák- és nyugdíjas bérletek

  Befagyaszthatja a kormány a közlekedési támogatásokat a következő években – írja a napi.hu a Világgazdaságra hivatkozva. A cikk szerint a ciklus végéig több mint a GDP egy százalékával csökkenti a kormány a szociális juttatásokat – ami, tekintettel az emelkedő nyugdíjkiadásokra, illetve a nyugdíjak reálértékének vállalt megőrzésére, az ezen kívüli ellátások terén ennél nagyobb mértékű visszafogást jelent majd.

Csökken az üzemanyagok ára

  Csökkenti bruttó 6 forinttal a gázolaj és 9 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol A csökkentéssel a gázolaj literenkénti átlagára 409-410 forintra, a 95-ös benziné 403-404 forintra mérséklődik. A Mol legutóbb pénteken változtatott az árakon, akkor bruttó 4 forinttal csökkentette a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benziné nem változott.      

Kinyíltak a brüsszeli pénzcsapok - kiírták az első uniós pályázatokat

  Egy hónappal azután, hogy José Manuel Barroso és Orbán Viktor miniszterelnök aláírta az Európai Unió és Magyarország közötti partnerségi megállapodást, megjelentek az új uniós pályázatok. A kormány a forrásokat a közvetlen gazdaságfejlesztés eszközének tekinti - húzta alá Lázár János. Állítása szerint Magyarország az unió 28 tagállamából a második legtöbb pénzt tudta kialkudni polgárai számára, de a következő időszak sikere a kedvezményezetteken is múlik.

Közös célokért lobbizik Hajdúnánás és Tiszavasvári

  Hosszú évek óta megoldatlan probléma érdekében kíván lobbizni a két szomszédos település Hajdúnánás és Tiszavasvári. Mint ismeretes a két település között 2006-ban épült meg az M3-as autópálya. Az sztráda megnyitását követő években felújításra került az M3-as autópálya és Hajdúnánás közötti szakasza valamint a 3502-es út Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza is a 36-os főút és megyehatár között.

Huszonötszörös a különbség a hazai bérekben

  Huszonötszörös eltérés van a legmagasabb és a legalacsonyabb bérbesorolású munkakörökben fizetett összegek között Magyarországon - derült ki egy felmérésből. A legalacsonyabb fizikai besorolású munkavállalók átlagosan 114 ezer forintos havi alapbérrel számolhatnak, míg a legmagasabb besorolású vezetői szinten átlagosan 2,8 millió forintos alapbér jár, ami 25-szörös eltérést jelent.

Ötszáz gyógyszer ára változott a patikákban

  Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változott az ára. A drágulás 178 készítményt érint, és ezekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni. Több mint 300, a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerért viszont átlagosan csaknem 10 százalékkal kevesebbet kell fizetni a patikákban októbertől. A legjelentősebb áresés vérnyomáscsökkentőket, koleszterinszint-csökkentőket és antibiotikumokat érintenek.

Devizaperek: Ma kezdődnek a másodfokú tárgyalások

  Hétfőn az EvoBank Zrt. keresetének tárgyalásával kezdetét veszi a devizahiteles törvénnyel kapcsolatos másodfokú tárgyalások sorozata a Fővárosi Ítélőtáblán. Október 9-ig összesen 14 tárgyalást tűztek ki. A bíróságnak másodfokon is arról kell döntenie, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

Jobbik:....Például Tiszavasvári

  A nemzeti radikálisok szerint Tiszavasvári példája mutatja, hogy lehet sikeres a nem kormányzati városvezetés.Jobbik szerint ellenzékben is lehet sikeresen vezetni egy önkormányzatot, amit a párt által irányított Tiszavasvári példája is mutat, jelentette ki
Volner János, az ellenzéki párt alelnöke és frakcióvezető-helyettese, aki Fülöp Erikkel, Tiszavasvári jobbikos polgármesterével tartott hétfőn Budapesten sajtótájékoztatót.

Fizetniük kell a bankoknak - elfogadták a devizahiteles csomagot

  Elfogadta a parlament szerdán az elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú  szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket. Ennek részletszabályait a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állapítja majd meg. A törvény banki kamatmoratóriumot is bevezet legkésőbb 2016 áprilisáig.

Idén is utazik a cukorrépa

  A hazai cukorgyárak rendszerváltáskor még 12 üzemben ontották magukból a cukrot, ezek azonban a privatizáció során külföldiek kezébe kerültek,és a 2004-es uniós csatlakozás után a kaposvári kivételével bezárták az összes hazai gyárat. Az utóbbi években csökkent az ipari növénye jelentősége. A cukorgyár-bezárási hullám után most több településen is új üzemépítésen törik a fejüket.

Október elején megjelennek az első uniós pályázatok

  Október első napjaiban megjelennek az első európai uniós pályázatok, és az év további részében, még a magyar operatív programok uniós jóváhagyása előtt további kiírások várhatók - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten a Napi Gazdaság konferenciáján.

Varga Mihály: fontos a munkahelyteremtés folytatása

   A nemzetgazdasági miniszter szerint fontos a munkahelyteremtés folytatása, éppen ezért a mostani hétéves uniós beruházási ciklusban a rendelkezésre álló források 60 százalékát fordítja gazdaságfejlesztésére az ország.Varga Mihály szombaton – amikor Tiszavasváriban átadta a helyi Quick 2000 Kft. korszerűsített telephelyét – hangsúlyozta, hogy olyan gazdaság kialakítása a cél, amelyben megvan a potenciál az előrelépésre.

Devizahitelek: A végtörlesztők keveset kapnak vissza

  Elvileg járhat visszatérítés a végtörlesztőknek és az eszközkezelő társaság által megmentett adósoknak is. Gyakorlatilag viszont kicsi az esélyük arra, hogy a már elengedett milliók után további pénzt kapjanak majd vissza.A bankok elszámoltatásáról szóló törvénybe végül bekerült két olyan csoport is, amely még a Kúria jogegységi határozatát jogszabályba foglaló törvény alapján nem volt jogosult kártérítésre.

A Michelin kiemelt stratégiai partnere lett a Révész Group

  A Michelin-csoport kiemelt stratégiai partnere lett a szállítmányozással és logisztikával foglalkozó Révész Group. A magyar magántulajdonban lévő szállítmányozási társaságnak idén másfélmilliárd forintos forgalmat jelent a francia gumiipari világcéggel megkötött együttműködés. A Révész Group emellett egy 100 ezer négyzetméteres logisztikai parkot is működtet a gumiipari társaságnak Nyíregyházán.

Elhalasztották az FHB devizahiteles perét

  A Fővárosi Törvényszék szeptember 30-ra halasztotta az ítélethirdetést az FHB Ingatlanlízing Zrt. magyar állam elleni perében, és egyben elutasította a pénzügyi vállalkozás azon indítványát, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, valamint az Európai Unió bíróságához. A hétfői tárgyaláson a felperes FHB jogi képviselője kifejtette:

Itt vannak a banki elszámolási törvény részletei

  Egymillió-háromszázezer család kaphatja vissza a bankoktól a tisztességtelenül elvett összegeket. A törlesztőrészletek átlagosan 25-30%-kal csökkenhetnek. A 400 érintett pénzintézetnek minden deviza- és forinthitellel el kell számolnia.A kormány benyújtotta a
törvényjavaslatot a parlamentnek, amely szeptember 24-én szavaz majd a javaslatról.
A jogszabály fogja szabályozni a bankok elszámoltatásának menetrendjét. A 400 érintett pénzintézetnek minden deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami összesen mintegy
1,3 millió családot – nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt – érint.

Bekeményít a NAV a mulasztókkal szemben

  Súlyos árat fizethetnek feledékenységükért azok a cégek, amelyek még az adóhivatal felszólítása ellenére sem tesznek eleget a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségüknek, valamint nem teljesítik bevallási és adófizetési kötelezettségüket. A mulasztó cégeket ugyanis a cégbíróság kényszertörléssel megszűnteti. A jogerős kényszertörlést visszafordítani már nem lehet. A NAV idén eddig 13 294 felszólító levelet küldött ki adószám felfüggesztés miatt az Észak-alföldi régióban a mulasztóknak.

Tavasszal indulhat a devizahitelek forintosítása

  Tavasszal indulhat el a devizahitelek forintosítása, addig a parlament elfogadja az ehhez szükséges jogszabályi kereteket - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen Nyíregyházán. A miniszter szavai szerint már előkészítették a devizahitelek elszámolását szabályozó jogszabályt, a becslések szerint nagyságrendileg 3 milliárd euró körüli összegről van szó.

Neves közgazdászok tanácskoznak Nyíregyházán

  Elkezdődött az 52. Közgazdász-vándorgyűlés csütörtökön, Nyíregyházán; a háromnapos szakmai tanácskozássorozat ülésein vezető gazdaságpolitikusok, kormánytagok, akadémikusok, valamint a hazai pénzügyi és üzleti élet kulcsszereplői tartanak előadásokat a gazdaság- és monetáris politika aktuális kérdéseiről.

Cetelem Bank- Devizahiteles perfordulat

  A Magyar Cetelem részlegesen győzött a magyar állammal szemben. Időnként ugyanis tisztességesek voltak a feltételei, amelyeket a devizahitelesekkel kötött szerződésekben támasztott.Részlegesen megnyerte a magyar állam ellen indított devizahiteles pert a Magyar Cetelem Bank; a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint bizonyos időszakokban megfeleltek a tisztességesség törvényi kritériumainak a bank euróalapú személyi kölcsöneinek általános szerződési feltételei.

Szállodát építenek Tiszavasváriban

  A helyi strandfürdőre alapozva, 2-2,5 milliárd forintos beruházással egy 50-100 férőhelyes szálloda felépítését tervezik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban – közölte Sotkó Gyula, a városban működő Tiszavasvári Strandfürdő marketing- és kommunikációs vezetője az MTI-vel.Az építési tervek már készen vannak, a beruházási költségeket pedig kormányzati és európai uniós támogatásból fedeznék – tette hozzá.

Kinyílt pénzcsapok, avagy tiszta vizet a pohárba…

  Az elmúlt napok legnagyobb érdeklődést kiváltó híre volt Tiszavasváriban, hogy az önkormányzat közel 450.000.000 forintnyi pályázati támogatást nyert a városközpont rehabilitációra. A bejelentés követően politikai üzengetés kezdődött a jelenlegi városvezetés és az ellenzék között. Ahhoz, hogy tisztán lássunk hol tart a megye más településeihez képest Tiszavasvári, a napokban útra keltünk és meglátogattunk több  járásközpontot, ahol arra voltunk kíváncsiak mennyire tudott fejlődést felmutatni a település.

Szeptembertől már csak online pénztárgép használható

  A vállalkozások szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és emellett az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 napra - figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca hétfői közleménye szerint a gyártók, forgalmazók jelentése alapján augusztus végéig több ezer pénztárgép azonnal beüzemelhető.

Háborog a bankszektor: túl sok járhat vissza a devizahiteleseknek

  A teljes magyar bankszektor megdöbbent az általunk is bemutatott MNB útmutatáson, amely szerintük jogtalanul írja elő, hogy miként számolják el a Kúria által jogsértőnek talált árfolyamrés miatt keletkezett túlfizetéseket. Ahogy mi is számoltunk, másfélszer többet kell visszafizetnie a bankoknak, ha elfogadják az útmutatóban foglaltakat. A jegybank útmutatója szerint az adott havi árfolyamrés alkalmazása miatt felszámolt túlfizetéseket tőketörlesztésként kell elszámolnia a hitelintézetnek.

Gond lehet az idei almával

  A kora tavaszi kedvező időjárás következtében az elmúlt tíz év legnagyobb almatermése várható Magyarországon - közölte az újfehértói központtal működő Alma Terméktanács elnöke. Takács Ferenc elmondta, a becslések alapján 800 ezer tonna almára számítanak a nyár végi és az őszi szüreten, ekkora termés átvételére azonban nincs felkészülve a piac. A nagy termés a fogyasztóknak ugyanakkor kedvező, mert így lesz elég, jó minőségű alma a következő szezonig.

A kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben

  A kormány sem a nyugdíjrendszerben, sem a nyugdíjak értékét tekintve nem tervez semmilyen változást - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. A miniszter ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy mi a kormány véleménye a Népesedési Kerekasztal nyugdíjjavaslatáról, amely szerint a gyermekek számához kellene kötni a nyugdíj összegét.

Egy hétre bezárják a Penny-t Tiszavasváriban

  A Best Of Rádió információi szerint szombattól egy héten át zárva tart Tiszavasvári és a környező települések lakosai által kedvelt diszkont áruház a Penny Market. Úgy tudjuk az áruházat korszerűsítik ezért vált szükségessé az egy héten át tartó bezárás. Magyarországon a Penny a legrégebben jelen levő diszkont áruházlánc. Jelenleg az ország szinte minden pontján, 191 üzlettel és közel 1400 féle termékkel áll vásárlói rendelkezésére.

2015-ben várható a forintosítás a devizahitelek kapcsán

  Varga Mihály szerint a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabály benyújtása november végén, december elején várható, így a forintosítás 2015-ben történhet meg A nemzetgazdasági miniszter a hvg.hu-n hétfőn megjelent interjúban azt mondta: 2014 végéig mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a devizahitelekből milyen feltételek, milyen elszámolás mellett lesznek forinthitelek, ez a reális menetrend.

Pezsgőt bonthatnak az autóhitelesek

  A múlt pénteken benyújtott devizahiteles törvényjavaslat alapján az autóhiteleseknek is visszajárhat pénz, most ki is számolták, hogy mennyi. Egy 2007-ben felvett 2 millió forintos, ötéves futamidejű svájci frankos hitel esetén mintegy 670 ezer forint járhat vissza. A múlt pénteken a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat értelmében nem csak a jelzáloghitelesek, hanem az autóhitelesek is részesülhetnek visszatérítésben – írja a Pénzcentrum.

Devizahitelek - Benyújtotta a kormány a parlamentnek a törvényjavaslatot

  Benyújtotta a kormány pénteken az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről címmel. A jogszabály semmisnek nevezi az árfolyamrést - az eltérő vételi és eladási árfolyamok alkalmazását - helyette a folyósított és a törlesztett összeget is az MNB hivatalos devizaárfolyamán kell meghatározni.

Ismét drágul az üzemanyag

  Emeli bruttó 4-4 forinttal a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Az emeléssel a gázolaj és a benzin literenkénti átlagára 426-427 forintra emelkedik. A Mol legutóbb pénteken változtatott az árakon, akkor szintén bruttó 4-4 forinttal növelte a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát.

Már a Citibank ügyfeleit is át akarják verni

  Kedden az OTP Bank figyelmeztetett, ma pedig már a Citibank is: egyesek álfigyelmeztetésekkel akarnak titkos adatokat kicsalni az ügyfelektől.Ismét adathalászok próbálkoznak átveréssel: kedden az OTP Bank figyelmeztetett, ma pedig a Citibank is - írja az azénpénzem.hu.A csalók emaileket küldenek ki, amelyeket számos nem Citibank-ügyfél is megkap, melyekben furcsa magyarsággal csak azt írják: "érkezett új figyelmeztető jelzés a biztonsági osztály”, majd egy linket is mellékelnek, „Hozzáférés fiókja” címmel.

Záhonyban építhet logisztikai központot az oroszok Lidl-je

  Lapinformáció szerint zöld utat kapott a Magnit magyarországi beruházása. Az orosz kereskedelmi cég igazgatósága a Napi.hu információi szerint döntött a logisztikai központot és fuvarozási részleget is magában foglaló vállalkozás elindításáról.A lap értesülései szerint az orosz kereskedelmi lánc a korábbi elképzeléseknek megfelelően ezer kamionból álló járműflottát és az azt kiszolgáló infrastruktúrát hoz létre, ami több mint 2000 munkahelyet teremt elsősorban a telephelynek kiszemelt Záhony és környékén.

Közeleg a társaságiadó-bevallás határideje

  Mivel május 31-e hétvégére esik, június 2-ig kell elkészíteni a társaságiadó-bevallást a gazdálkodóknak, sőt a kettős könyvvitelt vezető, Cégbíróság által bejegyzett vállalkozásoknak is eddig kell letétbe helyezni és közzétenni az éves beszámolót, illetve az egyszerűsített éves beszámolót A 1329-es számú bevallásban a vállalkozások számot adnak a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a külföldi szervezetek kifizetéséhez kapcsolódóan a tőlük levont, vagy le nem vont társasági adóról, és a csekély összegű (de minimis) támogatásokról is.

Folyamatosan bővülő munkalehetőségek Tatabányán!

A Delphi Connection Systems Hungary Kft tatabányai üzemébe azonnali belépéssel keres új kollégákat műszakos munkarendbe és mérnöki területre.

65 milliós bírságot kapott a Cetelem, a Cofidis, és a Provident

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 65 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Magyar Cetelem Bank Zrt.-re (Cetelem), a Cofidis Magyarországi Fióktelepére (Cofidis) és a Provident Pénzügyi Zrt.-re (Provident), egyebek közt a hiteldíj jogsértő feltüntetése, az ügyfélszerződés megkötése előtti, s az azt követő időszakos tájékoztatási hiányosságok, illetve a panaszkezelés problémái miatt - közölte a jegybank. Mindhárom piaci szereplő több esetben szabálytalanul járt el pénzügyi termékeiket népszerűsítő kereskedelmi kommunikációja során, mert nem megfelelő módon tüntették fel a hitelhez tartozó teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét.

Már csak egy nap

  Holnap éjfélkor lejár a személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. Az utolsó napon, május 20-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Magyar Posta Zrt. is az ilyenkor szokásos forgalomnövekedésre számítva meghosszabbítja a kiemelt ügyfélszolgálatok, illetve postafiókok nyitvatartási idejét. A kitöltött és aláírt bevallás benyújtható a NAV ügyfélszolgálatain, feladható postán, vagy elküldhető az Ügyfélkapun keresztül. A Magyar Posta arra kéri ügyfeleit, időben érkezzenek a postára, vegyék figyelembe a várakozási időt.

Szűk két hét maradt az szja-bevallások elkészítésére

  Már csak szűk két hetük maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidőig elkészítsék személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat; ezt várhatóan sokan idén is az utolsó pillanatokra hagyják, őket a NAV egyes ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással várják majd. A söralátétnek is nevezett adónyilatkozatot 19 ezren választották, mintegy 674 ezren csökkentett, mintegy 711 ezren pedig teljes adattartalmú bevallást nyújtottak be. Az szja-bevallásokban minden évben találnak hibákat a revizorok.

Visszavonnak egy terméket a Pennyből

  Visszavonja a TeutoMarkenvertrieb GmbH gyártó vállalat a "Timbu Színesbors fűszerkeverék, pikáns Egészbors, 35 g" terméket - közölte a cég. Tájékoztatásuk szerint a visszavonás azt a 2017 decemberéig használható terméket érinti, amely az L4069AA sorozatból származik és a Pennyben árusították.A visszavonás nem érinti a Penny által forgalmazott egyéb "Timbu" elnevezésű terméket - írja a gyártó a közleményében.

Ismét drágul a benzin

  Emeli bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásból az MTI. Az árváltozás után a benzin literenkénti ára 415-416 forintra nő, a gázolajé 419-420 forint lesz. A Mol ezen héten szerdán már emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolajé ekkor nem változott.

Már igényelhető az egységes területalapú támogatás

  Megnyílt a lehetőség a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás, valamint további 26 jogcímen elérhető támogatás igénybevételéhez szükséges egységes kérelem benyújtására - hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Az egységes kérelmeket elektronikus úton, az MVH honlapján lévő "e-Egységes kérelem" menüponton keresztül, ügyfélkapus bejelentkezés után lehet kitölteni és beadni. A benyújtás határideje  május 15., aki ezután nyújtja be kérelmét, annak munkanaponként egy százalékkal csökken az elfogadott támogatási összeg.

Elkészült a LEGO nyíregyházi új gyára

  Átadták a LEGO új gyárát Nyíregyházán. 250 új munkahelyet hoztak létre. Átadták a dán LEGO-csoport új, mintegy 200 millió euró (60 milliárd forint) értékű, zöldmezős beruházás keretében felépített új gyárát kedden Nyíregyházán.Az avatáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. gyárigazgatója és Bali Padda, a Lego-csoport ügyvezető alelnöke.A legkorszerűbb technológiákkal ellátott, modern rendszerekkel felszerelt új komplexum mintegy 100 hektáron helyezkedik el, az egy év alatt felépített gyártórészleg területe 122 ezer négyzetméter.

Nyíregyházán is végleg bezárhat a Citibank

  Újabb vidéki fiókjait zárja be a Citibank – számolt be a Pénzcentrum. Információik szerint így e hónap végéig az egri, a kecskeméti, a nyíregyházi, a pécsi és a szegedi fiókban is végleg lehúzzák a redőnyt. Sőt, az ott működő ATM-eket is leszerelik. Ez azt jelenti, hogy a kilenc budapesti kirendeltségen kívül mindössze az ország négy városában, Debrecenben, Győrben, Miskolcon és Székesfehérváron fogják csak személyesen fogadni az ügyfeleket.

Eboltás lesz

  Tiszavasvári Önkormányzata tudatja a lakossággal, hogy az ebek veszettség elleni kötelező oltásának időpontjai Tiszavasváriban és Szorgalmatoson a következő időpontokban lezsnek.Oltás ára várhatóan 3000 Ft lesz kutyánként ,de a végleges árról csak  az áprilisi lapban közöl hivatalos árat az önkormányzat! A helyszínen akutyák chipezése is megoldhatható írja a Vasvári Hírmondó márciusi számában.

Devizahitelesek: Nesze semmi,fogd meg jól ?

  Az Alkotmánybíróság a hétfői döntésével nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy a devizahiteles szerződésekhez hozzányúljanak - mondta Lövétei István alkotmányjogász. Ab: bele lehet nyúlni a devizahiteles szerződésekbe. Hozzátette: a testület ugyanakkor elővette a pacta sunt servanda (a megállapodásokat teljesíteni kell) klasszikus jogi elvet, alkotmányossági szempontból azzal a feltétellel enged belenyúlást az adott hitelviszonyok szerződéseibe, hogy a szolgáltatás és a kötelezettségek közti egyensúlyt továbbra is fenn kell tartani.

Brutális összeget vesztenek a bankok a mai bejelentéssel

  Az Erste, az MKB és a Raiffeisen kapja a legnagyobb bírságot az MNB-től abban az ügyben, amely összesen 1,2 milliárd forintos bírságba és akár 10 milliárd forintnyi jogtalanul beszedett díj visszafizetésébe kerül a hazai bankszektornak. A felügyelet azokért a 2012 eleje és 2013 vége között elkövetetett szabálytalanságokért bünteti a bankokat, amelyek többségét a tranzakciós illeték bevezetése nélkül valószínűleg nem követték volna el. A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetéséhez ennek még valószínűleg kevés köze van.

Csökken az üzemanyagok ára

  A Mol bruttó 3-3 forinttal csökkenti a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn. Legutóbb február 26-án változtak az üzemanyagárak, akkor a Mol ugyanennyivel, bruttó 3-3 forinttal emelte a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát is. (Kép: napi.hu) A heti csökkentéssel a gázolaj literenkénti ára 425-426 forintra, a benziné 409-410 forintra mérséklődik. A benzinár 2012 április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

Hatalmas nádastűz okozott riadalmat Tiszavasváriban (videóval)

Szombaton kora este vélhetően a viharos szélnek és gondatlan tűzgyűjtás miatt nagy területen égett a nádas Tiszavasvári külterületén. Az erős szélben hatalmas lánggal égett a nád a Petőfi út és a Vörösvári út környékén.Emberi élet és lakóingatlan nem volt veszélyben annak köszönhetően, hogy a tüzet hamar megtudta fékezni a tűzoltóság.Információnk szerint az oltásban a Tiszavasvári lánglovagok mellett a Hajdúnánási Tűzoltók is részt vettek.

Március 01-től igényelhető a fél szocpol lakásvásárlásra

  A fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény - közhasznú nevén a szocpol támogatás - felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik használt lakást vásárolnak. A kedvezmény nagysága az első gyermek után 450, a második gyermek után 750, a harmadik gyermek után 700, a negyedik gyermek után 400 ezer majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint.

Harmadára is visszaeshet a hazai máktermelés

  A szlovák gyógyszergyár beszállása, és a magyar integráció sem menti meg a hazai máktermelést, amely az Alkaloida távozásával akár harmadára eshet vissza. Az export átmeneti megoldás, egy új gyár milliárdokba kerülne - írja a Világgazdaság.Jelentősen csökken az ipari mák termésterülete amiatt, hogy a tiszavasvári Alkaloida befejezi a gubós növény feldolgozását Magyarországon. A hírek szerint a hazai termelők által megtermelt mákot a szlovákiai Saneca gyógyszergyár vásárolná fel, az integrációt két magyar cég, a Hungarobiomed Kft. és a Gyógynövénykutató Intézet Kft. tartaná fenn.

Díjat emel az OTP

  Március elsejétől a legnagyobb magyar bank számlacsomagjai, kártyái és hitelkártyái is drágulnak - számol be az azenpenzem.hu. A törvény a hitelintézeteknek lehetővé teszi ugyanis, hogy áraikat évente egyszer az infláció mértékével emeljék. Március elsejétől számos lakossági számla 4-20 forinttal kerül többe az OTP ügyfeleinek. A tranzakciók többsége néhány forinttal emelkedik. Azok azonban, akik eseti átutalásra fiókban adnak megbízást, az átlagosnál nagyobb áremeléssel kénytelenek szembesülni.

A mentőcsomagok sem segítettek a hiteleseken

  Egyre többen esnek késedelembe devizaalapú hiteleik fizetésével. A devizás szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében már csak az adósok fele fizet határidőre - írja a Világgazdaság. Az MNB statisztikái alapján tovább romlott a háztartási hitelek minősége 2013. utolsó negyedévében. Tavaly év végén a háztartások 6414 milliárd forinttal tartoztak a hitelintézeteknek, és a kölcsönök 18,százaléka számított bedőltnek. Főleg a devizahiteleknél romlott tovább a helyzet, amire a korábbi megfigyelések alapján az lehet a magyarázat, hogy amikor devizahiteles mentőcsomagok bevezetéséről van szó romlik a törlesztési morál.

„Stabil és kiszámítható a megye költségvetése”

  Stabilnak és kiszámíthatónak nevezte az idei költségvetést a megyei önkormányzat elnöke. Seszták Oszkár ezt annak kapcsán mondta, hogy csütörtökön ülésezik a szabolcsi testület, ahol az idei költségvetés lesz az egyik fő napirendi pont. A megyei közgyűlés elnöke szerint a gazdálkodás kiszámíthatóságát nagyban segíti, hogy az összes önkormányzat adósságát rendezik az idén.Több mint 600 millió forint. Ennyiből gazdálkodhat az idén a megyei önkormányzat – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet annak kapcsán tartottak, hogy csütörtökön összeül a megyei grémium és összesen 26 napirendi pontot tárgyalnak majd.

Mától ingyenes a készpénzfelvétel

  Ingyenesen vehet fel készpénzt a bankautomatákból szombattól a lakosság havonta kétszer, összesen 150 ezer forint értékben, a kormány pénzügyi rezsicsökkentő lépésnek eredményeként.A kedvezmény a fizetési számlákra vonatkozik, hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem. A gazdasági társaságok sem élhetnek a kedvezménnyel. A bankszövetség tagbankjai biztosítják, hogy valamennyi ATM-jükből legalább 100 ezer forint készpénzt fel lehet venni egyszerre. 

Bevallások: fontos közleményt adott ki az adóhatóság

  A közfoglalkoztatottak is felkérhetik személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésére a NAV-ot, ha tavaly csak munkaviszonyból származó keresetük volt - hívja fel a figyelmet az adóhatóság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében emlékeztet rá: a közfeladatot ellátó szervezetek (például helyi önkormányzat, költségvetési intézmény, egyház, közhasznú szervezet) közfoglalkoztatás keretében foglalkoztathatnak 16. életévüket betöltött álláskeresőket. A közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem adóköteles, tehát arról szja-bevallás formájában kell számot adni. Ennek benyújtási határideje május 20.

Rohamra számítanak a bankok

  Egyelőre a számlatulajdonosok fele sem kérte a havi kétszeri ingyenes pénzfelvétel lehetőségét, pedig már egy hét sincs hátra a nyomtatványok leadási határidejéig. Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője ezt azzal magyarázza, hogy a január 20-i határidő nem jogvesztő, azaz később is kérheti az ügyfél a lehetőség biztosítását. Ezt a hatást erősíti, hogy mindig a legutolsó határidőig halasztjuk a hasonló jelentkezéseket.

Csökken a gázolaj ára

  Csökkent bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szerdától a Mol Nyrt., a 95-ös benziné nem változik - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. A benzin átlagára így 399-400 forint marad, a gázolajé pedig 415-416 forint lesz. A Mol legutóbb január 8-án, szerdán változtatott az üzemanyagok árán, a benziné akkor bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal csökkent. A benzinár 2012 április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

Tarolt a Penny, Lidl és az Aldi

  A Mindenár.hu portál összevetette a boltláncokat az egy dolgozóra jutó árbevétel alapján. A német kézben lévő diszkontláncok vezetik a rangsort: első a Lidl, ezután a Penny Market és az Aldi következik.Minden évben megjelenik a magyarországi áruházláncok árbevétel alapján elkészített rangsora, az összárbevétel tekintetében a Tesco áll az élen. A Mindenár.hu blog most összevetette a boltláncokat az egy dolgozóra jutó árbevétel alapján. Ebből a szempontból a német kézben lévő diszkontláncok vezetik a rangsort a 2012-es adatok alapján (Opten adatbázis): első a Lidl, ezután a Penny Market és az Aldi következik.

Erste Bank: maradunk!

  "Az Erste Bank elkötelezett a magyar piac és magyarországi ügyfelei mellett. A tulajdonos bízik az Erste Bank Hungary Zrt. menedzsmentjében és abban, hogy a magyarországi leányvállalat megújulását célzó üzleti stratégia sikeres megvalósításával a bank belátható időn belül ismét nyereségesen működik majd" - olvasható a pénzintézet közleményében.

Csökkent az üzemanyagok ára

  Csökkentette bruttó 7 forinttal a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol A csökkentéssel a benzin átlagára 398-399 forintra, a gázolajé pedig 420-421 forintra mérséklődött. A Mol egy hete emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát. A gázolaj ára legutóbb két hete változott, akkor bruttó 3 forinttal nőtt. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Döntött a Kúria a devizahitelekről: " Nem lehet utólag igazságot tenni "

  Nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés – döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfőn. Az ilyen szerződésekben az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát. A Kúria kétharmados többséggel döntött, és meghozta jogegységi döntését – derült ki a Kúrián tartott sajtótájékoztatón. A Kúria polgári kollégiuma a következő megállapításokat tette:

Közel 2 milliárd forint a kistérség felzárkóztatására

  Az Európai Unió következő, 2014-2020 közötti költségvetéséből az eddigi döntések szerint több mint 90 milliárd forintot fordíthatnak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye felzárkóztatására. Gazdaságfejlesztésre 46 milliárd, míg a közösségi szolgáltatások bővítésére 24 milliárd forint áll rendelkezésre. A kisvárosok fejlesztésével a helyben, valamint a térségben lakók élet- és munkakörülményeinek javításával kívánja
elősegíteni a  elérni Szabolcs-Szatmár-Bereg Önkormányzat.

NAV: fontos határidő közeleg

  December 20-a (péntek) több szempontból is fontos adózási határidő. Egyrészt ez a határideje a társaságiadó-feltöltésnek, és ugyancsak december 20-ig lehet az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők körébe bejelentkezni, vagy abból kijelentkezni. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózónak és külföldi vállalkozónak a 2013. adóévre már bevallott adóelőlegét 2013. december 20-ig az adóévi várható adó összegére ki kell egészítenie. A kiegészítési kötelezettség azokra a társaságokra vonatkozik, amelyeknek 2012-ben az árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér

  Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján, a felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el. A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint. A megállapodás a minimálbérnél 3,6, a garantált bérminimum esetében pedig 3,5 százalékos emelés jelent 2014-ben az idei évhez képest – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára a konzultációs fórumot követő sajtótájékoztatón.

Utazik a cukorrépa

  Vége felé közeledik az őszi betakarítás. A szakminisztérium adatai szerint a birtokok idén 1100, a magángazdaságok pedig 5800 hektáron vetettek kenyérgabonát. A határban egyedül a cukorrépa szedése folyik. Idén is több tíz hektáron termett cukorrépa a tiszavasvári Zöld Mező Szövetkezet területén. A termést vasúton szállítják az ország egyetlen még működő üzemébe, a kaposvári Cukorgyárba.

Hivatalos: 673 dolgozójától válik meg a Jabil decemberben

  A vállalat törvényi kötelezettségeinek megfelelően nagyobb létszámú leépítésről tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját. A Jabilnek, mint elektronikai bérgyártó vállalatnak, gyártását minden esetben a vevői megrendelések változásához kell igazítania. Sajnálatos módon a vevői igényekben bekövetkezett változások miatt a vállalat összesen 673 munkatársától kénytelen megválni decemberben. A vállalat ezzel a szomorú, azonban kényszerű lépéssel a megrendelésekhez igazítja alkalmazotti létszámát.

Tiszalöki házakat fosztogattak

  A rendőrség elfogta azt a 47 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint betört négy tiszalöki házba.A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai 2013. november 14-én lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogták B. Gusztáv 47 éves tiszalöki lakost. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy az elmúlt napokban négy tiszalöki lakóházba betört, ahonnan kerékpárokat, varrógépet és egyéb különböző elektronikai és háztartási berendezéseket tulajdonított el. 

Kilőtt a magyar GDP: 2,5 éve nem jöttek ilyen jó számok

  Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,7 százalékkal emelkedett az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a második negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett gyorsbecsléséből. Murai Bálint, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: alapvetően a mezőgazdaság, az ipar, ezen belül a járműgyártáshoz kapcsolódó ágazatok, valamint az építőipar teljesítményének bővülése okozta a növekedést. A tavalyi alacsony bázis szintén szerepet játszott az idei harmadik negyedévi adatban.

Gyereket szült és életeket mentett az agyhalott nő

  Egy hónapok óta agyhalott nő adott életet kisbabájának a debreceni klinikán. Az asszony családja beleegyezett, hogy kivegyék öt szervét, és azokat szervátültetésre váró betegek kapják.A 31 éves asszony várandóssága 15. hetében agyvérzést kapott. Azonnal megműtötték, agykamrájába csövet helyeztek, hogy csökkentsék a nyomást és leengedjék a vért. A műtét sikerült, agyműködése mégis leállt. Agyhalott volt, de szívműködését fenntartották, mesterségesen lélegeztették, szervfunkcióit támogatták.

1,7 milliárdos beruházás a Dunapackban

  A Dunapack korszerűsíti nyíregyházi gyárát. Az 5,7 millió eurós (mintegy 1,7 milliárd forintos) beruházás célja, hogy a nyíregyházi gyár gépeit modernebbekre cseréljék, így javítsák a termelés minőségét, növeljék a termelékenységet és a  kapacitást. A beruházás során az üzem gépparkjának jelentős részét lecserélik. A tervek szerint a fejlesztés 2014-ben fejeződik majd be.

Hatalmas leépítés a tiszaújvárosi Jabilnál?

  „1200 embert küld el a tiszaújvárosi Jabil Kft.” – ezzel kereste meg Borsod Megye napilapját az Észak-Magyarországot egy olvasó a napokban. Az Észak-Magyarország kérdésére a társaság tudatta: nemrégiben valóban arról kellett döntést hozniuk, hogy csökkentik a dolgozók számát, ám a pontos létszám még nem tisztázott. A vállalat vezetősége ugyanis folyamatosan dolgozik azon, hogy új vevők és megrendelések érkezzenek. Mint arra felhívják a figyelmet, a Jabil elektronikai bérgyártóként a vevői igények folyamatos változásától függ, s időről időre ehhez kell alakítania munkavállalói számát, amit korábbi információink szerint részben határozott idejű szerződésekkel oldanak meg.

Ha él a gyár él a város

  Mégsem veszi meg az állam a Dunaferrt, indulnak a kirúgások.A magyar kormány tudomásul vette, hogy az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje az eladás helyett a társaság hosszú távú, stabil működtetésében érdekelt, és ennek megfelelően próbál más területeken segítséget nyújtani a cégnek és a munkavállalóknak - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Dunaújvárosban, miután tárgyalt a cég menedzsmentjével és a szakszervezetek képviselőivel.

Devizahiteles Mentőcsomag 2.0: Kinek jó ez..?

  A parlament nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére hétfőn beterjesztett indítványt. Az összes frakció - összesen 211 képviselő - igennel szavazott a devizahitelesek megsegítésére hétfőn beterjesztett fideszes indítványtra, csak hat független képviselő tartózkodott.E szerint a kilakoltatási moratórium április 30-áig hosszabbodik meg. A már működő árfolyamgát pedig - amely egyszerre vonatkozik a lakáscélú és a szabad felhasználású devizahitelekre - azoknak is hozzáférhetővé válik, akik eddig nem léphettek be.

Nem megy a falazás...

  2013 első kilenc hónapjában 4077 új lakás épült Magyarországon, 37 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesés valamennyi régióra jellemző, ugyanakkor a használatba vett lakások száma a fővárosban 3 százalékkal nőtt. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 5327 volt, ami 32 százalékos csökkenést jelent a 2012. január-szeptemberi adatokhoz képest, jelentette legfrissebb kiadványában a KSH. A megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (35%-os) volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak közel fele a használatba vett lakások száma.

Devizahiteles csomag: lejárt a határidő, mi jön most?

  November 1-jén, vagyis pénteken lejárt a határidő a devizahitel-szerződések módosítására, amelyet szeptemberi ultimátumával Rogán Antal szabott meg a bankoknak. Kormánypárti politikusok korábbi ígéretei alapján a kormány "haladéktalanul" benyújtja most a saját javaslatát. Varga Mihály legfrissebb bejelentése szerint azonban nem ez várható, kiderült ugyanis: megvárnák vele a jogi zűrök rendeződését. A blöffszerű ultimátum tehát a múlté, a devizahiteles csomag bejelentésének időpontja pedig a jövő homályába vész. Kezdődhet a jogi csűrés-csavarás időszaka.

Emelték a díjakat a biztosítók

  A Biztosítás.hu alkuszi portál szerint akár 1,5 millió autósnak is emelkedhet a kötelező gépjármű-feleleősségbiztosítás (kgfb) díja a szombaton hajnalban megjelent 2014-es biztosítási tarifák alapján. A Netrisk.hu is arra hívja fel a figyelmet, hogy hosszú évek után megáll az kgfb átlagdíjak csökkenése, és az idei kampányban akár 6-8 százalékos átlagos díjemelkedésre is számítani lehet.A Netrisk szerint a biztosítók a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a jó ügyfelek megtartására.

Tovább csökkent az üzemanyagok ára

  Csökkentette bruttó 5, illetve 4 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. A lépéssel a benzin átlagára 394-395 forintra, a gázolajé 412-413 forintra mérséklődött.Hétfőn is csökkent az üzemanyagár: a benzin bruttó 2, a gázolaj 4 forinttal lett olcsóbb.A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

Egy számjegyű a munkanélküliség!

  Évek óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottság és ilyen alacsony a munkanélküliség aránya. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint végre a mágikus 10 százalék alá csökkent a munkanélküliek aránya a 15-64 éves korosztályban. A foglalkoztatási ráta pedig ismét közelebb araszolt a hatvan százalékhoz: július és szeptember között – 0,2 százalékponttal növekedve – 59,2 százalék volt.

Devizahitelek: saját ötlettel áll elő a kormány

 A Magyar Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai Varga Mihály szerint nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kabinet november elején az Országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait - közölte a nemzetgazdasági miniszter hétfőn az MTI-vel. Varga Mihály kiemelte: a kormány olyan jogszabályt alkot, amely az ügyfelek érdekeit képviseli. A Magyar Bankszövetség a novemberi határidő előtt, pénteken eljuttatta a kormánynak a devizahitelekre vonatkozó mentőcsomagját.

Emelkedett a benzin ára

  Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott. A lépéssel a benzin átlagára 401-402 forintra nőtt, a gázolajé 420-421 forint maradt. Legutóbb október második hetében változott az üzemanyagok ára, akkor bruttó 4 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

Hamarosan változik az e-útdíj számítása

  Országosan több mint 6500 kilométernyi úton kell e-útdíjat fizetni a a 3,5 tonnánál nehezebb járműveknek; a fizetés szakaszonként történik. Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára azonban azt mondta: ez a fuvarozóknak problémát jelent. A fuvarozói érdekképviseletekkel ugyanakkor folyamatosan egyeztet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ennek eredményeként heteken belül, mintegy kétszáz szakaszon megoldódnak az ilyen jellegű problémák.

Félmillióan várják az újabb devizahiteles mentőcsomagot

  Több mint félmillió devizahiteles várja, hogyan segíti meg őket ismét a kormány a legújabb mentőakciójával. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint június végén nem egészen 223 ezer deviza lakáshitel-szerződés volt a hitelintézeteknél, a szabad felhasználású deviza jelzáloghitelek száma pedig megközelítette a 280 ezret. Utóbbiak még inkább izgulhatnak, a mai napig nem dőlt el ugyanis, hogy rájuk is vonatkozni fog-e a mentőcsomag.

Durvuló harc a KITE Zrt.-ért: kiütik Bige Lászlót a nyeregből?

  Új ajánlat érkezett a KITE Zrt. részvényeire, e mögött Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója állhat. Ezzel a leggazdagabb magyar is versenybe indulhat azért a cégért, amelyet a második leggazdagabb, Bige László már a zsebében érzett. Kedden 10 órakor ült össze a mezőgazdasági fejlesztésekkel, például külföldi technológiák meghonosításával foglalkozó KITE Zrt. 26 százalékával rendelkező KITE Egyesülés Kft. taggyűlése. A KITE Zrt. többségét a péti Nitrogénművek Zrt. kívánja megvásárolni, amely a második leggazdagabb magyar, Bige László érdekeltségébe tartozik.
 

Harmincmilliárdos vegyi üzem épül Tiszaújvárosban

  A Mol-csoporthoz tartozó tiszaújvárosi vegyi cég Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legjelentősebb társasága, mintegy ezer embert foglalkoztat, a vállalat telephelyén működő mintegy hatvan vállalkozás további háromezret.Az elsősorban műanyag alapanyagokat gyártó TVK az év első felében 196 milliárd forint árbevétel mellett 6,2 milliárd forint eredményt könyvelhetett el, miközben az elmúlt év azonos időszakában üzemi eredménye mínusz 5 milliárd forint volt. A TVK-csoport adózás előtti eredménye 4090 millió forint volt az év első felében.

Pénztárgépek: Tájékoztató fórumra várják a tiszavasvári kereskedőket

  Hamis reklámokra figyelmeztet az online pénztárgép- piacon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, amely ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy csak az általa engedélyezett online gépek forgalmazhatók. A hivatal közleménye szerint egyes webhelyeken egy "SAM4S NR-330 Online" megnevezésű pénztárgépet kínálnak megvételre, megrendelésre. Erre a típusra azonban a MKEH forgalmazási engedélyt nem adott ki, típusvizsgálatát nem végezte el, és a pénztárgépre forgalmazási engedély iránti kérelmet sem nyújtottak be - hangsúlyozza a hivatal.

Érik a botrány, Svájcból manipulálták a devizaárfolyamokat

  A svájci pénzügyi felügyelet közlése szerint vizsgálatot kezdtek számos svájci banknál a devizaárfolyamok lehetséges manipulálásának ügyében. A svájci tőkepiaci felügyelet, a FINMA jelenleg vizsgálatot folytat számos svájci pénzintézetnél a devizapiaci árfolyamok lehetséges manipulálásával kapcsolatban - írt a Financial Times a felügyelet bejelentését idézve. A FINMA közlése szerint szorosan együttműködik az ügyben más országok hatóságaival is, mivel világszerte potenciálisan több bank is érintett lehet.

Összeomlott a bankkártyás fizetés ma reggel több banknál

  Több magyar pénzintézet - az UniCredit, az FHB, a TakarékBank, és a Budapest Bank - ügyfelei sem tudták használni bankkártyájukat csütörtök délelőtt – számolt be a Pénzcentrum.hu. Az ATM-es készpénzfelvétel mellett a kártyás fizetés sem működött – értesült a portál. Volt olyan bank, amely úgy oldotta meg a helyzetet, hogy fiókjaiban díjmentes készpénzfelvételt kínált ügyfeleinek.A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a leállás egy processzorcég hibájából történt.

Tovább csökken az üzemanyagok ára

  Csökkenti bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin, illetve 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. A lépéssel a benzin átlagára 406-407 forintra, a gázolajé 426-427 forintra csökken. A Mol a múlt héten kétszer is csökkentette az árakat: pénteken bruttó 4 forinttal a benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, szerdán pedig bruttó 7 forinttal és 5 forinttal.

Az adóhivatal figyeli az albérletkiadásokat

  Megkezdődött a 2013-as tanév, amely egyúttal az albérleti szezon kezdetét is jelenti: sokan adják ki üresen álló ingatlanjukat ebben az időszakban fiataloknak, ám - ahogyan az adóhatóság közleményében is olvasható -, a lakáskiadásból származó bevételek adókötelesek: éppen ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is kiemeltebben foglalkozik az albérletkiadásokkal. A Megyei Sajtószolgálatnak Gera-Badics Rita, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság sajtóreferense elmondta: a hivatal egész évben figyelemmel kíséri a jogszerűséget, viszont valóban, ilyenkor koncetráltabban ellenőrzik az albérletek kiadását.

Pusztulnak a méhek világszerte

  A méhek és más a beporzást végző rovarok pusztulása több mint húsz éve drasztikus méreteket ölt világszerte. Az ökoszisztémában, ezáltal a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszó rovarok élelmiszereink egyharmadának előállításához járulnak hozzá. Állományuk csökkenésének visszaszorítása létfontosságú az emberiség számára.A ’90-es évek óta számolnak be a méhpopuláció csökkenéséről a világ számos pontján. Közép-Európa egyes területein a pusztulás aránya elérte a 80-90 százalékot is.

Ultimátumot kaptak a bankok, novemberig rendezni kell a devizahiteleket.

  A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára - közölte Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon.A Fidesz a devizahitelek kialakulásáért a bankokat tartja felelősnek, ez egy hibás termék - mondta Rogán Antal. Kijelentette: ha a pénzintézetek november 1-jéig nem javítják ki a devizakölcsönök hibáit, és nem módosítják a szerződéseket, arra az esetre a kormánypárti frakció felhatalmazta a kabinetet, hogy megoldási javaslatát - akár a bankok kárára - terjessze be a parlament elé, amely még idén dönteni fog.

Újraindul a takarékbélyeg-gyűjtés

  Szeptembertől TakarékMatrica néven feléleszti az egykori takarékbélyeget a TakarékPont hálózata, céljuk a fiatalok megtakarítási hajlandóságának erősítése. Egy átlagos kisiskolás akár havi ezer forintot is meg tud takarítani a házimunkáért vagy az ajándékként kapott pénzéből. Csakhogy ennek a korosztálynak jóval kevesebb banki megoldás kínálkozik a pénzgyűjtésre, megtakarításra, mint a 14 év felettieknek. A hálózat felmérése során megkérdezett szülők közül sokan párosították a gyűjtögetést a nosztalgiával idézett takarékbélyeggel, amelynek kedvező hatását ma is egyértelműnek gondolják, sőt tudatos pénzügyi nevelési eszközt látnak benne.

Megint emelkedik az üzemanyagok ára.

  A Mol pénteken 6 forinttal emeli a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A lépés nyomán a benzin átlagára 427-428 forintra, a gázolajé 432-433 forintra nő.Legutóbb a múlt héten pénteken volt árváltozás, akkor bruttó 4 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

Ötszörös áron juthatunk a fizetésünkhöz

  Durván megdrágul ősztől a bankolás, legyen szó készpénzfelvételről, vagy utalásról. Az eddigi banki költségek többszörösét fizethetjük egy-egy tranzakciónál.A tranzakciós illeték bevezetése előtti időkben átlagosan 103 forintba került, ha kétszer 50 ezer forintot vettünk fel a saját bankunk automatájából. Ehhez képest ősztől ugyanerre a tételre átlagban 514 forintot fizethetünk.

Péntektől drágábban tankolhatunk

  Bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol pénteken - értesült piaci forrásból szerdán az MTI.Így péntektől a benzin átlagára 421-422 forintra, a gázolajé 430-431 forintra emelkedik. Legutóbb egy hete, augusztus 14-én volt árváltozás, akkor a Mol a 95-ös benzin árát 5 forinttal, a dízelét 2 forinttal csökkentette.

Idén kevesebb alma terem Szabolcsban

  Kevesebb termésre számíthatnak idén az almatermelők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. „A felvásárlás már megkezdődött és az alma mennyiségéhez hasonlóan az árak is csökkentek a tavalyi évhez képest” - mondta el a Megyei Sajtószolgálatnak Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki hozzátette: az igazi szezon augusztus végére várható, valós árakról akkor lehet majd beszélni.

Magyarország visszafizette az IMF-hitelt

  Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel. A 2,2 milliárd euró értékű tartozást 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizette ki a magyar állam. Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország - jegyzi meg a tárca.

Devizahitelek – A forintosítás lehet a megoldás

  A jelzálog alapú devizahitelek valamilyen módon történő forintosításával segítheti a kormány a devizahiteleseket – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.A miniszter úgy fogalmazott: a civil érdekképviselettel, valamint a Magyar Bankszövetséggel történt egyeztetések során körvonalazódott, hogy “valószínű olyan megoldást kell alkalmazni, amely valamilyen módon forintosítja ezeket a hiteleket”.Az érintettekről elmondta: az elsőszámú kedvezményezettek azok lehetnek, akik lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelt vettek fel, de azok nem, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel. “Ezen hitelek kivezetése máshogyan történhet majd meg” – fűzte hozzá Varga Mihály.

Több az új álláshely megyénkben

  Fellendülőben van a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei álláshirdetések száma- tudta meg a Megyei Sajtószolgálat Sámson Dorottyától, a profession.hu toborzási szolgáltatások csoportvezetőjétől. A megyét tekintve a legnagyobb munkáltatónak továbbra is a Lego számít, ugyanis az elmúlt hónapokban a legtöbb álláshirdetést ez a cégcsoport hirdette meg térségünkben. Ebben az évben májusban és júliusban több mint havi ötezer hirdetést adtak fel a profession.hu-n, melyből hétszáznál is több hirdetés Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében jelent meg. Ez országos szinten átlagosnak, megyei szinten azonban kimagaslónak mondható.

Szerda után tovább drágult a benzin

  A szerdai 4 forint után pénteken bruttó 2 forinttal emelte a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott. Az emeléssel a benzin ára 423-424 forintra nőtt, a gázolaj átlagára 422-423 forint maradt.A múlt héten a gázolaj és a benzin ára kétszer is nőtt, mindkettő összességében 8 forinttal.A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei jegyzések alapján az árról.

E-útdíj - Elindult a használatarányos útdíjfizetés

  Használatarányos útdíjat (e-útdíjat) kell fizetni a magyar gyorsforgalmi és főutakon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak hétfőtől. A fizetendő díj a jármű tengelyeinek számától és a motor környezetvédelmi besorolásától függ: a kéttengelyes tehergépjárművek után gyorsforgalmi utakon bruttó 49,90 forint, főutakon bruttó 21,23 forint, a háromtengelyes kategóriában gyorsforgalmi úton bruttó 70,02 forint, főúton bruttó 36,75 forint.

E-útdíj: drága lesz bliccelni

  Országszerte épülnek a kamerás megfigyelőrendszerek a főutak mellett. A július 1-jével startoló e-útdíj-rendszer bár csak őszre készül el teljesen, kizárja a bliccelést az útdíjas szakaszokon.Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium e-útdíj-projektjének szakmai szóvivője azt közölte a napokban a távirati irodával, hogy a két hét múlva, a magyaroroszági főutakon 6513 kilométeren bevezetésre kerülő, a 3,5 tonnánál nehezebb járművekre kivettet elektronikus útdíj megfizetése elkerülhetetlen.

Emelkedett az üzemanyagok ára

  Emelte bruttó 2-2 forinttal a gázolaj és a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.  Ezzel a benzin és a gázolaj átlagára is 412-413 forintra emelkedett.A Mol a múlt héten nem változtatott az üzemanyagárakon, legutóbb két hete, szerdán csökkentette a gázolaj nagykereskedelmi árát bruttó 2 forinttal, a 95-ös benziné akkor nem változott.

Újabb segítség a devizahiteleseknek

  Újabb segítséget kapnak a devizahitelesek azzal, hogy folytonos lesz az árfolyamgátba való belépés lehetősége - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a parlament várhatóan már hétfőn elfogadja az erről szóló kormánypárti előterjesztést. A szóvivő emlékeztetett, az árfolyamgát igénylésének határideje május 31. lett volna, ezt azonban eltörlik.

Szja-bevallás: Május 21-én lejár a határidő

  Május 21-ig annak a magánszemélynek kell személyjövedelemadó-bevallást benyújtania, akinek 2012-ben adóköteles jövedelme volt, és nem a munkáltatója vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készíti el a bevallását. A kötelezettség életkortól független.A legfontosabb annak tisztázása, hogy a szerzett bevétel adóköteles-e - figyelmzetet közleményében a NAV. Ebben a munkáltatói, kifizetői igazolások tudnak elsődlegesen segíteni, amelyeket 2013. január 31-ig kellett megkapnia minden magánszemélynek. Ezekből kiderül, hogy a magánszemélynek milyen jogcímen, mekkora összeget fizettek ki, abból mennyi adóelőleget vontak le a munkáltatók, kifizetők.

Pályázatot írtak ki a vesztes régi trafikosoknak

  A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felhívást jelentetett meg, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, régóta trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek A mostani felhívásban a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. azon magánszemélyek jelentkezését kéri, akik a 2013. február 22-i beadási határidővel zárult, koncessziós eljárásban pályázatot nyújtottak be, de jogosultságot nem nyertek, és megfelelnek egyszerre több követelménynek.

Szja: ne feledkezzen meg az 1+1%-ról!

  2013. május 21-én jár le a 2012. adóévi személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlására nyitva álló törvényi határidő. Amennyiben még nem tett 1+1 százalékos felajánlást és a személyijövedelemadó-bevallását sem juttatta el a NAV-hoz, akkor a felajánlását megteheti a bevallása részeként benyújtott EGYSZA lapon - tudatja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A rendelkező nyilatkozatokat tartalmazó EGYSZA lap megtalálható a bevallási nyomtatványcsomagban, illetve letölthető a NAV honlapjáról az internetes bevalláskitöltő program részeként is.

Tovább bővít a Raiffeisen Bank Nyíregyházán

  Újabb 170 munkahelyre lehet pályázni a Raiffeisen Bank nyíregyházi műveleti központjában május 13-tól - tudta meg a Megyei Sajtószolgálat. A mostani, úgynevezett második szakaszban a telefonos ügyfélszolgálatos és egyéb banki tevékenységekkel kapcsolatos adminisztratív munkakörökbe keresnek munkaerőt. Ezzel kapcsolatban Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: a városban képzett szakembererek vannak, valamint az infrastrukturális és közlekedési adottságok is megfelelőek

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

  Bruttó 3-3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdától a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásból hétfőn az MTI.A csökkentéssel a benzin átlagára 406-407 forintra, a gázolajé pedig 410-411 forintra változik.A Mol a múlt héten bruttó 5-5 forinttal emelte a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem a hét közepén is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az árról.

Új vazelinüzem Nyírbogdányban

  A Bogdány Petrol Kft. 1,7 millió euróból másfél év alatt új vazelinüzemet épített Nyírbogdányban.A beruházási összegből  közel 143 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás. A 82 fős cég a gazdasági válság ellenére is meg tudta tartani összes dolgozóját és termelésének 96 százalékát exportálja.A közel száz féle termék között találhatóak speciális paraffin, viasz és ásványi olaj alapanyagú termékek, amiket főleg a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar, a fa és bútoripar, telekommunikációs kábelgyártás, a műtrágya ipar és a gumiipar használ fel elsősorban Európában, de jelentős az afrikai export is.

Orbán: a Lego mintájára külön világot épített Magyarország

  Mintegy 60 milliárd forintos beruházással bővíti gyárkapacitását a LEGO csoport Nyíregyházán. A fenntarthatóság és munkabiztonság tekintetében kiemelkedő fejlesztésekkel felszerelt létesítmény 2014 első félévében áll üzembe. Az új gyár alapjainál a LEGO alelnöke, a dán nagykövet, Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Kovács Ferenc polgármester jelenlétében ma helyeztek el egy rendhagyó időkapszulát.

Zuhan a üzemanyagár

  A Mol szerdai hatállyal már csökkentette az üzemanyagok árát bruttó 8-8 forinttal, míg a múlt héten szintén kétszer, szerdán és pénteken is mérsékelte a benzin és a gázolaj árát: sorrendben előbb 8 és 3 forinttal, majd 5-5 forinttal.A társaság február elejétől heti két alkalommal dönt az üzemanyagár-változásokról, így már nemcsak a hét első munkanapján, hanem szerdán is határoz az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az árról.

" A bank amit megbecsülnek "

  A sikeres első fázist követően újabb 166 munkahelyet teremt Nyíregyházán a Raiffeisen Bank, mely ezzel a jövő év végére 320 embernek ad majd munkát – jelentették be a városházán tartott keddi sajtótájékoztatón. Mint ahogy arról beszámoltunk: tavaly év végén adták át a Raiffeisen Bank Zrt. bankműveleti központját a Nyíregyházi Főiskolán, és már a projekt kezdetekor elhangzott: a beruházás a tervek szerint rövid távon 150, három–négy éven belül pedig akár 6–800 új munkahelyet teremthet a szabolcsi megyeszékhelyen.

Nyíregyházán fejleszt a Lego

  Közel hatvanmilliárdos fejlesztésbe kezd magyarországi gyárában a Lego csoport- adta hírül az index.hu. A dán játékgyártó stratégiai szerződést köt a kormánnyal, és a héten nyilvánosan is elindítja nyíregyházi gyárának zöldmezős bővítését, ahonnan klasszikus Lego- és Duplo-kockák árasztják majd el a világot. A bővítéssel megduplázódik a műanyag építőelem-gyártás Magyarországon.

Nem küld többé sárga csekket a Tigáz

  A Tigáz és a Magyar Posta által aláírt megállapodás alapján a fogyasztók az eddigi sárga csekkek helyett befizetéseiket a jövőben fehér csekken, azaz úgynevezett postai számlabefizetési megbízással teljesíthetik – közölte a Privátbankár.A Tigáz 1,2 millió ügyfele kapja kézhez áprilisban gázszámlája mellé a Magyar Posta által bevezetett fehér csekket – írta a Privátbankár.A fehér csekkek használata a befizetőknek nem jelent változást, a postahelyek felkészültek az új megbízás kezelésére. Korábban már az Elmű és az Émász is áttért a fehér csekkre.
 

Ezektől a cégektől lehet pénztárgépet venni

  Lassan minden információ rendelkezésre áll a pénztárgépcseréhez: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számos listát tett fel honlapjára, amely tartalmazza az egyes feladatok ellátására engedéllyel rendelkező cégek, illetve alkalmas gépek felsorolását.A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy 50 ezer forinttal támogatja a pénztárgépek adóhivatalhoz történő bekötésével összefüggő pénztárgépcserét. A bejelentést követően pedig a NAV közzétette azokat a listákat is, amelyek tartalmazzák az új előírásoknak megfelelő kasszák forgalmazására, illetve javítására engedéllyel rendelkező cégeket.Megjelent továbbá a NAV honlapján a gépekkel kapcsolatos szinte valamennyi még hiányzó dokumentum.

Még drágább a benzinünk

  A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy héten a benzin ára 1,8%-kal drágult, a gázolajnál heti átlagban 1,3%-os csökkenés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 1,3%-kal gyengült. Ezen a héten (március 18-22.) szerdán a benzinnél 3 forintos, a gázolajnál 4 forintos emelkedést jelentettek be, pénteken nem volt árváltozás. Az eheti átlagos változások miatt március 25-én, hétfőn 5 forint körüli benzin áremelés bejelentése várható, s a gázolaj ára nem változik. Így, várhatóan a benzin és a gázolaj ára is 438 forint lesz március 27-én, szerdán a GKI Energiakutató szakemberei szerint.

Drágulást is hozhat a PET-palackok betétdíja

  Nemrégiben ismertté vált, hogy a szaktárca kötelező betétdíjas rendszert kíván bevezetni az úgynevezett egyutas italcsomagolásokra vonatkozóan – ilyenek például a PET-palackok és alumíniumdobozok –, hogy ösztönözze a lakosságot ezek nagyobb arányú begyűjtésére. Magyarországon a csomagolási hulladék mintegy 10-15 százalékát teszi ki az italcsomagolás, ennek visszagyűjtése jelenleg a szelektív gyűjtőrendszeren keresztül történik.

NGM: nincs csúszás a pénztárgépek bekötésénél

  A pénztárgépek engedélyezése, gyártása kellő időre megtörténik, így nem lesz akadálya a jogszabálynak megfelelő határidő betartásának és az állami adóhatóság általi betartatásának - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM-rendeletet február 15-én hirdették ki. A rendeletnek megfelelően az új pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május 1-je.

Lazulhat a nadrágszíj?

  Az ötezernél kisebb lélekszámú települések adósságkonszolidációja tavaly lezárult, az év eddig eltelt időszakában az ötezer lelkesnél nagyobb helyhatóságokkal tárgyalt a kormány a tartozások átvállalásának mértékéről. Az átvállalt adósság összesen 600 milliárd forintot tesz ki, a mértéke a legjobb pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatok esetében az adósság negyven, a legrosszabb helyzetben lévőknél pedig hetven százaléka. A 600 milliárd forintnyi önkormányzati adósságból 100 milliárd forintnyit, azaz az ötezer lélekszámnál kisebb települések adósságát már kifizették, most az ennél nagyobb városokkal való tárgyalást zárták le.

Újraindul az első munkahely garancia program

  Március 1-től újraindul a pályakezdőket támogató első munkahely garancia program, a támogatás összege 5 milliárd forint, amelyből legalább 7200 fiatal támogatható - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára. A programra szakképzett és szakképzetlen 25 év alatti fiatalok jelentkezhetnek a munkaügyi kirendeltségeken, ahol munkaadót is segítenek keresni számukra. A munkaadó legfeljebb hat hónapig kapja meg a pályakezdőnek fizetett munkabért és közterheit, viszont utána a foglalkoztatás felének megfelelő továbbfoglalkoztatást kell vállalnia.

Több százezer adóbevallást vár ma éjfélig az adóhivatal

  A hatóság arra is figyelmeztet, hogy az esetleges adóhátralékot szintén máig kell befizetni. A ma lejáró határidő az egyéni vállalkozásokat, a bevételi nyilvántartást vezető betéti és közkereseti társaságokat, valamint az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeket és társasházakat érinti. Nekik ma éjfélig kell beadni az adóbevallásukat, ez több százezer ügyfelet érint, mondja Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője.

Nem szigorítja a kormány a házi pálinkafőzés szabályait

  Nem tervezi a kormány a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását, és az uniós bíróság előtt is kész megvédeni álláspontját A Nemzetgazdasági Minisztérium azután közölte ezt, hogy az Európai Bizottság bejelentette: az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, és az Európai Bizottság szerint a magyarországi mentesség nem esik az uniós szabályozás által megengedett határok közé. 

Ismét nő a benzin ára

  3 forinttal nő a benzin ára a hazai töltőállomásokon szerdán – értesült piaci forrásból a holtankoljak.hu. Így literenkénti átlagos ára 436 forintra nő, ezzel egy szintre kerül a gázolaj árával, aminek átlagára szintén 436 forint - utóbbi ára szerdán nem nő. Legutóbb pénteken tapasztaltunk áremelést, akkor 2 forinttal nőtt a gázolaj ára, a benziné nem változott. A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

Május 1-ig kell átállni az online pénztárgépekre

  Május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.A kormányhatározat arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeletben határozza meg az új pénztárgépek bevezetésének ütemezését úgy, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállás időpontja: 2013. május 1.A határozat szerint az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket 2013. június 30-ig lehet használni, addig ezt az állami adóhatóság nem szankcionálná, ez a határidő az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépeknél 2013. december 31-e.

Ismét többet kell fizetnünk ezúttal a gázolajért

  Emelte bruttó 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol, a benzin ára nem változott Az emeléssel a gázolaj 431  forintra változott, a 95-ös benzin literenkénti átlagára 432 forint maradt. A Mol február elejétől heti két alkalommal határoz az üzemanyagár- változásokról, így már nemcsak hétfőn, hanem szerdán is dönt az aktuális valutaárfolyam és a tőzsdei árak alapján az árról. Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között. 

Fizetési határidő a kisadózók számára

  Február 12., azaz a mai nap az első fizetési határidő a kisadózók számára A főállású kisadózók után fizetendő „kata-adó” havi 50 ezer forint, a nem főállásúak után 25 ezer forint. Ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetett szociális hozzájárulási adót, valamint az egészségügyi- és a szakképzési hozzájárulást is - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

A LEGO bejelentette: 380 embert küld el

  A Lego-csoport 380 munkahelyet megszüntet a dániai Billundban lévő központi gyárában, és a feldolgozást, valamint a csomagolást meglévő külföldi termelő üzemeiben, köztük Magyarországon erősíti.A cég keddi közlése szerint az átállást a következő két és fél évben tervezik lebonyolítani.  A cél az, hogy a termelést közelebb vigyék a felvevő piacokhoz, így a magyarországi és csehországi üzem Európára, a mexikói az észak-amerikai piacra fog összpontosítani. Magyarországon Nyíregyházán van a dán cégnek gyára, amely egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Legót gyártják.

Szabad vállalkozási zóna lesz Tiszavasvári

  Dolgozónként 400 ezer forintos kedvezményt ígér a kormány a szabad vállalkozási zónákban. Szerdán hozták nyilvánosságra, hogy melyik 47 térség részesül az adó és járulékelőnyökből. A Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt listán 47 térség szerepel, a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyében. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár egy hete még arról beszélt, hogy 33 térséget jelöl ki a kormány. A keddi ülésen végül 47 kijelölésről döntöttek.A kijelölt szabad vállalkozási zónák között szerepel a 90 -es évekig gyógyszeripari fellegvárnak számító Tiszavasvári is.

Ülésezik Tiszavasvári képviselő-testülete

  Január 31.-én tartja soron következő ülését Tiszavasvári város képviselő-testülete, több pont is szerepel a napirenden. Az ülés kezdetekor a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője Hosszú József bemutatkozik, illetve jelentést tesz a polgármester a két képviselő-testületi ülés között végzett munkájáról.

Biomassza kazán is működik a tiszaújvárosi fűtőműben

  Ötszáz kilowatt teljesítményű, úgynevezett fluidágyas biomassza kazánt adtak át kedden a Sinergy Kft. tulajdonában lévő Tisza BioTerm Kft. tiszaújvárosi fűtőerőművében. A körülbelül 130 millió forintos beruházáshoz pályázaton 65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a társaság.A Sinergy Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzatával kötött 20 éves hőszolgáltatási szerződés keretében építette meg a Tiszaújvárosi Fűtőerőművet. 2002 óta öt és fél ezer lakás, valamint több közintézmény és a rendelőintézet távhőellátását biztosítják.

Startolhat hazánkban a Google utcatérképe

  Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint Magyarországon elindulhat a Google Street View szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy az állampolgárok magánszférája ne sérüljön, és a köz érdeke is érvényesüljön. Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma.Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke egy hétfői, más témában tartott budapesti konferencián bejelentette, sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatás adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit.

Soványodik a piros bika

  Leépíti magyarországi jelenlétét a Red Bull. A cég a csökkenő fogyasztás és a chipsadó miatt döntött az átszervezés mellett. Az energiaitalt továbbra is értékesítik.Leépítheti magyarországi érdekeltségét a Red Bull – értesült a Marketing & Média piaci forrásokból. A lap információi szerint az erős árverseny miatt csökkent a kereslet a cég termékei iránt, így piaci részesedésük három százalék alá csökkent, továbbá jelentős népegészségügyi termékadó-fizetési kötelezettsége is lenne a cégnek.

Nyíregyházán bővít Michelin

  Több jelentős francia cég tervez magyarországi befektetéseket, elsősorban az élelmiszeriparban és az autóalkatrész-gyártás területén − hangzott el a Francia jelenlét Magyarországon című kötet bemutatóján.A budapesti Francia Nagykövetség és a Magyar−Francia Gazdasági Kamara kiadványa átfogó képet nyújt a harmadik legnagyobb befektetőnek számító franciák magyarországi jelenlétéről. Az elmúlt évtizedben megháromszorozódtak a francia befektetések, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok pedig a duplájára, évi 6,3 milliárd euróra nőttek.

Magyaroké lesz a volt kabai cukorgyár

  Répatermelőkből álló hajdú-bihari, magát egyelőre megnevezni nem kívánó befektetői csoport – élve elővásárlási jogával – több százmillió forintért megvásárolta a volt kabai cukorgyárat. Még ezen a héten aláírhatják az adásvételi szerződést az Eastern Sugarral – adta hírül kedden a Hajdú-bihari Napló.A lap értesülései szerint húsz év után került ismét magyar kézbe a volt cukorgyár.

Brutális burgonya ár jöhet

  A ma kijött adatok szerint a gazdák majdnem kétszeresére emelték a burgonya eladási árát novemberben. A krumplitermesztők szerint ez még csak a kezdet.Már jócskán fizetjük a tavalyi aszály árát: novemberben a növényi termékeket átlagosan negyedével adták a gazdák drágábban, mint egy évvel korábban. A termékek közül kiugróan, 88 százalékkal növekedett a burgonya termelői ára – állapítja meg a statisztikai hivatal. A mezőgazdasági árakkal szorosan együtt mozognak a fogyasztói árak, tehát szinte azonnal érezhetjük a bevásárlókosarunk tartalmának kifizetésekor is.

SMS-ben is fizethetünk a parkolásért Nyíregyházán

  Egyszerűbbé és kényelmesebbé vált a parkolás Nyíregyházán. A megyeszékhelyen már évek óta elérhető a mobilparkolás, amely azoknak ideális, akik nem szeretik a parkolóórához igazítani az életüket, de elkerülhető az aprópénz-számolgatás, és egy mobiltelefonnal is kényelmesen, az autóból intézhető a megállás.A szolgáltatás januártól tovább bővült a megyeszékhelyen.

Szerda déltől használható az M3-as új szakasza

  Szerda délben helyezik ideiglenesen forgalomba az M3-as autópálya új, Nyíregyháza és a 49-es főút közti szakaszát - közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője hétfőn az autópálya ófehértói csomópontjánál tartott katasztrófavédelmi gyakorlat után. Loppert Dániel elmondta, hogy a csaknem 34 kilométer hosszú sztrádaszakasz teljes hosszán autópályadíjat kell majd fizetni. (Kép: hungarokamion.hu) A forgalomba helyezés azért ideiglenes, mert az ófehértói mérnökségi telep csak májusban készül el. Az autópálya-szakasz az Új Széchenyi Terv keretében, 85 százalékos európai uniós és 15 százalékos hazai forrásból, nettó 31,9 milliárd forintból épült meg.

Komoly benzináremelkedés jöhet szerdán

  A nemzetközi piaci változások a benzin esetében 8-10, a gázolaj esetében pedig 3-5 forintos áremelés bejelentését indokolnak január 14-én, hétfőn - közölte előrejelzésében a GKI Energiakutató.A legutóbbi három forintos benzinár-emelés után  várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 428, a gázolaj ára is 428 forintra emelkedhet január 16-án, szerdán - írta a GKI Energiakutató pénteki előrejelzésében.A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.

Feleződhet Tiszavasvári adóssága

  Tiszavasvárinak 60% míg Tiszalöknek 50% -ig vállalhatja át az állam a meglévő rövid és hosszúlejáratú hiteléit.Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy mind Tiszalök és a járásközpont Tiszavasvári adósságállománya felére csökkenhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján tette közzé azt a listát, amely részletezi a kabinet az ötezernél több lakosú települések adósságának átvállalását. A dokumentumból az is kiderül továbbá, hogy az egyes önkormányzatok adósságának várhatóan mekkora részét vállalja át az állam. Orbán Viktor október végén jelentette be, hogy az önkormányzatok finanszírozási problémáinak megoldása érdekében a kormány átvállalja azok adósságait, szám szerint 612 milliárd forintot.

Drágulhat a kenyér

  Akár 20-25 százalékkal emelnék a pékek a pékáruk árát - mondta az InfoRádiónak a Pékszövetség elnöke. Septe József szerint valamekkora áremelés már egy hónapon belül várható lesz. A pékek 20-25 százalékos áremelést szeretnének elérni, igaz, már ősz óta próbálkoznak - mondta a Pékszövetség elnöke, Septe József.

Drágábban tankolhatunk péntektől

  Emeli bruttó 5-5 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI piaci forrásokból. A 95-ös benzin literenkénti átlagára 414-415 forintra, a gázolajé 420-421 forintra nő. A múlt héten a Mol bruttó 3-3 forinttal emelte a benzin és a gázolaj árát. A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj tavaly január közepén volt a legdrágább: egy liter átlagosan 449 forintba került.

Nyíregyháza: 20 milliárdos adósságot egy számjegyűre cserélik

  Több mint 50 százalékkal csökkenti Nyíregyháza adósságát az állam. Ezt Orbán Viktor, miniszterelnök jelentette be ma a városban. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a 20 milliárdos adósságot egyszámjegyűre csökkentik. Hozzátette: a tegnapi kormányülésen megyénk településeinek adósságkonszolidációjáról is döntöttek. A 26 milliárdos adósságot két év alatt 20 milliárdra sikerült csökkentenie Nyíregyházának. Ez pedig azt jelenti, hogy – a dunántúli vélekedéssel ellentétben - a szabolcsi megyeszékhely nem szegény, hanem erős város, aki már eddig is nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse az adósságállományát – fogalmazott Orbán Viktor.

Fizetni kell az állástalan fiataloknak

  December 16-ig kell jelentkezniük az adóhivatalnál azoknak a diákoknak, akiknek megszűnt idén a hallgatói jogviszonyuk. Decembertől ugyanis, aki nem talált munkát, magának kell fizetni az egészségügyi járulékot. Idén több mint 30 ezer fiatal nem került be a felsőoktatásba. Vannak, akik az érettségi után az interneten próbálnak állást találni, nem sok sikerrel. Amennyiben nem tanulnak tovább és munkát sem találnak, december 15-től már maguknak fizetik az egészségügyi járulékot.Nemcsak nekik jár le december 16-án a határidő. Azoknak a friss diplomásoknak is fizetniük kell, akik az oklevél megszerzése óta nem tudtak elhelyezkedni. Az egészségügyi járulék havonta 6390 forint, amit csekken kell átutalni az adóhivatalnak.

Már csak pár hétig használható fel a 2012-es üdülési csekk

  Már csak pár hétig lehet beváltani az üdülési csekkeket, amelyekből közel 480 ezer darab van még forgalomban – tájékoztatta a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. szerdán az MTI-t.A közlemény szerint az üdülési csekkek december 31-ig válthatóak be, jelenleg mintegy 1,3 milliárd forint értékben közel 480 ezer darab van még forgalomban. A NÜSZ az elfogadóhelyi szerződések határozatlan érvényességét határozott időtartamra, március 31-re módosította, ez idő alatt minden elfogadott üdülési csekket elszámolnak – tették hozzá.

22 százalékkal emelkedik a sárga csekk díja

  A Magyar Posta Zrt. 2013. január elsejétől átlagosan 22 százalékkal emeli a bankoknak a készpénzátutalási megbízás díját, a jövő évi plusz költségek alapján - közölte a Magyar Posta Zrt. szerdán az MTI érdeklődésére.Az MTI annak kapcsán kérdezte a Magyar Postát, hogy a Népszabadság információja szerint a a cég 112 forintról 137 forintra emeli a sárga csekk díját. A Magyar Posta hangsúlyozza, hogy a 22 százalékos mérték a 2013-tól felmerülő plusz költségeket fedezi, az emelés nem jelet a cég számára extra
bevételt.

Szabolcsi almából készül a Coca-Cola üdítője

  A Coca-Cola dunaharaszti palackozója ezentúl külföldi helyett magyar almából állítja elő az almaivólét - közölte a vidékfejlesztési miniszter kedden Dunaharasztiban, amikor a gyárba megérkezett Szabolcsból az első, almasűrítményt szállító tartálykocsi.A kormány néhány hónapja kötött együttműködési megállapodást Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel, és ennek eredménye, hogy első lépésként évi 7500 tonna hazai almát vesz át a társaság - mondta Fazekas Sándor. A hazai ültetvényeken termesztett gyümölcsből a vásárosnaményi Agrana feldolgozójában készítenek sűrítményt, és ebből állítják elő a Coca-Cola Cappy márkájú gyümölcslevét. Ezzel a Magyarországon termő mintegy félmillió tonna alma 1,5 százaléka talál állandó, biztos átvevőre.

161 milliós pályázati forrásból újulhat meg Tiszavasvári belvízrendszere

  A belvízelvezetés problémája egész megyében jelen van, és ez alól nem kivétel Tiszavasvári sem. A városban a belterületi csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítettsége mindössze 40%-os.Az elmúlt években több alkalommal is nehéz helyzetbe került a város rendkívüli belvízhelyzet kapcsán, hiszen egy jelentősebb csapadékos időjárás esetén a lakosság több mint 25%-a veszélynek volt kitéve.  A korábban város területét behálózó vízelnyelők sokszor felelőtlen feltöltése, a belvíz-helyzet megoldásának folyamatos tologatása miatt, csapadékosabb időszakokban a lakóingatlanok tucatjai rongálódtak meg, vagy mentek teljesen tönkre.

Drágul a bankolás januártól

  A bankok többsége ügyfeleire hárítja a csekkadóként ismertté vált tranzakciós illetéket – derül ki a november elején közzétett, januártól hatályos kondíciós listákból. Azt mondják, a bankadó mellett megjelenő új teher fizetését nem tudják átvállalni, de vannak bankok, akik az adóköteles pénzmozgások egy részét nem terhelik meg.

Áthárítják a bankok a tranzakciós adót

  Áthárítják a bankok a januártól fizetendő tranzakciós illetéket - írja összeállításában a pénteki Népszabadság. Két bank még a kártyás fizetésre is díjat számít fel januártól.A Népszabadságnak a bankok kondíciós listája alapján készített összeállításában szereplő lakossági bankoknál rendre emelkedik januártól az átutalási megbízások és a készpénzfelvétel díja. Ennek oka a kormány által kivetendő - sárgacsekk-adónak is nevezett - tranzakciós illeték.

Átvállalja az állam Tiszavasvári adósságának egy részét

  Orbán Viktor az Önkormányzatok az adósság csapdájában című rendezvényen bejelentette: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljesen, az ötezernél nagyobb lakosú települések adósságállományát pedig részben átvállalja az állam.

Tiszavasvári bekapcsolódott a járműszerelvény-gyártásba

  A magyar tulajdonú, 1916-ban alapított cég a járművekhez beltéri részegységet gyárt, a termékeit pedig szinte száz százalékban külföldön értékesíti – ismertette Forgács József, a budapesti székhelyű társaság igazgatóságának tagja, a cég többségi tulajdonosa az eseményen.Elmondta, a több mint félmilliárd forint értékű fejlesztéshez állami és úniós pályázati segítségként mintegy 91 millió forintot kapott a cég. A tiszavasvári gyáregységben 2013-ban további fejlesztéseket indít a társaság, amely 2014 végéig összesen 120 helyi lakos foglalkoztatását tervezi.

Tovább bővül az M3-as

  Megjelent az M3-as autópálya újabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a 49-es számú főúttól vezető, Őr-Vásárosnamény közötti szakaszának, valamint csatlakozó építmények kivitelezési munkáinak elvégzésére vonatkozó közbeszerzési kiírás - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A közlemény szerint a fejlesztés során 2x2 forgalmi sávú, plusz leállósávval rendelkező sztrádaszakasz épül majd a két szabolcsi település között.

Továbbra is padlón a panellakás árak

  Egy lakótelepi paneles lakás fajlagos ára átlagosan egyharmadával alacsonyabb, mint az ugyanazon a területen található egyéb társasházi lakásé, a legkeresettebbek továbbra is az 55 négyzetméter alatti lakások – közölte az OTP Jelzálogbank, a lakótelepi értéktérkép elemzésére hivatkozva az MTI-vel.
A magyar lakótelepi forgalom 2-3 százalékát adó fővárosi III. kerületben például ebben a viszonylatban mintegy 45 százalék az eltérés a lakásárak között.

Indul Nyíregyháza nyugati elkerülő útjának építése

  Kovács Ferenc, a szabolcs- szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a nyugati elkerülő út a Nyíregyháza–Polgár közötti 36-os számú főutat köti majd össze az M3-as autópályával. Hozzátette: mellette alakítja ki a nyírségi nagyváros önkormányzata a második ipari parkját, mivel az első már teljesen megtelt. Az újabb ipari beruházási terület létesítésére a helyhatóság már benyújtotta 600 millió forint értékű pályázatát az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz, a megvalósításhoz 50 százalékos arányú forrást kérve.

Kinyírták a félkarú rablókat

  Betiltották Magyarországon a játékgépeket.Navracsics Tibor törvényjavaslatát 238 igen szavazattal, 1 nem és 8 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés.A parlament keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók működtetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban üzemeltethetők a jövőben, például vendéglátóhelyeken nem.

Mégsem okozott olyan nagy kárt az aszály megyénkben

   Mégsem okozott olyan nagy kárt az aszály megyénkben, mint amire számítottak. Bár még az országos átlaghoz képest is kevesebb volt a búza termése, a kisebb mennyiséget kompenzálta a magasabb felvásárlási ár. Hasonló a helyzet a napraforgóval is, ám a kukoricánál már bajok vannak.

Jöhet a segélyplafon, változik a nyugdíj

   Dolgozik a kormány azon, hogy segélyezési plafont vezessen be az egy főre havonta kifizethető szociális támogatásoknál – mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tisztségviselője úgy fogalmazott: nem lehet, hogy több pénzt kapjanak a segélyből élők, mint azok, akik vállalják, hogy elmennek dolgozni nagyon alacsony bérért. Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a segélyezési lehetőségek szűkítése nem újdonság, miután a kormányzat a juttatások kifizetését már korábban valamilyen feltételhez kötötte, például közmunkához vagy iskolába járáshoz.

Óriási bajban lehet Tiszavasvári is...

  Egy pénteki hír szerint a bankok úgy döntöttek, hogy a meglévő hiteleket ugyan nem számolják föl, de újabb pénzeszközöket már nem helyeznek ki a hazai önkormányzatokhoz.Ha nem lesz pénz, jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll – mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Népszabadságnak. Kósa szerint az önkormányzati portfólióval rendelkező pénzintézetektől újabban hiába kérnek hitelt az önkormányzatok, a bankok leálltak a hitelezéssel. Kifejtette: a probléma oka az, hogy az új önkormányzati törvény értelmében a települési önkormányzatok 2013. január elsejétől nem igényelhetnek folyószámlahitelt.

Hétfőig lehet Diákhitelt igényelni

  A Diákhitel igénylésének első időszaka hétfőn, szeptember 17-én ér véget. A már két konstrukcióban is nyújtott kölcsön havonta több tízezer forintos egyre halmozódó adósságot jelent a hallgatóknak, amitől nehéz és hosszú évek fáradságos munkája megszabadulni. Legalábbis azoknak, akik meg tudnak tőle szabadulni. Mi történik azokkal, akiknek fizetése nem lesz elég a teljes adósság lezárására? Nyugdíjasként is fizetni kell, halál után öröklődik a tartozás?

Új kollégiumi szobák a Tiszavasvári Középiskolában

  A Tiszavasvári Középiskola főépületben található kollégiumi szárnyban a már meglévő szobák mellett tetőtér beépítéssel 4 új szobát alakított ki az iskola a nyár folyamán. A beruházást az iskola saját költségén az iskolában szakmai gyakorlaton résztvevő diákok bevonásával végezte .Az új szobáknak köszönhetően az épület befogadóképessége 68 főre bővült, ez által lehetővé vált, hogy a fiú kollégiumot véglegesen megszűntessék az iskola területén található  Dessewffy kastély épületében. Ez azt jelenti, hogy mostantól a kastély épületét nem fogják kollégiumként  használni, hiszen a lányok és fiúk elférnek az főépület kollégiumi szobáiban. Az iskola a közeljövőben újabb pályázatokat szeretne benyújtani a helyi múzeummal közösen a kastély épületének felújítására,turisztikai célú hasznosítására.

Szerdától újra csúcs közelben az üzemanyag árak

  Emeli bruttó 8 forinttal a benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI.Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 447-448 forintra, a gázolajé pedig 443-444 forintra nő.A Mol egy hete bruttó 3 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, akkor a benzin ára nem változott.A benzin ára az idén április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forint volt.Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál

Korrigált a forint - 286 fölött az euró

  Erősödött kora estére a forint árfolyama a délutánihoz viszonyítva a főbb devizákhoz képest a bankközi devizapiacon. Az euró 18 órakor 286,20 forinton állt. Délután fél ötkor 287,50 forinton, kora reggel 284,30 forinton jegyezték az eurót. Délután három óra után 285,40 forintról pár percen belül 289 forint fölé ugrott az euró árfolyama az IMF/EU-megállapodást a felkínált feltételekkel elutasító kormányfői bejelentésére

Szerdától ismét drágultak az üzemanyagok

Emelte bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. szerdán. Egy hete a Mol bruttó 4 forinttal csökkentette a gázolaj árát, a benziné akkor nem változott. A héten a 95-ös benzin átlagára 431 forintra, a gázolajé 430 forintra nőtt. A benzin ára az idén április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forintba került. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Forrás: MTI

Nettó 28 forinttal indult a léalma felvásárlás

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. kilogrammonként nettó 28 forinttal indítja hétfőn a léalma felvásárlási árát - közölte Szigeti Zoltán, az osztrák érdekeltségű cég ügyvezető-igazgatója szombaton az MTI-vel.A cégvezető tájékoztatása szerint a hét végi egyeztetés alapján a nettó ár az őstermelőknél kiegészül 12 százalékos kompenzációs felárral, így bruttó 31,36 forintot kapnak majd kilogrammonként az ipari feldolgozású almáért.

Betemetett strandfejlesztés

Az egyszerűbb megoldást választotta a helyi képviselő-testület azzal, hogy három évvel a korábban tervezett tanmedence alapjául szolgáló hatalmas gödröt hétfőn betemettette Tóth Zsolt helyi vállalkozóval. Akik rendszeres és hűséges látogatói a helyi gyógyfürdőnek már meg sem lepődnek azon, hogy évről- évre valami megváltozik a nyár eleji nyitáskor. Az elmúlt években megszépült a strand bejáratának környezete és új épületszárnnyal és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal bővült a strand szolgáltatása.

  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »