Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.

Dancs Gergő terítéke: egy szép gímszarvasbika

  Minden vadász álma, hogy elejthessen egy olyan nagy szarvasbikát, amelyre aztán egész életében büszkeséggel gondolhat. A Tiszavasváriban élő Dancs Gergő a közelmúltban Baranya megyében hozott terítékre egy szép gímszarvasbikát, s bár Kanadában ejtett már el fekete medvét, Kamcsatkán jávorszarvast, Afrikában kafferbivalyt, úgy véli, hogy a szülőhazájában lőtt vad az élete bikája írja a Kelet-Magyarország.

Rekord évet zárt a Szentmihályi Gyógyfürdő

  Hivatalosan vasárnapig tartott nyitva a közelmúltban hullámmedencével is bővült Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő Tiszavasváriban, a hétvégi lehűlés miatt azonban gyakorlatilag szombaton zárta a szezont a város strandja. Volosinóczki Béla, a cég ügyvezetője a borús idő ellenére is derűsen újságolta, hogy minden korábbinál sikeresebb, látogatottabb volt az idei nyaruk.

Újra VIDOR Fesztivál Nyíregyházán

  Teljesen megújult arculattal jelentkezik az idén a VIDOR Fesztivál. A fellépők láttán nem lesz ok szomorkodásra „az év legvidámabb hetén” 2017. augusztus 25. és szeptember 2. között. A részletekről, műsorokról, programokról, újdonságokról sajtótájékoztatón halhattunk.

Festőművészek a tiszalöki táborban

  Ezen a nyáron immár 13. alkalommal adott otthont Tiszalök a Csontváry Nemzetközi Alkotótábornak. A „NEVA Panziót” tizenhét festőművész szállta meg, érkeztek alkotók hazánkon kívül Kolozsvárról, Szolyváról, Munkácsról és Kijevből.Tavaszra tisztázódott a létszám, és kezdhettük keresni a támogatókat.

Hullámmedencével bővült a családok strandja

  Hivatalosan is átadták rendeltetésének a Tiszavasvári Szentmihályi Gyógyfürdő új attrakcióját egy hullámmedencét. A rekkenő augusztusi hőségnek, és persze az új vízfelületnek is köszönhetően hatalmas volt az érdeklődés szombaton a fürdő területén. A hosszúra nyúlt próbaüzemet és hatósági engedélyezéseket követően immár élesben is bárki kipróbálhatta az új medencét. Sotkó Gyula, a strandot üzemeltető kft. kommunikációs vezetője az ünnepélyes megnyitójában ismét megismételte, amit már korábban is hangoztatott:

Győrben szolgálja tovább az Urat az egykori Bűdi parókus

  Különleges szertartás részesei lehettek azok, akik ott voltak augusztus 2-án Győrben, a Szent Miklós püspökről elnevezett görögkatolikus templomban azon a napon, amikor Szent István első vértanú ereklyéi átvitelének emlékét tiszteljük. A Szent Liturgia elején ugyanis beavatták az új parókust, Tasi Tamást. Ő korábban több éven át a Nyíregyházi Egyházmegye papjaként, Tiszavasváriban látta el feladatát.

Kiemelt razzia volt a Keleti-Főcsatornán

  Kiemelt ellenőrzést tartotak a közelmúltban a Keleti-Főcsatornán a tiszalöki zsiliptől Bakonszegig a főcsatorna teljes(98 kilométeres) hosszában. Az ellenőrzést a ponty-, harcsa- és compófogási tilalom mellett az elmúlt hetekben betelepített halak védelme is indokolta tudtuk meg Csengeri Imrétől a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének szervezési és kommunikációs munkatársától.

1956 emlékei - Köztünk élő Hősök

  A tiszalöki székelyű Tiszatáj Közalapítvány rendhagyó megemlékezést tartott a Kesznyéten Szamárháti Látogatóközpont nagytermében, többek között Wittner Mária és Dr. Legány András 56-os hősök részvételével. A megemlékezésen köszöntőt mondott Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Mulatva jótékonykodtak

  Különleges estét tölthettek szombaton Tiszavasváriban azok a bőkezű vendégek, akik az I. Járási bálba vásároltak belépőt. A helyi szakközépiskolában megrendezett jótékony célú rendezvény hasznából a helyi polgárőrség, és a rendőrség munkáját segítő közlekedési eszközöket, (robogót) vásárolnak majd.

81 éve hunyt el a morfingyártás hazai atyja

  Kabay János Büdszentmihályon (ma Tiszavasvári) született 1896. december 27-én. Gimnáziumi tanulmányainak állomásai: Hajdúnánás, Nyíregyháza, Nagykálló és ismét Hajdúnánás. A nyíregyházi Evangélikus Fõgimnáziumban 1908/1909-es tanévet töltötte, ennek emlékét 1984-től tábla is hirdeti a gimnázium falán.

Vasárnap újra akcióban a tiszavasvári James Dean

  Vasárnap érkezik az Aranyélet második évadáának 5. epizódja, amelyben felpörögnek fel az események – van is egy werkvideónk hozzá. Akciójelenetekel, közelharccal, fegyveres és autós üldözéssel illetve kommandós akcióval tér vissza a magyar HBO sorozata. Ebben az epizódban megismerhetjük Janka (Ónodi Eszter) múltjának eddig eltitkolt részletét is. A filmben természetsen most is ott lesz a tiszavasvári James Dean(Olasz Renátó) és a nyíregyházi Marlon Brando(Thuróczy Szabolcs)
 

Kifújták magukat - 22 év után átalakul a Városi Fúvószenekar

  Szomorú hangvételű levelet tett közzé a Facebook oldalán a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar és a Reqviem Fúvószenekari Alapítvány nevében Némethné Mándi Krisztina, Oláh Zsolt, Németh Zoltán zenekari tagok. Hetek, hónapok óta nem tudott teljes létszámmal kiállni közönsége elé a nagy hagyományokkal rendelkező, sok tehetségeket kinevelő, Európa több országában hatalmas sikerrel szereplő, városunk hírnevét öregbítő fúvoszenekar.

Kórházi ágyon született a Szentmihályi szivárvány 4.O

  Alkotói pályájának ötödik, míg a Szentmihályi szivárvány negyedik kiadását mutatta be a közelmúltban a nagyközönség számára Hankó András közismert lokálpatrióta a Városi Könyvtárban. A könyv negyedik kötetének nem csak a borítója színes, hanem a tartalma is sokszínű, akár a szivárvány írja a Vasvári Hírmondó. Az előző kötetekhez hasonlóan ezeket a kis történeteket is az élet írta.

Nemzetközi turisztikai konferencia az Andrássy-kastélyban

  Nemzetközi együttműködés alapjait rakták le turisztikai szervezetek képviselői szerdán Tiszadobon az Andrássy-kastélyban írja Kelet -Magyarország napilap. A konferencián elhangzott: a Tisza és a Bodrog menti települések csak együtt, közösen meghatározott célok mentén képesek igazán vonzóvá válni a turisták számára. Az együttműködés lehetőségét a Nemzeti Együttműködési Alaptól elnyert pályázati forrás biztosítja.

Kerékpáros örökségtúra indul a tiszadobi Andrássy-kastélyba

  Rendhagyó tárlatvezetéssel, fotókiállítással és az épület történetét bemutató előadással várják az közönséget a Kulturális örökség napjainak keretében jövő szombaton és vasárnap a tiszadobi Andrássy-kastélyban. Az 1880 és 1885 között romantikus stílusban épült, 2014-ben teljesen felújított 2700 négyzetméteres kastély 2015 decembere óta fogad látogatókat.

ISTEN akarata: Új Református lelkész Tiszavasváriban

  Néhány napja (július 17-én vasárnap) közel kétéves várakozás után megtörtént a Nyíregyháza- Kertvárosi gyülekezet új lelkipásztorának (Katona Béla egykori tiszavasvári lelkész) beiktatása. Az esemény után egy héttel(július 24-én vasárnap) Tiszavasváriban is lezajlott Szvoren Attila református lelkész bemutatkozó istentisztelete majd megválasztása, amit a gyülekezet jelenlévő tagjai szavazati jogukkal erősíthettek meg.

Online a világ - Tematikus életmód rádióként folytatja a Best Of Rádió

  Nem adott be újabb frekvencia engedélyhez pályázatot a Best Of Rádiót üzemeltető Tiszavasvári Média Egyesület, így a 2008 óta működő közösségi műsorszolgáltató rádióállomás hatósági médiaszolgáltatási engedélye (frekvencia engedélye) 2016. júniusában megszűnt. A civilek által létrehozott és a helyiek által kedvelt rádióállomás a város és térségében történt eseményekről nyújtott gyors, hiteles tájékoztatást a legjobb zenék mellett.

Attila ismét bebútorozta a Slayert

  Múltkori hegyaljás találkozásuk után ismét különleges ajándékot készített a világhírű  Slayer zenekar számára a tiszavasvári illetőségű Obsitos Attila. Ezúttal speciálisan dizájnolt székeket, illetve egy trónfotelt ajándékozott a zenekarnak – akik természetesen nagyon meglepődtek írja a shockmagazin.hu.

Róka Bence lett az ország legjobb hivatásos vadásza

  Öregbítette megyénk hírnevét Róka Bence, a tiszavasvári Szikra Vadásztársaság hivatásos vadásza, hiszen az elmúlt héten megnyerte a hivatásos vadászok országos versenyét irja a megyei napilap. Az ország 22 legjobb hivatásos vadászai között lett a legeslegjobb, a megmérettetésen ugyanis megyénként egy fő vehetett részt, valamint meghívást kaptak az előző verseny 1–3. helyezettjei is.

Abroncsot forgattak, traktornehezéket tartottak a kollégisták Vasváriban

  A napokban Tiszavasváriban tizennegyedik alkalommal rendezték meg négy középiskolai kollégium sportolóinak részvételével a Vasvári Pál Kupát. Borsod megyéből a Szerencsi Városi Kollégium, míg megyénkből a nyíregyházi Szent Imre Kollégium, a záhonyi Dr. Béres József Kollégium és a házigazda intézmény versenyzői vettek részt a meghívásos tornán. A kollégisták három számban mérték össze felkészültségüket, ügyességüket a városi sportcsarnokban, illetve a mellette található szabadtéri pályákon.

Vasárnap féláron nyalhatunk...

  A Magyar Kézműves fagylalt napja minden év május 8. Ezen a napon fél áron lehet
fagylaltozni a résztvevő fagyizókban az ország több pontján. A fagyi napja ebben az
évben sem marad el. Vasárnap lesz a 2016-os magyar kézműves fagylalt napja, amelynek alkalmából több száz el árusító helyen fél áron kaphatunk fagylaltot.

Régi falusi szokásokat is felelevenítettek Tiszadadán

  A régi falusi húsvétok hangulatát idézték meg a közelmúltban dadai tájház udvarán. Először Kovácsné Botrágyi Mónika etnográfus-pedagógus tartott előadást a húsvéthoz kötődő szokásokról, népi játékokról, majd kedvcsinálóként bemutatta a tájház gyűjteményében lévő, hagyományos és modern technikával készült hímes tojásokat.

48-as megemlékezés: Tiszalökön ünnepelt a megye

 Főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a térség több településéen is az 1848/49-es
forradalom és a szabadságharc hősei előtt.A Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat hivatalos megemlékezésést a tiszalöki művelődési házban rendzeték meg. A keddi eseményen Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő hangsúlyozta: „A határtalan lelkesedés, a bátor fellépés és a kimondhatatlan szabadságvágy példát mutat egész Európának 1848-ban.

A Magiszter tanulói adják A Dal döntőjének hátterét

  Ezen a hétvégén a döntővel folytatódik A Dal, ahol ott van a tíz legjobb között a paszabi Parno Graszt Zenekar is. Az együttest 1987-ben alapították. Úgy magyarul, mint Romani nyelven énekelnek, egy dalon belül is cserélik a nyelvet, vagy egyszerre énekelnek mindkét nyelven. Szülőfalujuk, Paszab szinte minden lakosa énekes és táncos is, a zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de zenélnek húszan is.

Marhavagon a múzeumban

  Múlt csütörtökön nyílt meg a Vavsári Pál Múzeum új időszakos kiállítása, amely egy az I. Világháborús orosz hadifogságból hazatért büdszentmihályi parasztember tollából megírt napló segítségével mutatja be a háború borzalmait. A tárlat különlegesség egy élethű marhavagon, amely azt illusztrálja, hogy milyen körülmények között is utaztak a frontra a katonák.

Gatyába rázzák - A kultúra fekete hónapja Tiszavasváriban

  Újévi koncert, Szabadegyetemi előadás, képzőművészeti kiállítás, Magyar Kultúra napja,  könyvbemutató, történelmi kiállítás az első világháborúról, farsangi játszóház, író - olvasó találkozó, várostörténeti fotókiállítás, 3D Mozi és megannyi kulturális program az év első hónapjában Tiszavasváriban a három kulturális intézményben (Múzeum, Művelődési  Ház, Városi Könyvtár).

A fafaragó, aki megfestette a város szülötteinek portréját

  Képzőművészeti kiállítás nyílt január 25-én, hétfőn 17 órakor a tiszavasvári városi könyvtárban Matiz János munkáiból. Az alkotó megfestette a város ismert és nagyra becsült szülötteit, többek között Vasvári Pál, Kabay János, Kisszántói Pethe Ferenc, dr. Albert Béla szemészprofesszor, dr. Rácz István történész vagy éppen Dessewffy Aurél portréját.

Múzeumi számvetés: Szakmai és pályázati sikerek, fiatal látogatók

  Sikeres évet zárt a 2015-ben a Vasvári Pál Múzeum. Az 52 éve alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka az elmúlt esztendőben is érzékelhető eredményeket hozott.

Sokan kíváncsiak a rejtélyes palóc láda titkára

  Már csak egy hónapig tekinthető meg az Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címet viselő időszakos néprajzi kiállítás. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből magyar népművészeti remekeket láthatja az érdeklődő közönség Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. A szlovákiai Rozsnyó, Heves és Eger városát követően a Nyíri Mezőség múzeumában is nagy az érdeklődés a megnyitás óta eltelt rövid időszak alatt.

Hét éves a Best Of Rádió

  November utolsó napjaiban ünnepelte elindulásának hetedik évfordulóját a tiszavasvári Best Of Rádió, a lokális hírek naprakész "eszköze". A 2008-as őszi indulás óta az Fm 98.0 Mhz-en, és az interneten is hallható rádió az itt élők kedvenc hírforrása lett. A Tiszavasvári Média Egyesület által üzemeltetett helyi kisközösségi (non-profit) rádió, lelkes önkéntesekből álló csapata azért dolgozik nap, mint nap, hogy a rádióhallgatók a legjobb zenék mellett első kézből értesüljenek a városban és a térségben történt eseményekről.

Hétfőn megnyitja kapuit a Tiszadobi Andrássy kastély

  December 7-én hétfőn délelőtt 10 órától megnyitja kapuit a látogatók előtt a tiszadobi Andrássy kastély számolt be a Tiszai Kaland Turisztikai Információs iroda honlapján. A hírt Dr. Vinnai Győző a térség országgyűlési képviselője jelentette be pénteken késő délután egy civil szervezetek számára megrendezett térségi konferencián Tiszavasváriban.

Palócföldi Ácsolt- és festett ládák kiállítása

  Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről címmel nyílt időszakos kiállítás november 05-én csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Az egri Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből a magyar népművészeti remekeit láthatja az érdeklődő közönség. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményében több tucat, ácsolt és asztalos készítette láda található. A legrégebbi darabok közel 250 évesek.

Madármegfigyelő hetet tartottak a Tiszalöki Parkerdőben

  Az MME idén is meghirdette az Európai Madármegfigyelő Hét (EMN) elnevezésű országos programját október közepén. A rendezvény amellett, hogy európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, sokakat csábított ki a szabadba. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a tiszalöki Tiszatáj Közalapítvány és a tiszavasvári Szögi Lajos Bölcs Baglyok Természetvédelmi Oktatóközpont és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja is.

Imre bácsi és a Lanz Bulldog - Pöfögő szerelem

  Értékes cikket közölt a napokban oldalán a Szabadföld című országos terjesztésű lap online kiadása. A cikk a kilencvenegy éves  tiszalöki Tóth Imre bácsit mutatja be az olvasók számára. Pöfögő szerelem - Mennyire műszaki ember maga? – kérdi tőlem Tiszalökön a MÁV alighanem legidősebb, nyugdíjas műszaki főellenőre.

Aranyélet - Olasz Renátó filmszerepet kapott

  Az Aranyélet című filmsorozat a magyar HBO legújabb saját gyártású sorozata. A filmet november 8-án mutatják be,amely krimi és társadalomkritikával gazdagított családi dráma.A filmben egy olyan család játssza a főszerepet, ahol minden a látszatról szól.A filmben főszerepet kapott a tiszavavári kötődésű Olasz Renátó is.

Hivatalosan is elindult a múzeumpedagógiai tanév

  Egy hónappal az iskolai tanév megkezdése után október 09-én pénteken hivatalosan is kezdetét vette a 2015/2016-os múzeumpedagógiai tanév a Vasvári Pál Múzeumban. Tiszavasvári és a térség településeinek iskola igazgatói és pedagógusai előtt Dr. Elek Tamás - tankerületi igazgató nyitotta meg az idei tanévet.

Az Olaszliszkai...

  A 2006 októberi lincselést dolgozta fel "Az olaszliszkai" című drámájában Borbély Szilárd. A művet Máté Gábor rendezésében, Pálmai Anna és Mészáros Blanka főszereplésével mutatja be a budapesti Katona József Színház október 9-én irja a Magyar Színházi Portál. Az előadás szövegkönyve Borbély Szilárd drámáinak, verseinek, prózai műveinek és nyilatkozatainak, illetve a bírósági tárgyalások jegyzőkönyveinek felhasználásával készült. A darabban olyan neves színészek is szerepelnek, mint Haumann Péter, Szacsvay László vagy Szirtes Ági.

Esőben is főtt a Zúzoslé

 Szeptember 26- án szombaton Csipetnyi Büdszentmihály címmel kulturális és gasztronómiai kalandozásra invitálta az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum Tiszavasváriba. A szabadtéri eseményre a barátságtalan,esős időjárás ellenére is sok érdeklődő vonzott. Hatalmas kondérokban főtt a Szentmihályi Zúzos-leves és sok más helyi ételspecialítás, miközben a múzeum előtti téren színvonalas színpadi produkciók, népi játszóház várta a helyieket és a városba látogató turistákat.

Történelmi családok egy kötetben

  Csütörtökön mutatták be Komiszár Dénes "Történelmi Családok Tiszavasváriban" című könyvét a Vasvári Pál Múzeumban, ahol az érdeklődőkön kívül a város vezetői és a Dessewffy család is jelen volt. A ma emberének már alig mondanak valamit azon családi nevek – Dessewffy, Dogály, Korniss, Oláh-Nánási.Pedig ezen családok neve, élete és története évszázadokig összefonódott Tiszavasvárival.

Kovács Béla faműves, népi iparművész kapta az Év Mestere címet

  A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által idén 29. alkalommal megrendezett MESTERSÉGEK ÜNNEPÉN a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület tagja, a tiszavasvári Kovács Béla faműves, népi iparművész, lett az Év Mestere tudta meg a Tiszai Kaland Turisztikai Információs Iroda ! A Népművészet Mesterei saját alkotóközösségükön belül elismert, a környezetükre hatást gyakorló, mintaadó – jelentős hagyomány-átörökítő és értékmentő tevékenységet folytató – személyiségek.

Világszínvonalú táncprodukció Tiszavasváriban

  Egy napra Tiszavasvári volt a tánc képzeletbeli fővárosa, ugyanis az utóbbi idők leglátványosabb táncos produkcióját hozta el az ExperiDance társulata augusztus 29-én, szombaton a városba. A Találkozások Háza előtt felállított gigantikus méretű színpadon a Román Sándor vezette tánckar igazi táncszínházat varázsolt látványos és fergeteges előadásával.

Díszpolgári címet kapott a Honvéd Vezérkar főnöke Tiszalökön

  Államalapító Szent István ünnepének előestéjén augusztus 19-én szerdán a Tiszalöki Polgármesteri Hivatal Dísztermében került sor Tiszalök Város ünnepi megemlékezésére. Az eseményen az ünnepi beszédek és az újkenyér megáldását követően átadásra került Tiszalök Díszpolgára és a Tiszalök Városért kitüntető díj.

Matuzsálemi traktorok randevúztak Tiszavasváriban

  Augusztus 20-án immár ötödik alkalommal rendezte meg a Vasvári Pál Múzeum a térség agrártörténeti géptalálkozóját Tiszavasváriban.  Az esős borongós idő ellenére is sokan látogattak ki a helyi gyógyfürdő területén megrendezett eseményre, amely gépfelvonulással indult a belváros utcáin, majd ügyességi versenyek, szakmai előadások és gépmustra várta az érdeklődőket.

Megörökítették a Tiszai tájat Tiszalökön

  Az idén immár tizenhatodik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a Csontvári Nemzetközi Alkotótábort a tiszalöki gimnázium kollégiumában. A meghívott hazai és határon túli művészek egy héten át élvezték a város vendégszeretetét. A megnyitó ünnepség után a tábor lakói megismerkedtek a tiszai komppal, a Kenyérgyári-holtággal, a vízi erőművel.

Hatmillió forintból megújulhat a megye gyógyszerészet történeti kiállítása

  Jövő tavaszra megújulhat Szabolcs- Szatmár- Bereg- Megye Orvos és Gyógyszerészettörténetét bemutató állandó kiállítás Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston múzeumszakmai támogatási program célja a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatása.

Átadták a Kis-Tisza Ökocentrumot Tiszalökön

  Ünnepélyes keretek között pénteken átadták Tiszalök belvárosában a Kis-Tisza Ökocentrumot. Az Ökocentrum átadása befejező lépése annak a három évvel ezelőtt megkezdett turisztikai fejlesztésnek, amit Tiszalök város önkormányzata a Tiszavasvári „Bölcs Baglyok” Szögi Lajos Alapítványa és a Complex Cégcsoport indított útjára.

Egykori városvezető kapta az idei Gombás András díjat

  Idén nyolcadik alkalommal - a Múzeumok Éjszakáján - adták át a Gombás András Díjat, amely díjat a múzeum névadóját viselő civil értelmiségieket tömörítő Vasvári Pál Múzeum Baráti kör Egyesülete adományoz oda évente olyan személynek, aki az adott évben kiemelkedő módon járul hozzá a múzeum gyűjteményének gyarapodásához és szakmai fejlődéséhez. Az idei esztendőben Sulyok József Polgármester vehette át a díjat, amit Dr. Legány András az egyesület elnöke adott át a díjazottnak.

Közel kétezren a Múzeumok Éjszakáján

   Közel kétezren vettek részt június 20-án szombaton a Múzeumok Éjszakáján Tiszavasváriban. A Nyíri Mezőség Múzeuma az állandó kiállítások mellett ezen a napon nyitotta meg a nagyközönség számára a "Magyar Motorkerékpárok technikatörténetét bemutató időszakos kiállítást.

Rangos szakmai elismerést kapott a Vasvári Pál Múzeum

  A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület immár másfél évtizede minden esztendőben meghirdeti pályázatát az Év Múzeuma kitüntető cím elnyerésére. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az eredményességet – a pályázati kiírásnak megfelelően – az elmúlt évek teljesítményéhez viszonyítva értékelik a bírálók. Az évek során kialakult gyakorlat szerint a testület a pályázó múzeumok beküldött információit és anyagait, valamint a helyszíni látogatások során szerzett tapasztalatokat együttesen értékelte.

Exhumálták a Dessewffy kriptában fekvő elhunytak maradványait

  Május 12-én elindultak Tiszavasváriban a feldúlt Dessewffy kripta helyreállítási munkálatai, amely az önkormányzat, a Római katolikus Egyház a Vasvári Pál Múzeum és helyi civilek összefogásának köszönhető. A leszármazottak, valamint a hivatalos engedélyek birtokában első lépéseként kedden a kriptában található koporsók exhumálása és az elhunytak maradványainak kiemelése történt meg a közel kétszáz éves sírból.

Gyermektánc találkozót rendeztek Tiszavasváriban

  Immár 18 éve minden év tavaszán kerül megrendezésre a Tiszavasvári Egyesített Óvodai Intézmény és a "Játékkal a gyermekekért" Alapítvány szervezésében a "Haj, tánc, tánc..." óvodai gyermektánc találkozó. A rendezvényt ezúttal is a  Tiszavasváriban a Találkozások Háza színháztermében rendezték meg az óvodai csoportok (4-5-6 évesek) közreműködésével április utolsó napjaiban. A résztvevők ezúttal is a  helyi óvodákból és a térség településeinek nevelési intézeteiből érkeztek.

Megnyílt az Olló-design kiállítás a Múzeumban

  Új időszaki kiállítás nyílt május 04-én hétfőn Tiszavasváriban. A vidéki múzeumok között elsőként a Vasvári Pál Múzeumban látható a nagysikerű kiállítás, amely a fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagából a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendezett meg. A másfél hónapon át látogatható tárlat a vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglalja, azaz nem orvosi-eszköztörténeti tárlatot tekinthetünk meg, hanem inkább egy látványos olló-design kiállítást.

80 éves Tiszavasvári „Dühös Bakája”

  Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett pénteken ismét felavatták az I. Világháborúban elesett katonák emlékére emelt hősi emlékművet Tiszavasvári központjában. A város egyik jelképének számító bronz szobrot nyolcvan évvel ezelőtt Büdszentmihály (ma:Tiszavasvári) lakossága közadakozásból állítatta a háborúban elesett hősök tiszteletére, ami hivatalosan a „Hajrá” nevet viseli, de a helyiek csak „Dühös Bakának” hívják. Az emlékmű az elmúlt évtizedekben csak kisebb javításokon esett át.

Zenei tehetségeknek hirdet ösztöndíj pályázatot a Hankó László Alapítvány

  A Hankó László Zenei Alapítvány (nem tévesztendő össze a Hankó László Zenei Alapfokú Művészeti Iskolával és a jelenleg alakuló félben levő Művészeti Alapítvánnyal) ezúton hívja fel a zenei téren középiskolában vagy a felsőoktatásban továbbtanulni szándékozók illetve továbbtanulók figyelmét, hogy pályázatot hirdet ösztöndíj elnyerésére.

Ismerd meg Tiszadob természeti kincseit!

  A Tiszavasvári Bölcs Baglyok Szögi Lajos Oktatóközpontjának természetvédői buszos kirándulást szerveznek Tiszadobra. A szombati túra célja:megismerkedni Tiszadob természeti kincseivel. A kirándulás keretében a résztvevők megismerkedhetnek a tiszadobi őstölgyessel is!A túravezető: Dr. Legány András a Nyíregyház Főiskola Biológia Tanszékének nyugalmazott adjunktusa lesz. Az utazás busszal történik.

Rozmaring bárány nem hallgatott a múzeumban

  Ünnepi hangulat várta húsvétkor a Vasvári Pál Múzeumba látogató érdeklődőket. A hűvös idő ellenére több tucatnyian töltötték a húsvét első napját a Nyíri Mezőség múzeumában, ahol többek között kipróbálhatták a hagyományos tojásfestés művészetét is. A fiúk locsolóverseket szavaltak és nem maradhatott el az ünnephez köthető kalács, és sárgatúró készítés sem. A rendezvényen az is kiderült, hogy Görög Eszter a Tiszavasvári Általános Iskola tanulója vihette haza az élő bárányt, amit a tiszalöki Tiszatáj Közalapítvány ajánlott fel a nyertes számára.

Az a győzelem, amit Krisztus szerzett, hit által a miénk is lehet

  Az a győzelem, amit Krisztus szerzett, hit által a miénk is lehet – mondta a református Nagytemplomban Molnár Szabolcs. A lelkész kiemelte, Jézus minden bűnös emberért meghalt. Keresztre feszítése nem volt hiábavaló ezért ezen a napon fel kell emelnünk szemeinket Krisztusra. A nagypéntek a húsvéttal nyeri el igazán az értelmét, úgyhogy mi a kettőt együtt ünnepeljük. Azt szeretnénk, ha a halál fölötti győzelem öröme lenne, de ez az öröm nem lenne a halál nélkül – hallhattuk Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét.

Stúdiótechnikai fejlesztés a városi televíziónál

  A Tiszavasvári Városi Televízió adásait rendszeresen figyelemmel kísérő nézőknek feltűnhetett, hogy az utóbbi időben a stúdióbeszélgetések díszlete megváltozott. Fülöp Attila stúdióvezető érdeklődésünkre megerősítette, valóban új stúdiótechnikai fejlesztésének tesztüzeme zajlik a televízióban. A bluebox technika vagy másként greenbox technika filmtrükk technika, amit a filmipart követően a hazai televíziózás is hosszú évek óta használ.

Történelmi pillanat Hajdúdorog életében

  Történelmi jelentőségű a mai nap Hajdúdorog életében. Hétfőn megalakult Magyarország első görögkatolikus metropolitája. Az ünnepélyes szentmisén, több száz hívő jelenlétében hirdették ki a Ferenc pápa által alapított Hajdúdorogi Metropólia megalakulását a hajdúdorogi görög katolikus székesegyházban.

Sikeres színházi előadások

  Tagadhatatlan, hogy a szerelmi bonyodalomról szóló (többségében pozitív végkifejlettel záruló) komédiák az utóbbi időben jelentősen megnövelték a Tiszavasvári Találkozások Háza színházi előadásai iránt érdeklődőket. Minden várakozást felülmúlt az év elejére tervezett két színházi előadás, hiszen négy előadáson közel kétezer ember szórakozhatott önfeledten

Tánc- LÉLEK - Kép - múzeumban

  Gorácz József fotográfus képeiből nyílt fotókiállítás hétfőn a Vasvári Pál Múzeum főépületében. A kiállítást Demarcsek György Csokonai- és Príma- díjas, Örökös Aranysarkantyús táncos a Nyírség táncegyüttes vezetője nyitotta meg. A kiállítás április 20-ig tekinthető meg.

Dessewffy József - sokat tett a hazáért és szülőfalujáért

  A Vasvári Pál Múzeum és a múzeum baráti köre az Anyanyelv Nemzetközi Világnapja alkalmából újabb Szabadegyetem előadásra invitálta az érdeklődőket. Február 19-én csütörtökön délután Vaderna Gábor az ELTE BTK XVIII-XIX. Századi  Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa tartott előadást Dessewffy József politikus, író, költő, műfordítóról a múzeum főépületében.

Csigát pergettek a Vasvári Pál Múzeumban

A csigatészta készítése régen jellegzetes társas munka volt. A tyúkhúsleves elmaradhatatlan hozzávalója nem hiányozhatott a Nyíri Mezőség lakodalmainak étrendjéből. Hajdanán az asszonyok akár 100 levél tésztát is meggyúrtak. A "csigacsinálót" ("csigapergetőt") általában az esküvő előtt rendezték meg. A csigapergőre meghívták a rokonokat és a szomszéd asszonyokat.

Gesztesi, Bánfalvy, Hujber - Dupla előadást hozott a színházi szombat

  Dupla pótszékes színházi előadással várta a műfaj szerelmeseit február 07-én szombaton Tiszavasváriban a Találkozások Háza. A jegyek az eredetileg tervezet esti előadásra néhány nap alatt elfogytak, így a szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanezen a napon, délután 15.00 óra pótelőadást iktattak be, amely szintén telt házat hozott. A hatalmas érdeklődés nem csoda, hiszen olyan ismert színészek léptek a színpadra, mint Gesztesi Károly, Hujber Ferenc, Kis Ramóna vagy Bánfalvy Ágnes.

Megmentett könyvek...

  A helyi könyvbarátok és olvasni szerető emberek több éve aggódva figyelték, hogy mi fog történni az egykori Alkaloida Szakszervezeti Könyvtár páratlan könyvállományával. Mint ismert az épületet tíz évvel ezelőtt a teljes berendezéssel egy nyíregyházi vállalkozó vette meg. A több ezer darabot számláló könyvállomány azóta várta jobb sorsát. Az épületet a
közelmúltban Takács Zsuzsanna helyi vállalkozó vette meg, és az ott porosodó könyvállományt ingyenesen felajánlotta a városban működő oktatási-nevelési intézmények részére.

Aranygyöngyös táncos címet kapott: Bohács Brigitta

  Négy díjjal érkeztek haza a Nyírség Táncegyüttes táncosai a XXII. Országos Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Szóló Táncfesztiválról, ahol három pár vett részt. A Január elején Békéscsabán rendezett megmérettetésen különdíjat nyert: Sipos Eszter és Demarcsek Dániel, aranygyöngyös táncos címet kapott: Bohács Brigitta és Brencsák Barbara. A díjat nyert táncosok partnerei Éder Róbert és Kurinszky Márk voltak.

Új épület, új kiállítások - Innovatív évet zárt a Vasári Pál Múzeum

  Sikeres évet zárt a 2014-ben a Vasvári Pál Múzeum. A fél évszázada alapított múzeum 2013-ban kapott magasabb szakmai besorolást. A Nyíri Mezőség múzeumának státuszát ekkor változtatta közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az évek óta tartó tudatos munka és a hozzá kapcsolódó uniós forrásokból megvalósított szakmai fejlesztések összértéke meghaladta a 130 millió forintot. Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető szerint ezen sikerek árnyékában az előző év, ha nem is hozott ekkora eredményeket, mégis sikeresnek mondható.

"Hozz reá víg esztendőt" - A Magyar Kultúra Napját ünnepeltük

  A Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepséget rendeztek január 22-én csütörtökön 18 órától Tiszavasváriban a Városháza dísztermében. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Fülöp Erik polgármester. Ezt követően Balogh Krisztián Márkó a Magiszter Alapítványi Iskola tanulója szavalta el nemzeti imádságunkat amit résztvevők vastapssal köszöntek meg.

André Kertész Nagydíjat vehetett át Balázs Attila

  A Magyar Újságírók Országos Szövetsége sajtófotó pályázatára tavaly 243 fotográfus összesen 7164 képpel nevezett – közölték a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen. A szövetség nagydíját Béli Balázs, a Barikád fotósa nyerte el Úton Európában című képriportjáért,

20 éves a Városi Fúvószenekar

  Nagy sikerű születésnapi gálakoncertet adott a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar december 20-án szombaton a Találkozások Háza hangverseny termében. Születésnapi gálakoncert a zenekar megalakulásának 20. évfordulója tiszteletére rendezte meg a Reqviem Fúvószenekari Alapítvány és a Tiszavasvári Városi Fúvószenekar. A fúvoszenenének nagy hagyományai vannak a városban, amely egészen 1936-ig nyúlik vissza.

Ujjong a lelkem feléd Szentlélek Isten!

  Advent harmadik vasárnapján ismét sok városlakó gyűlt össze a Városháza téren felállított adventi koszorúnál. Kovácsné Nagy Julianna önkormányzati képviselő  hálaadó ünnepi gondolatai után meggyújtotta Advent harmadik gyertyáját. Ezt követően a Lurkó-Kuckó óvodásai adtak kedves műsort, majd mézeskalács, szaloncukor és forró tea várta az egybegyülteket.

Megnyílt a Büdszentmihály 1914-1918

  A Vasvári Pál Múzeum új időszaki kiállítással emlékezik a 100 évvel ezelőtt kitört I.  Világháborúra. A kiállítás az 1914-1918 közötti időszakban a frontra bevonult büdszentmihályi és  tiszabüdi férfiakra emlékezik fotók, írások és tárgyi emlékek segítségével. A kiállítás különlegessége egy lövészárok enteriőr, amely korabeli fegyverekkel, lövegekkel, katonai eszközökkel mutatja be a korabeli harcokat.

Büdszentmihálytól a világhírnévig - Új kiállítás méltatja a Kabay- módszert

  Alkaloida Anno címmel új kiállítás nyílt csütörtökön a Vasvári Pál Múzeumban Tiszavasváriban. Kabay János életművét 1963 óta őrzi a Nyíri Mezőség múzeuma. A feltaláló munkássága korábban a  szintén a múzeumban látható Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Orvos- és Gyógyszerészettörténeti című állandó kiállításban kapott helyet. A múzeum vezetése 2012-ben döntött úgy, hogy a város legnagyobb alakjának külön kiállításban kíván emléket állítani.

Páratlan természeti szépségek és irodalmi emlékek keresése Székelyföldön

  Van ott bizony rengeteg látnivaló. Egy kis szeletet kóstolhattunk meg Székelyföld nagy tortájából. A Tiszavasvári Általános Iskola 72 hetedikes tanulója október1-e és október 4-e között 4 napos tanulmányúton vett részt 8 pedagógus kíséretében Erdélyben, Székelyföldön a „Határtalanul 2014” pályázat segítségével.

Nagy sikerrel zárult az év komolyzenei eseménye

  Nagysikerű jótékonysági hangversenyt adott vasárnap este a Tiszavasvári Református Templomban a Debreceni Református Kollégium Kántusa(közismertebb nevén a Kollégiumi Kántus).A kórust 1739-ben alapította a Debreceni Református Kollégium matematika professzora, Maróthi György. Magyar zeneszerzők – Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán és Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József, Szokolay Sándor, Vajda János és mások – számos művet írtak a kórusnak.

Tanárok Éjszakáztak a Vasvári Pál Múzeumban

  Országosan második,Tiszavasváriban első alkalommal rendezték meg Tanárok Éjszakáját amit a  Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ hívott életre. A kezdeményezés célja, hogy minden évben legyen egy nap, amikor a múzeumok teljes  figyelme a pedagógusokra irányul. A rendezvény célja, hogy az oktatási szakemberek megismerjék a múzeumokat, a múzeumok oktatást segítő programjait, módszereit, hogy a pedagógusok minél szélesebb körben hasznosítsák iskolájuk helyi pedagógiai programjaiban.

A Kelet varázsa a Városi Könyvtárban

  "A Kelet varázsa" - címmel nagysikerű író - olvasó találkozót rendeztek kedden a  Városi Könyvtárban Tiszavsváriban.Az "Őszi Könyvtári Napok" programsorozat keretein belül Lőrincz L. László, népszerű író volt a vendége a Városi Könyvtárnak.Leslie L. Lawrence írói álnéven kiadott első munkája, a Sindzse szeme hozta meg számára az országos népszerűséget.

Különleges Biblia és fotókiállítás nyílt a Vasvári Pál Múzeumban

  A Tiszavasvári Város Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum idén negyedik alkalommal rendezte meg október 04-én szombaton a „Ruszin Kulturális Napot. A nap során két új időszaki kiállítás is nyílt a múzeumban. Az első kiállítás: „ A Te Igéd
Igazság ”címmel több százéves, különleges eredeti Bibliákat mutat be.

Az ország legnagyobb kisfröccsét készítették el Tiszavasváriban

  Szeptember 27-én szombaton Szent Mihály napja alkalmából egész napos programsorozat várta a helyieket és a városba látogató érdeklődőket. A Vasvári Pál Múzeum által szervezett rendezvényen kiállításokkal, kézműves vásárral, pálinka piknikkel, csergető versennyel,  koncertekkel, néptáncosokkal és a helyi gasztronómia legkiválóbb ízeivel köszöntötték Szent Mihály Arkangyal ünnepét a több mint 700 éves településen.

Megkezdődött a tanév a múzeumpedagógiai oktatásban is.

  A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ a Vasvári Pál Múzeum és a KLIK Tiszavasvári Tankerülete szeptember 25-én, csütörtökön délelőtt rendezte meg 2014-2015.évi tanévre vonatkozó Múzeumpedagógiai Tanévnyitóját. A szakmai konferencián a Tiszavasvári járás alap és középfokú oktatási intézmények vezetői és pedagógusai vettek részt.

Egy pohár fröccs, amely sokat segíthet

  Szeptember 27-én szombaton Szent Mihály napja alkalmából egész napos programsorozat várja a helyieket és a városba látogató kíváncsiskodókat. A Vasvári Pál Múzeum által szervezett Csipetnyi Büdszentmihály rendezvényen az ország legnagyobb rose fröccsét szeretnék elkészíteni. A tervek szerint egy 236 literes rose fröccs elkészítése a cél, amelyben a magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrend tagjai a helyszínen nyújtanak segítséget egy speciális pohárral, szikvízzel és rose borral.

Kifogták majd kifőzték a Kacsásnál

  Szeptember 21-én vasárnap a Gyarapodó Magyarországért alapítvány szervezésben horgászversenyt és családi napot rendeztek Tiszavasváriban a Kacsás Tavon. A nap folyamán főző show- val egybekötött kóstoltatás és recept csere várta az érdeklődőket. A
rendezvényen részt vett Stiller Tamás sztár shéf, aki az Év embere volt Heves megyében és sokan ismerhetik a Magyar Televízió Család- Barát magazinjából is.

Mindennapi függőségeink: alkoholizmus vagy számítógépezés

  Dr. Zacher Gábor toxikológus,tartott előadást szeptember 19-én Tiszavasváriban, Mindennapi függőségeink címmel. A péntek délelőtti,  eseményen több száz fiatal vett részt elsődlegesen a 14-20 év közötti korosztályból. Az ismert toxikológus a Best Of Rádióbak adott interjújában elmondta a mai fiatalokat veszélyeztetető függőségeik közül a kábítószer-fogyasztás, ugyanolyan súllyal bír mint az alkoholizmus vagy a számítógépezés.

Egy falat Tündérmező - fotókiállítás a múzeumban

  Szeptember 09-én kedden hivatalosan is megnyílt Csutkai Csaba fotóművész „Egy falat Tündérmező" című fotókiállítása.Az „Egy falat Tündérmező " könyv 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gondozásában jelent meg. A könyvben látható fotók a megye épitészeti és gasztronómia értékeit kívánjá népszerűsíteni amelyet Csutkai Csaba Nyíregyházán élő fotóművész készített.

Emlékszobát kaptak a Bornemiszák Tiszadadán

  Az elmúlt hétvégén emlékülés és bensőséges ünnepség keretében nyílt meg a közösségi házban, a Bornemisza Emlékszoba és Kortárs Irodalmi Gyűjtemény. A rendezvény kezdetén Ifj.Kovács Géza közművelődés vezető, önkormányzati képviselő nyitotta meg az ünnepséget, majd Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere üdvözölte a szép számban összegyűlt vendégeket és a nem mindennapi helyi kezdeményezés megvalósulását.

40 éves a TOT

  A múlt hónapban Parádsasvár határában egy erdei tisztáson rendezték meg 40. Nemzetközi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábort. A TOT egy évente szerveződő, meghívásos rendszerben működő, önkéntes munkán alapuló, nonprofit sátortábor. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tiszavasvári, 13-as számú Herman Ottó helyi csoportja 1975-ben indította útjára a ma már négy évtizedes hagyományokkal rendelkező tábort, melynek minden évben az ország más-más pontja ad otthont tájékoztatott Dr.Legány András nyugalmazott főiskolai tanár.

Egy hónap alatt közel 1500-an látták az „5000 Év Titkai” kiállítást

  A Vasvári Pál Múzeum „5000 Év Titkai” kiállítása a Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit mutatja be. A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja között fekvő Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. Az arany és ezüst leleteket, amforákat is bemutató régészeti kiállítás régi formájában 2000-2012 között volt látható a múzeumban néprajzi épületében.

Büdszentmihály hőseire emlékezik a múzeum

  A Vasvári Pál Múzeum 2014 novemberében kiállítást készít az idén 100 évvel ezelőtt kitört I. világháború büdszentmihályi hőseire emlékezve. A kiállítás elkészítéséhez tárgyűjtést hirdetünk meg abból a célból, hogy hitelesen emlékezzünk vissza a hon védőire. A tárgyakat (saját készítésű emléktárgyak, lövegek, fegyverek, katonai eszközök, kitüntetések, fotók, cikkek stb.) csak a kiállítás ideéig kérnénk kölcsön.

Így lett kerek a világ a Múzeumban

  Az „Így lesz kerek a világ!" elnevezésű program idén márciusban nyitotta meg kapuit. A nyíregyházi Ifjú Botanikusok Baráti köre egy újszerű, komplex programot dolgozott ki, melynek célja, hogy megpróbálják az embereket közelebb hozni a természettel harmonikus termékekhez és szolgáltatásokhoz. Ez magába foglalja a helyi természeti étékek és termékek, a természetes anyagok és vegyszermentes élelmiszerek bemutatását és népszerűsítését, valamint a környezetbarát szabadidő eltöltésre és közlekedésre való buzdítást.

188 éve született Vasvári Pál

  Vasvári Pál születésének 188. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Tiszavasváriban. A Városháza dísztermében megrendezett ünnepi eseményen Tiszavasvári Város és a Járás Hivatal vezetői mellett részt vettek a testvértelepülés Nyírvasvári és az erdélyi Körösfő település elöljárói is.A helyi Vasvári Pál Társaság által szervezett megemlékezésen az ünnepi gondolatok és tudományos előadás mellett a helyi Musical Tanoda tehetséges fiataljainak műsorát tapsolhatta meg a népes publikum.

Fafaragók randevúztak Sulyánbokorban

  Az elmúlt hétvégén a Nyíregyházához tartozó Sulyánbokorban került megrendezésre a VII. Megyei Fafaragó Tábor, amelyen a megye népi iparművészei adtak egymásnak randevút. A Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében megrendezett kétnapos eseményen az alkotók a szakmai tapasztalatcsere mellett oszlopfaragásokat készítettek a szomszédos Magyarbokor számára.

Családi nap a Kacsás tavon

  Az Alkaloida „Lombik” Horgász Egyesület idén ünnepli 60 éves jubileumát. Ebből az alkalomból az egyesület családi rendezvényére invitálja a horgászokat tájékoztatta szerkesztőségünket Fejes László az egyesület elnöke. 2014 június 28. szombaton 8:00-tól 14:00-ig a Kacsás tó területén többek között lesz játékos vetélkedő gyerekeknek és felnőtteknek, régi és új horgászeszközök, technikák bemutatása, versenyhorgász bemutató.

Sikeres volt a Múzeumok Éjszakája

  Nagy érdeklődés mellett zajlott a Múzeumok Éjszakája: a programsorozatban részt vevő 432 intézménybe országszerte valószínűleg minden eddiginél többen látogattak el június 21-én.A Múzeumok Éjszakáját a fővárosban tizenkettedik, vidéken tizedik alkalommal rendezték meg. Budapest mellett az országban 102 településen várták programok a közönséget.

Megemlékeztek a Nemzeti összetartozás napjáról

  Negyedik alkalommal emlékeztek meg szerdán a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a nemzeti összetartozás napjáról. Az érdeklődőket az ország több pontján számos program várta, melyek meghatározó gondolata ezúttal is a kultúra határon átívelő egysége, illetve az anyaországi és a külhoni magyarság kapcsolatainak erősítése. Tiszavasváriban  a rendezvény szokatlan időpontban délelőtt 10 órakor kezdődött a Városházán.

Könyvbemutató: Szivárvány Szentmihály fölött

  Hankó András Szentmihályi szivárvány 2. című könyvének bemutatójára került sor  május 21-én szerdán Tiszavasváriban. Az eseményt a nagy érdeklődésre való tekintettel a Városháza dísztermében rendezték ahol köszöntőt mondott a könyv felelős kiadója Baloghné Szűcs Zsuzsanna a Vasvári Pál Múzeum vezetője. A könyvből PREGITZER FRUZSINA Jászai Mari-díjas színművész adott élvezetes ízelítőt a jelenlévők számára.

Fúvószenekarok randevúztak a Vasvári Pál Múzeumban

  Első alkalommal rendezték meg a Fúvószenekarok Nyíri mezőségi Találkozóját május 1-én Tiszavasváriban. Az esemény apropóját, az idén 20 éves fennállását ünneplő Tiszavasvári Városi Fúvószenekar adta. A fúvószenei élet a településen persze nem csak két évtizede, hanem közel száz éve létezik. Korábban működött a településen levente zenekar,tűzoltó és munkásőr zenekar is. A jelenleg  működő zenekart 1994-ben alapították.

Google autó a Múzeumkertben

  A Google Utcaképben - angol nevén Street View-ban - 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha a valóságban is a város utcáin vagy éppen egy épület belsejében sétálna az ember. Körbe lehet fordulni, előre-, hátramenni, le- és felnézni néhány kattintással. Magyarország autóval bejárható részein áprilistól lehet virtuális sétát tenni a Street View-ban.

Kortárs Művészek kiállítása a Vasvári Pál Múzeumban

  Holló László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész olajfestményeiből és grafikáiból, Boncsér Árpád szobrászművész alkotásaiból valamint Vencsellei István debreceni fotográfus, fotóművész képeiből nyílt hármas kiállítás a Vasvári Pál Múzeum Ady Endre úti fő épületében.A kiállítás június 10-ig tekinthető meg.

Országos Akvarellfestő Verseny rendeztek Tiszavasváriban

  Krutilla József megyénk neves pedagógusa és akvarellistája tiszteletére a Tiszavasvári Általános Iskola és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola április 12-én rendezte meg a III. Krutilla József Országos Akvarellfestő Versenyt Tiszavasváriban.A versenyre az ország különböző pontjairól – Keszthelytől Szegeden, Budapesten át Sárospatakig – 35 iskolából érkeztek képzőművészettel, festészettel foglalkozó tanulók.

A költészet napja kicsit másképp

  Ma van József Attila születésnapja, s minden évben ilyenkor ünnepeljük a költészet napját. Szerkesztőségünk humoros módon kíván megemlékezni erről a napról. A világhálón egyre-másra bukkannak fel az újravágott klasszikus filmjelenetek világsztárok szájából hangzanak el a magyar költészet remekei. Milyen az amikor Sharon Stone vagy éppen Al Pacino  szaval?

Mesemondó ovisok

  "Kedvenc mesém!" - címmel városi mesemondó versenyt rendeztek a közelmúltban Tiszavasváriban. A döntőt a helyi óvodákban megtartott előselejtezők után  2014. március 19-én  a Városi Könyvtárban rendezték meg . A zsűri döntése alapján I. helyezést ért el: Rácz Petra - Fülemüle Óvoda, II. helyezettek: Borbély Péter Kristóf és Rozgonyi Dóra a Fülemüle Óvoda nagycsoportosai, III. helyezést ért el: Tályai Loretta a Lurkó Kuckó Óvodából.

Elmarad a Hegyalja Fesztivál

"A Hegyalja Fesztivál területén folytatott és tervezett munkálatok következtében az idei Hegy' elmarad" - közölték a szervezők a fesztivál facebook-oldalán ma délután.
Az eddigi hírek szerint az idei fesztivált ingyenesre tervezték, azonban a szervezők szűkszavú közleménye szerint a területen folyó munkálatok miatt olyan plusz költségeket kellett volna vállalniuk, amit nem tudtak finanszírozni.

Háromdimenziós térben a Nyíri mezőség régészeti leletei

  A Hortobágy, a Nyírség és a Tisza keleti partja közötti Nyíri mezőség olyan ritka terület, amelyen a Kr.e. 5000-től a középkorig feltárt települések és temetők reprezentálják az egymást követő civilizációk fejlődését. A legkorábbi emlékek az új kőkori Tiszadob csoport idejéből származnak. A tájegység történetét bemutató régészeti gyűjtemény a térség múzeumában a  Vasvári Pál Múzeum látható. A Nyíri mezőség páratlan régészeti leleteit bemutató kiállítás a tavalyi esztendőben  lezajlott nagyszabású Európai Uniós forrásból megvalósult múzeum felújítás miatt jelenleg nem látogatgatható.

Fölszállott a Páva - a Nyírség is elkezdi

  A táncegyüttes fontos küldetésnek érzi, hogy az általa képviselt értékeket megismertesse a helyi és az országos közönséggel, ezért jelentkeztek a Fölszállott a páva televíziós folklórvetélkedőbe. Március 15-én élő adásban láthatjuk az új koreográfiát, aminek címe: “Tallózunk mezején régen volt időknek…” A hiteles forrásokból gyűjtött, és újraalkotott táncok a próbateremben nyerik el végső formájukat, ezt volt alkalmunk meglesni kedden este Nyíregyházán, a Honvéd utcai próbán.

Könyv és Kard - Tisztelgés a márciusi ifjak előtt

  A Vasvári Pál Múzeum az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc 166. évfordulójának tiszteletére, és a márciusi ifjak kiemelkedő alakja Vasvári (Fejér) Pál emlékére - aki 1826.július 14-én Tiszadübön (ma: Tiszavasvári) született - Múzeumpedagógiai oktatófüzet adott ki a napokban. A " Könyv és Kard " nevet viselő foglalkoztató füzet mind formájában és tartalmában  egyedi, érdekes, szórakoztató és interaktív a diákok és a felnőttek számára egyaránt.

Mobil applikáción a Vasvári Pál Múzeum

  Digitális kalandozásra invitál a Vasvári Pál Múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be, valamint a múzeum rendezvényeiről, programjairól tájékoztat. Az infokommunikációs forradalom jó pár éve jelen van a hétköznapokban és hatása jelentősen átalakította tájékozódási szokásainkat. Néhány évtizede még elképzelhetetlen technikai eszközök állnak ma a rendelkezésünkre a mindennapi életben. A múzeumbarátok ezentúl mobiltelefonjunkon bárhol nyomonkövethetik a Vasvári Pál Múzeumban zajló eseményeket. Azon a látogatók akik nem rendelkeznek még " okostelefonnal " a helyszínen díjmentesen kikölcsönözhető táblaszámítógépen ismerkedhetnek  meg a múzeum gyűjteményével és történetével.

Szabadegyetem a múzeumban

  Hatalmas érdeklődés mellett különleges előadás várta az érdeklődőket a Vasvári Pál Múzeum  Baráti Köre Szabadegyetemi előadására. A Korniss család Tiszabüdön címmel Komiszár Dénes helytörténész tartott előadást 2014. február 13-án  a Vasvári Pál Múzeum Kálvin úti épület emeleti kiállítójában. A Tiszabüd község öthatodát birtokló büdi Dogály János és Konstantin 1792-ben nyertek címeres nemesi levelet I. Ferenc királytól.

A világ sokat köszönhet Kabay Jánosnak

  Szerdán volt 78 éve annak, hogy hatalmas fájdalmak közepette elhunyt Kabay János feltaláló a morfin gyártás atyja. Kabay János 1896. december 27-én született Büdszentmihályon. 1915-ben a műegyetem Vegyészmérnöki Karára iratkozott be, de tanulmányai elvégzésében megakadályozta a világháború. Katonának vonult be, majd a háború után bátyja hajdúnánási gyógyszertárában gyakornokoskodott. 1920-ban gyógyszerészetre iratkozott be és 1923-ban gyógyszerész oklevelet nyert.

A magyar kultúra napjára emlékeztek a hétvégén Szatmárcsekén

  A Himnusz a magyar kultúra legerősebb identitásképző alkotása és egyben aranytartaléka is - hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap Szatmárcsekén megtartott ünnepségen. A beszédet követően Halász János, a történelmi egyházak képviselői, valamint a térségi politikusok és települési polgármesterek megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét, majd átadták a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet.

Norina végigtáncolta Amerikát

  Több mint három hónapos észak-amerikai turnén  vett részt 2013 szeptemberétől - december közepéig a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia – Amerika című műsorával, amelyet több mint hetvenszer mutatnak be az Egyesült Államokban New Yorktól - San Franciscóig, illetve Kanada 7 városában. A táncegyüttes tagja, és a turnén részt vett a tiszavasvári kötődésű Aranyos Norina is, aki a néptánc alapjait a szabolcsi kisvárosban sajátította el.

Venezuelában lép fel a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar

  A Kodály Zoltán-féle zenepedagógiai módszer bemutatására és népszerűsítésére Venezuelába utazik a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar. A kórus tagjai a mesterkurzusok és szemináriumok mellett több koncertet adnak majd a dél-amerikai országban. A Szabó Soma karnagy vezette vegyeskar harminchárom énekese szombaton indul Venezuelába, ahová Maria Guinand karnagy, a venezuelai Schola Cantorum és több más énekkar alapítójának meghívására utaznak – közölte honlapján a Cantemus Kórus hétfőn.

Rekord látogatószám a Vasvári Pál Múzeumban

  Mozgalmas és eredményes évet zárt az idei esztendőben a Vasvári Pál Múzeum. Noha a 2012-as esztendőhöz képest "csak" ezer fővel növekedett a látogatók száma a Nyíri mezőség múzeumában,mégis bizakodásra adhat okot az a tény, hogy az elért 14.219 fő látogató az év második felében (júniustól-decemberig) az ismert felújítás utáni időszakban látogatta meg a 50 éves jubileumát ünneplő múzeumot.A fenntartó önkormányzat a lehetőségeihez mérten  mindent megtett azért, hogy az intézményben a szakmai munka magas színvonalon, megfelelő feltételek mellett folyhasson.

Szőttek, fontak, táncoltak

  Fonóba és Táncházba várta az érdeklődőket a Nyíri Mezőség kincseit őrző Vasvári Pál Múzeum. November 29-én pénteken este határtalan vigassággal és Batyus bállal egybekötött táncház volt a Göbölyös tánccsoporttal ezúttal a helyi "kultúrban" ahol a talpalávalót Kósa Péter és bandája szolgáltatta. Másnap a régi hagyományokat felidézve ez érdeklődők megismerkedhettek a szövéssel, fonással.

Digitális forradalom a múzeumokban

  A november 28-i tiszavasvári regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó kiváló példa arra, hogy számos múzeum már felkészült a digitális nemzedék kiszolgálására. Egyre több azon muzeális intézmények száma, amelyek nem csak papír alapon képzelik el a tudásátadást és a kommunikációt, de a digitalizálás és az online megoldások is fontos szerepet kapnak munkájukban. A találkozó résztvevői többek között megtudhatták, mitől sikeres a múzeumpedagógia és az online kommunikáció a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, hogyan zajlik a digitális „forradalom” a találkozónak otthont adó Vasvári Pál Múzeumban, miként lehet egy falusi közgyűjteményt digitalizálni, és milyen egy játékszoftver múzeumi alkalmazása.

Disznólkodva vitték jó hírét Tiszavasvárinak

  A falusi disznótor hangulatát idézték fel az elmúlt szombaton Tápiószentmártonban a kilencedik Nemzetközi Hurkatöltő Fesztiválon. A nagy megméretésbe ötvennégy csapat nevezett be, közöttük most első alkalommal bolgár és csángó versenyzők is, akik a magyarországi, szlovákiai és délvidéki vetélytársakkal küzdöttek meg a díjakért. Az induló  között volt Tiszavasvári csapata is. Minden csapat öt kiló sertéshúst, három kiló rizst és húsz méter sertésbelet kapott az induláshoz. Az alapanyagokat aztán ki-ki saját fűszereivel, saját ízlésének megfelelően megdolgozva abálhatta majd süthette ki.

A LEGek bulija volt a gimis osztálytalálkozó

  A tiszavasvári Váci Mihály Gimnázium idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Mint ismert a kerek évforduló alkalmából az iskola ünnepségsorozattal emlékezik az elmúlt évtizedekre. November 2-án szombaton a Gimnazistákért Alapítvány gigantikus méretű osztálytalálkozót szervezett a Városi Sportcsarnok küzdőterén, amelyre meghívott minden olyan diákot aki  egykoron  az iskola padjait koptatta. A felhívásra rekordszámú közel 1100 egykori diák jelentkezett különböző korosztályokból. Az ünnepségen részt vett és köszöntötte  az egykori diákokat Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott.

Véget ért a Múzeumok Őszi Fesztiválja

 Októberben országosan nyolcadik alkalommal rendezték meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, melynek továbbra is a legfőbb célkitűzése a múzeumok széleskörű népszerűsítése. A kezdeményezéshez ebben az esztendőben is csatlakozott a Vasvári Pál Múzeum. Idén második alkalommal került megrendezésre a "Nyitott Templomok Hete" programsorozat. A Nyíri mezőség múzeuma együttműködve a tiszavasvári történelmi egyházakkal csatlakozva az országos Kulturális Örökség Naphoz, valamint a Szakrális Művészetek hetéhez különleges előadásokkal várta a múzeumbarátokat október közepén.

Ruszin nemzetiségiek ünnepeltek Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Város Ruszin Nemzetiségi Önkormányzata és a Vasvári Pál Múzeum harmadik alkalommal rendezte meg október 19-én szombaton „Ruszin Kulturális Napját ”. A helyszín ezúttal is a Vasvári Pál Múzeum volt. A rendezvényt Giricz Vera az ORÖ elnöke nyitotta meg majd köszöntőt mondott:Tircsi Richárd az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának osztályvezetője és Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott. A nap további részében Parakliszt - Könyörgő ájtatosság - tartottak az Istenszülő Szűz Máriához.

Egyházmegyei Énekkari Találkozó volt Tiszavasváriban

  Október 12-én, szombaton Tiszavasvári adott otthont a Nyírségi Református Egyházmegye Énekkari Találkozójának. 11 gyülekezet (Laskod, Nyírbátor, Nyírbogát, Nyírbogdány, Nyíregyháza- Sóstó, Nyírmeggyes, Petneháza, Rakamaz, Ramocsaháza, Tiszalök, Tiszavasvári) énekkara fogadta el a helyiek invitálást. Így közel 300 fő gyűlt össze Isten nagy nevének dicsőítésére a helyi  református templomban.

Ismét látogatható a tiszadobi Andrássy-kastély

  „A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” elnevezésű kiemelt projekt 2009-ben kapott zöld utat, a 2,2 milliárd forint összértékű, 1,7 milliárd forint európai uniós támogatással.Az építkezés befejeződött, úgy tudjuk, hogy az antik berendezési tárgyak beszerzése is megtörtént, a konyhatechnikát beépítették, a nézőtér és a színpad kialakítása jelenleg is folyamatban van.

Különös történetek Kepes Andrással

  Október 9-én szerdán  közönségtalálkozóra invitálta az érdeklődőket a Városi Könyvtár Tiszavasváriban. A vendég ezúttal Kepes András újságíró, író, egyetemi tanár, neves televíziós személyiség volt.Kepes András Budapesten, 1948. október 11-én született. 1975 óta tévézik. Több műsor, sikeres sorozat (Stúdió, Desszert, Világfalu, Különös történetek) szerkesztője és műsorvezetője volt.Nyolc könyvet írt. Nős, hat gyermeke, négy unokája van. Legkisebb gyermeke, Lukács 2011-ben született.

Az aradi vértanúkra emlékeztek

  Az aradi vértanúk kivégzésének 164. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak csütörtökön Tiszavasváriban a városháza dísztermében a Vasvári Pál Társaság. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően az Aradon kivégzett 13 vértanúra, illetve az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.Az ünnepi megemlékezésen köszöntőt mondott Dr. Fülöp Erik Tiszavasvári Város Polgármestere.

Több ezren voltunk Itthon, Büdszentmihályon!

  Hatalmas sikert hozott a IV. Szentmihályi Kézműves és Lovas nap és az Itthon vagy! Szeretlek Magyarország! Szeretlek Büdszentmihály program az elmúlt hétvégén. Tiszavasvári Város Önkormányzata és a programot szervező Vasvári Pál Múzeum az országos programhoz csatlakozva szombaton és vasárnap hálaadó Istentisztelettel, népi gasztronómiai programokkal, Zúzos-lé főző versennyel, középkori lovagok bemutatójával, gólyalábasokkal, karikás ostor csergető versennyel, helyi párlatok seregszemléjével, koncertekkel, kézműves vásárral, ingyenes múzeumi tárlatvezetéssel, táncházzal közös tűzgyújtással és a Göbölyös Tánccsoport tűztánc koreográfiájával várta az Árpádkori település egykori és ma is itt élő lakosait.

Múzeumpedagógiai Tanévnyitó a Vasvári Pál Múzeumban

  Megkezdődött a tanév a múzeumpedagógiai oktatásban is. Múzeumi Oktatási és Képzési Központja a Vasvári Pál Múzeum és a KLIK Tiszavasvári Tankerülete szeptember 23-án, hétfőn délelőtt rendezte meg 2013-2014.évi tanévre vonatkozó Múzeumpedagógiai Tanévnyitóját. A szakmai konferencián a Tiszavasvári Járás alap és középfokú oktatási intézmények vezetői és pedagógusai vettek részt. A köszöntő beszédek után a múzeum munkatársai részletes tájékoztatást adtak a múzeumpedagógiai programokról.

Magasabb szakmai besorolást kapott a Vasvári Pál Múzeum

  A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosította a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum alapító okiratát. Az intézmény besorolása közérdekű muzeális gyűjteményről területi múzeumra változott. Az 1963-ban alapított  múzeum a kulturális javak folyamatos gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése és restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, valamint a kiállításokon és más módon történő bemutatása során – mint területi múzeum – új minősítésének megfelelően nemcsak egy, hanem több önkormányzat területére kiterjedő gyűjtőterülettel, valamint több múzeumi szakágat felölelő gyűjtőkörrel rendelkezik.

Kedd esti Dezsavü érzés a Bencs villában

  Kedden este a Dezsavű színtársulat lépett a közönség elé Nyíregyházán, a Bencs villában. A társulat Tiszavasvári tagokból áll, és hírük már megelőzte őket, ezért nem volt véletlen, a telt ház. A kis színpadhoz illő pár szereplős komédiák helyzetkomikumra épülve a régi kabarék klasszikusait idézték, amire minden publikum vevő, ezért kaptak megérdemelten hatalmas tapsot irja a Szabolcs Online.

Okos telefonon a Vasvári Pál Múzeum

Digitális kalandozásra invitál  a Vasvári Pál Múzeum új mobilalkalmazása: az applikáció az 50 éves múzeum történetét, és kiállításait mutatja be, valamint a múzeum rendezvényeiről, programjairól tájékoztat. Az infokommunikációs forradalom jó pár éve jelen van a hétköznapokban és hatása jelentősen átalakította tájékozódási szokásainkat. Néhány évtizede még elképzelhetetlen technikai eszközök állnak ma a rendelkezésünkre a mindennapi életben. A múzeumba érkező látogatók ezentúl okos telefonjukon és a helyszínen díjmentesen kikölcsönözhető táblaszámítógépen is ismerkedhetnek a múzeum gyűjteményével és történetével.

Világzenei időutazás tűzijátékkal

  Államalapításunk elő estéjén augusztus 19-én lépett fel a helyi művelődési Központ előtti téren felállított gigantikus méretű színpadon az Everdance Táncszínház. A közel másfél órás tánc show kapcsán világzenei időutazáson vehetett részt a közönség Írországtól Mexikóig, Afrikától Ázsiáig. A műsorban fellépett az Everdance Tánctársulata mellett, Puskás Peti és Mr. Joe. A program színes és látványos tűzijátékkal zárult.

Idén elmarad a Zongora Fesztivál Tiszadobon

  Szegényebb lett az idei kulturális nyári programkínálat a Nyíri Mezőségen írja a Facebook oldalán a térség turisztikai irodája.Tiszai Kaland Információs Pont információ szerint idén nem kerül megrendezése a Tiszadobi Zongora Fesztivál.Hiába újították fel közel két milliárd forintból a térség első számú turisztikai látványosságát a kastély továbbra is várja új gazdáját(üzemeltetőjét) annak reményében, hogy az új gazda egész évben tartalommal és sok-sok látogatóval tölti meg a csodálatos kastélyt.

Tiszavasvári kárpitos előtt hajtott fejet az amerikai Slayer

  Több ezren tomboltak a Borsodi Hegyalja Fesztivál múlt szerdai napján Tokajban a nagyszínpad előtt, ahol minden várakozást felülmúló koncertet adott a világhírű Slayer zenekar. A tiszavasváriban élő Obsitos Attila, aki nem mellesleg hatalmas Slayer rajongó, kárpitos szakmáját kamatoztatva külön erre az alkalomra kizárólag a zenekar tagjai részére a színpad mögötti öltözőbe kényelmes ülőgarnitúrát,fotelt készített a fesztiválszervezők előzetes engedélyével.

Megnyerte a Britain's Got Talent döntőjét a magyar Attraction

  Magyar látványszínház győzött a brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat szombat esti döntőjében.  A világ egyik legnagyobb ilyen jellegű showműsorában aratott diadallal 250 ezer font (87 millió forint) pénzjutalom jár, és a társulat jogot nyert arra is, hogy részt vegyen az idei Királyi Varietén, ahol a királyi család tagjai, köztük II. Erzsébet királynő előtt mutathatják be műsorukat.
 

Szeretetről, szerelemről Müller Péterrel

  Müller Péter volt a Tiszavasvári Városi Könyvtár vendége 2013. június 1-jén. A dedikálással egybekötött közönségtalálkozó témája: Szeretetről, szerelemről volt.

Irodalmi teadélután a Városi Könyvtárban

  „Az Isten kezét fogva” címmel rendeztek ma irodalmi teadélutánt Tiszavasváriban, a Városi Könyvtárban. A rendezvény vendége ezúttal Ifj. Kovács Géza Batsányi – Cserhát – díjas költő volt Tiszadadáról. Az író – olvasó találkozó keretében, műsort adott a Tinitanoda. A zsúfolásig megtelt olvasóterem vendégeit hol meghatotta, hol felvidította az elhangzott költemények áradata, a szerző előadásában.

Pikáns színházi szombat este

  Marc Camoletti Francia négyes című könnyed, szórakoztató színdarabját nagy sikerrel adta elő szombaton Tiszavasváriban a Találkozások Háza színháztermében  a Gergely Róbert által fémjelzett Gergely Theáter.  A telt házas előadáson vastaps kísérte az öltözőbe a televízióból is ismert szereplőket így Gregor Bernadettet, Németh Kristófot, Harsányi Gábort, Szabó Zsófit, Szabó Mátét.
 

Néptáncos sikerek a tiszavasvári alma materből

  Február végén rendezték meg Békéscsabán a XXI. Országos Aranysarkantyú és Aranygyöngy Szólótánc fesztivált. Pethe Miklóst a tiszavasvári Kör- karély Néptáncegyüttes egykori tagját - aki jelenleg az angyalföldi Vadrózsák Együttes táncosa - első alkalommal jutalmazták Aranysarkantyú díjjal. Miki gyermekkorában a helyi általános iskolában Antal István kezei alatt pallérozódott. A Kör- karély néptáncegyüttesnél eltöltött felejthetetlen évek után Miki jelenleg egy budapesti egyetem hallgatója. A tánc továbbra is a legkedvesebb hobbija, amely szabadidejének jelentős részét kitölti.

Balázs Fecó koncertezett Tiszavasváriban

  Másfél órás emlékezetes koncerttel örvendeztette meg rajongóit Balázs Fecó Tiszavasváriban.Az énekes szeretettel köszöntötte a közönséget és üdvözölte azokat, akikkel már találkozhatott a korábbi Neoton, Taurus, vagy Korál koncerten annak idején. A koncert során – kis kommentárokat fűzve dalaihoz – érintette pályája legfontosabb, legemlékezetesebb állomásait, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen több, mint negyven évet nehéz másfél órába sűríteni.

Népszokások Húsvétkor

  A húsvét az egyik legfontosabb ünnep a keresztények számára, ennek köszönhetően Magyarországon is számos szokás, hagyomány alakult ki és maradt fenn ezzel kapcsolatban. Húsvétvasárnap inkább az egyházi szertartásokhoz szorosabban kötődő szokások és hiedelmek dominálnak, az ünnep másodnapján pedig a népszokásoké és a családi vendégségeké a főszerep.Húsvét Magyarországon az év egyik legfontosabb vallási ünnepe, amely alkalmával Jézus Krisztus feltámadására emlékeznek meg. Ennek tiszteletére szerte az országban szentmiséket és istentiszteleteket tartanak, melyek általában körmenettel zárulnak.A húsvétot megelőző vasárnap - virágvasárnap - Krisztus diadalmas jeruzsálemi bevonulásának az ünnepe. Ennek emlékére alakult ki a déli vidékeken a pálmás, az északibb tájakon pedig a barkás körmenet tartanak.

Mese felnőtteknek

  A 2011-ben  Kossuth-díjjal is elismert Berecz András volt a vendége a Tiszavasvári Városi Könyvtárnak 2013. március 25-én 17.00 órától. Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása új életet lehelni a régi mesékbe, hogy a ma embere is értse meg az öregek nyelvét, a maga boldogulására használja a régiek bölcsességét, becsülje a rá hagyott örökséget. A Kossuth-díjas művész 1957-ben született Budapesten. Édesapja Felvidékről való, édesanyja Nagykunságban született. Festőnek és jogásznak készült. Az első dalokat édesanyjától tanulta.

Kedvenc mesém a Városi Könyvtárban

  Szeretem a könyvtáram címmel különleges programsorozattal várta az érdeklődőket a tiszavasvári Városi Könyvtár. Március 19-én (kedden) 10 órától a Könyvtár vendége volt Csernik Pál Szende láb-báb művész , aki egy felejthetetlen előadással örvendeztette meg a közönségét. Március 20-án szerdán rendezték meg szintén a Városi Könyvtárban a városi mesemondó versenyt óvodások számára. A zsűriben helyett foglalt Dr.Fülöp Erik Tiszavasvári polgármestere is. A résztvevő gyerekek igen színvonalas előadásokkal rukkoltak elő. Az eseményen fellépett a helyi óvónénik alkotta Hétszínvirág Bábcsoport is.

„Holló-díjasok a Barbizonban”

  A 2012. évben Holló László-díjjal kitüntetett képzőművészek mutatkoznak be csoportos kiállításon a tiszadadai községházán, Holló László születésének 126. évfordulója alkalmából, „Holló-díjasok a Barbizonban” címmel.Kilenc, az elmúlt évben / 2012-ben / Holló László - díjjal kitüntetett festő és grafikusművész alkotásából nyílt kiállítás március 7-én Tiszadadán a Tájházban.A Kossuth-díjas festőművész (1887–1916) négy évtizeden keresztül alkotott nyaranta a Tisza-parti településen.

Elhunyt a Republic frontembere, Bódi László

  Március 11-én, hétfő hajnalban elhunyt a Republic frontembere, Bódi László. Elhunyt Bódi László Cipő – közölte a Blikknek a Republic együttes menedzsere. A zenész évek óta szívbeteg volt, február 15-én pedig újra kellett éleszteni. Cipő azóta kómában volt, több sikertelen kísérletet is tettek az orvosok, hogy felébresszék a kómából. Az utolsó hírek még arról szóltak, hogy kinyitotta a szemét. Az énekes orvosai már évekkel ezelőtt javaslatot tettek transzplantációs műtétre, melyre végül nem került sor. A családtagok állítólag már korábban felkészültek a legrosszabbra. 47 éves korában érte a halál.Az együttes a Facebook oldalán adott hírt a halálhírről a rajongóknak. A zenekar szinte minden albuma aranylemez lett, több mint egymillió CD-t adtak el karrierjük során.

Kisvárdáról Malmőbe...

  A Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Fényeslikéről származik, Kisvárdára járt gimibe, a Miskolci Egyetem filozófia szakán végzett - kezdte a mai sajtótájékoztatóján a bemutatkozást ByeAlex. - Tudom, hogy nem egy piacképes szakma, de engem már suliban is a humán tárgyak vonzottak, a filozófia pedig úgy érzem, hogy a gondolkodás alappillére, ami az emberekkel kapcsolatos alapvető kérdésekre keresi a választ. Nem azért mentem el filozófiát tanulni, mert úgy gondoltam, hogy ebből gazdag leszek, hanem egyszerűen ezt szerettem volna tanulni.

Télűzés Tiszavasváriban

  Szikrázó napsütésben, muzsikaszóval, maskarás felvonulás síppal, dobbal, alakoskodó néptáncosok felvonulásával, búcsúztatták jelképesen az idei telet Tiszavasváriban. A jubileumi, fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Vasvári Pál Múzeum téltemető rendezvényén kiszebábot égettek a helyiek a tél jelképes búcsúztatásaként.

Lemondott XVI. Benedek pápa

  Február 28-val elhagyja az apostoli széket és lemondt tisztségéről XVI. Benedek pápa - tudósított az olasz Ansa hírügynökségre hivatkozva több olasz napilap. "Előrehaladott korom miatt erőm nem elegendő már ahhoz, hogy péteri szolgálatomat megfelelően gyakoroljam" - mondta testvérei előtt Joseph Ratzinger.Személyesen, latinul jelentette be egy konzisztórium során XVI. Benedek pápa, hogy február 28-án lemond tisztségéről - írják az olasz lapok, amelyek 2012 áprilisára, 85. születésnapjára is azt jósolták, hogy lemond majd egészségi állapota miatt. 2010-ben a pápa azt írta könyvében, hogy ha spirituálisan alkalmatlannak érzi magát, akkor lemond posztjáról.

Zenével köszöntötték az újévet

  Újévi koncertet rendeztek Tiszavasváriban január 5-én a  Találkozások Háza színháztermében. Különleges zenei élménnyel ajándékozta meg teltházas újévi koncertjén a  Városi fúvószenekar a helyieket szombat este Tiszavasváriban. A hagyományokat követve közel két órás zenei barangolással köszöntötte az Aranyi Imre karnagy által vezetett zenekar a 2013-as esztendőt. A repertoárban jól ismert dallamok mellett új művek is felcsendültek.

Bezár,de mégis tovább működik a Vasvári Pál Múzeum

  Mint ismert, a vidéki múzeumok önkormányzati fenntartásába kerülnek 2013. január elsejétől, miután az Országgyűlés  még októberben elfogadta a muzeális intézményekről szóló törvény módosítását.  Tiszavasvári város  önkormányzatának képviselő testülete november 29-i közgyűlésén tárgyalta és egyhangúlag elfogadta a Vasvári Pál Múzeum fenntartó-váltásával kapcsolatos, törvényben meghatározott további feladatait. Dr. Fülöp Erik  polgármester a napirend  tárgyalásakor elismerően szólt a múzeum  eddigi tevékenységéről.

Csupán részei vagyunk a nagy műnek

  "Ismerjük be, hogy csupán részei vagyunk a nagy műnek s bár fontos a szerepünk, csak a mi kis körünket látjuk, de egészében fel nem foghatjuk" .A  Vasvári Pál Múzeum féltve őrzött Kabay hagyatékai közt található eredeti levél idézete olvasható a feltalálót ábrázoló mellszobor talapzatán, amelyet pénteken ünnepélyes keretek közt lepleztek le a múzeumkertben található Sőrés sétányon.

Új köztéri alkotás Kabay Jánosról

  Új köztéri alkotással gazdagodik december 14-én Tiszavasvári. A település szülöttjének, világhírű feltalálójának, Kabay Jánosnak kíván emléket állítani a helyi Vasvári Pál Múzeum és  a Vasvári Pál Múzeum Baráti Köre Egyesület a múzeum kertjében található Sőrés sétányon felállított új mellszoborral.A szobor ünnepélyes leleplezésére december 14-én pénteken kerül sor. Az ünnepi esemény 11.30 órakor a Városháza dísztermében kezdődik ahol ünnepi köszöntőt mondanak  Dr. Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Dr. Fülöp Erik polgármester, Dr. Bene János megyei múzeumigazgató, és Dr. Jekő József főiskolai tanár.

Szentmihályi fonó- ahogy régen vót…

  Büdszentmihályon (ma: Tiszavasvári) kora tavasztól késő őszig a földműves munkával, állat gondozással foglalkoztak. Előkészítették a fonni valót (kendert, lent és gyapjút) biztosították a család számára az élelmet, a pincék, kamarák megteltek télire. A faluban élő földműves emberek életében a legvidámabb, legboldogabb napok a fonókban eltöltött órák voltak. Szentmihályon nem tudják meghatározni azt az évet amióta fonóházakban, gyűltek a fiatalok és az öregek, mert a legidősebb ember is, azt mondja még nagyanyáink is jártak november elsejétől húshagyókeddig fonóba, ez ősi szokás volt.

LEKVÁRMUSTRA A MÚZEUMBAN

  A Vasvári Pál Múzeum és Baráti Köre 2012. november 24-én 13 órától második alkalommal rendezi meg a Szentmihályi lekvárbörzét. A szervezők várják mindazon vállalkozó kedvű magán személyek jelentkezését (nem csak Tiszavasváriból), akik szívesen megmutatnák mások előtt lekvárkészítő tehetségüket. Kizárólag házi készítésű termékekkel lehet jelentkezni a versenyre, ahol a háromtagú zsűri íz kategóriánként dönti majd el, hogy kié is a legfinomabb.

Divat a ruszin.Kulturális Nap Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat és a Görög Katolikus Egyházközség a Vasvári Pál Múzeummal karöltve szervezte meg 2012.okt.20-án immár második alkalommal rendezvényét. A programok előtt Tasi Tamás helyi parochus, görög katolikus esperes közös imádságra hívta fel az egybegyűlteket. Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár - Tiszavasvári szülötte - megnyitójában ecsetelte a magyar-ruszin együttélés ezer évét, a szabadságharcokban való közös fellépést, és bátor helytállást.

Ruszin Kulturális Nap a Vasvári Pál Múzeumban

 A Tiszavasvári Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat együttműködve a Vasvári Pál Múzeummal október 20-án második alkalommal rendezi meg közös kulturális napját. A Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat 2010 őszén alakult a helyhatósági választások alkalmával. A városban élő ruszinok célja az önkormányzati munka mellett kultúrájuk megismertetése, valamint az utókor számára néphagyományaik bemutatása. Az idei rendezvény számos különlegességet kínál az érdeklődők számára.

A Trianoni Diktátum története és következményei

  Október 3-án szerdán nyílt meg a Várpalotai Trianon Múzeum a anyagaiból időszaki kiállítás Tiszavasváriban a Találkozások Házában.A Zichy-kastélyban 2004-ben megnyílT gyűjtemény majdnem húsz teremben mutatja be az országcsonkító békediktátum történetét, következményeit.

Rendhagyó énekóra a Muzsikás Együttessel

  2010-es látogatása után ismét rendhagyó énekórát tartott a Tiszavasvári Általános Iskolában a Muzsikás Együttes. A programsorozat már hét éve tart, és ez idő alatt több mint 350 iskolába vitte el az élő népzenét és az élményszerű muzsikálást az együttes. Az előadássorozat a Mol támogatásával valósulhat meg.

KORONGOZÓ CSALÁDI NAP A MÚZEUMBAN

  A Vasvári Pál Múzeum Családi Napra várja az érdeklődőket 2012. szeptember 15. szombaton 14.00-tól. A szervezők elsősorban az agyagozni, gyúrni, formázni szerető gyerekeket várják. Egész délutános családi napon játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a kerámia fajtákat, a fazekas mesterség fortélyait pedig Vámos Nóra fazekas mester segítségével sajátíthatják el.

Szentmisével köszöntik a Római Katolikus Templomot

   Száz éve épült Büdszentmihályon (ma:Tiszavasvári) a Római Katolikus Temploma, melyet 1912 szeptemberében szenteltek fel Szent Eleonóra és a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére. A templom felszentelésének búcsúünnepét szeptember 16-án vasárnap 16 órakor szentmisével ünnepli meg a helyi Római Katolikus gyülekezet és a város. A szentmisét Bosák Nándor, a Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye püspöke celebrálja.

Újra Találkozhatunk Lázár Istvánnal

  Tiszavasvári város Képviselő-testülete szeptember 13-i csütörtöki ülésén döntött a Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezető munkakör betöltésére irányuló pályázat elbírálásáról. Október 1-től újra Lázár István kapott öt évre szóló megbízatást az intézmény vezetésére. Mint ismert az intézmény élén csaknem egy éve nincs vezető, hiszen a korábbi testületi üléseken kétszer is sikertelen volt a vezető megválasztása. Dr. Fülöp Erik korábban a helyi rádiónak adott interjújában kijelentette, hogy szakmailag elégedett volt a korábbi vezető munkájával, de emberileg nem tud együtt dolgozni Lázár Istvánnal ezért nem tudja támogatni.

Templomok Éjszakája Tiszavasváriban

  Szeptember 15-én szombaton csatlakozva az országos Kulturális Örökség Naphoz, valamint a Szakrális Művészetek hetéhez első alkalommal rendezik meg Tiszavasváriban a Nyitott Templomok Éjszakáját. Három helyszínen zajlanak majd az események. 18.00 – 18.30 között tekinthető meg a 250 éves Görög Katolikus Templom. A templom történetéről előadást tart: Rozman Béla pedagógus. 19.00 – 19.30 között tekinthető meg a 223 éves Református templom. Előadást tart: Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumvezető. 20.00 – 20.30 között tekinthető meg a 100 éves Szent Eleonóra Római Katolikus Templom, ahol előadást tart Mák Zsolt, római katolikus plébános.
 

Holló László Emlékkiállítás Tiszavasváriban

   Holló László Kossuth - díjas festőművész alkotásaiból nyílik időszaki kiállítás, a tiszadadai Holló László Emlékház gyűjteményes anyagából , a művész születésének 125. évfordulója tiszteletére, 2012. szeptember 11-én kedden 17.00. órakor Tiszavasváriban, a Vasvári Pál Múzeumban. A megnyitó eseményen köszöntőt mond: Baloghné Szűcs Zsuzsanna múzeumigazgató. Előadást tart Holló László tiszadadai korszakáról: Ifj.Kovács Géza közművelődés vezető. A kiállítást megnyitja: Korompainé Mocsnik Marianna a hajdúhadházi Holló László Gyűjtemény kurátora.

Matiz János: Köztünk élő alkotó

  Köztünk élő alkotók  címmel Matiz János gyűjteményes, önálló kiállítása nyílt meg augusztus 18- án szombaton Tiszavasváriban a Találkozások Háza galériájában. A kiállítást Pere Gyula szavalata nyitotta meg, majd Rozman Béla művésztanár méltatta a helyi polihisztor, alkotó munkásságát.

Szakos Andi hazai pályán énekel!

Tehetségkutatós szereplése óta most elsőként lép színpadra Tiszavasváriban Szakos Andi!A Tv2 Megasztár tehetségkutató versenyén második helyezést elért lány a verseny óta eltelt időszakban sem pihenhetett igazán , hiszen Caramell országos turnéjával és saját fellépéseivel beutazta szinte az egész országot és rengeteg fellépésen van túl. Érdekesség, hogy a közelmúltban Tiszaújvárosban és Nyíregyházán is koncertezett. Augusztus 20-án hétfőn a Találkozások Háza előtti téren a városi ünnepség részeként este fél tíztől találkozhatnak vele  szülővárosának rajongói.

Zajos gépcsodák és kemencében sült új kenyér

Államalapításunk ünnepén augusztus 20-án immár második alkalommal rendezik meg a térség agrártörténeti géptalálkozóját Tiszavasváriban. A mai napig használatos matuzsálemi gépeket (traktorok, aratógép, cséplőgép stb.) mutatkoznak be a rendezvényen. A program a reggeli regisztráció után gépfelvonulással indul. A matuzsálemi gépek rendőri felvezetéssel vonulnak, végig a belváros utcáin majd visszaérkeznek a rendezvény helyszínére az egyházerdő melletti vásártérre.

Újra Nagy Játék nap

Hagyomány már, hogy a nagy játéknappal búcsúztatja a nyári szünidőt a gyerekek nagy örömére vagy bánatára a Vasvári Pál Múzeum. Ebben az évben sincs ez másképp. Az előző évekhez hasonlóan idén is egy téma köré sorakoznak a programok. Az idei esztendő témája a papír. A rendezvény napján nyílik meg a Langaméta Óvodai Szakmai munkaközösség új időszaki kiállítása melynek címe: Játékok papírból.

Táncdalfesztivál anno Fekete-fehérben

Időutazásra invitálja a közönséget a Dezsavü Színkör és a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete közös produkciója augusztus 18-án este a Találkozások Háza barátságos udvarába a „Táncdalfesztivál anno” című előadásra.Az est kellemes kikapcsolódást nyújthat mindazoknak, akik szeretnek nosztalgiázni, és örömmel idézik fel a múlt század második felének nagy slágereit.

Repültek a tűz fölött a Múzeumok Éjszakáján…

Hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg az idei sorrendben VI. Múzeumok Éjszakáját a Vasvári Pál Múzeumban. Repüléstörténeti nappal, Malév emlékkiállítással és műrepülő bemutatóval várta az érdeklődőket a Nyíri Mezőség múzeuma az év legrövidebb éjszakáján június 16- án szombaton Tiszavasváriban.

Tiszavasvári lett az év diákrádiósa

Több, mint ezer diákújságíró részvételével rendezték meg a 19. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált 2012. május elején a budapesti Millenáris Fogadóban. A diákmédiások legnagyobb hazai seregszemléje a koncertekkel kezdődött, majd Kecskés István, a DUE elnöke, és a rendezvény főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Szalai Annamária köszöntötte a fiatal újságírókat.

20 éves a Kör- Karéj Táncegyüttes

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén a Kör- Karéj Táncegyüttes Tiszavasváriban. Ebből az alkalomból „Emlék a szívnek, remény a léleknek” címmel, gálaműsort rendeztek június 2-án szombaton 19 órától a Találkozások Házában. A koreográfiát Pethe Miklós állította össze.  A talpalávalót az este folyamán a Zagyva zenekar szolgáltatta. A gálaműsort követően táncház várta a táncos lábú érdeklődőket.
 

  • Újabb kontroll Tiszavasváriban

      A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

  • Református (M)érték Hajdúnánáson

      Nem csak a reformáció 500. évfordulója alkalmából marad emlékezetes ez az év a nánási emberek számára. Elhelyezték a református óvoda és a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnáziumának alapkövét, valamint átadtak egy Kálvin-szobrot, és a gimnázium dísztermének festett fakazettás mennyezetét is Hajdúnánáson pénteken.

  • Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

      Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.Közélet »

Újabb kontroll Tiszavasváriban

  A Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében végeztek „Finn módszeres” ittasság-ellenőrzést 2017. november 12-én Tiszavasváriban – tudatta a megyei rendőrfőkapitányság a police.hu oldalon.

Kultúra »

Egyszer fent, egyszer lent. Rajtunk múlik, hogy változtatunk-e életünkön!

  Életünkben vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy minden sínen van beleértve magánéletünket, és szakmai életünket is. Párkapcsolatunk harmonikusnak tekinthető, a munkahelyen sincsenek problémák, és még szabadidőnk is van. Szabadidőnkben rengeteg mindent tudunk csinálni.


Gazdaság »

Bombát találtak a tiszavasvári úti laktanya mellett

  Vélhetően egy második világháborús bombát találtak a péntek délelőtt Nyíregyházán, Tiszavasvári úton, a volt Vorosilov laktanya kerítése mellett. A negyvenöt centiméter hosszú robbanószerkezetet erősáramú kábel fektetése közben munkagép fordította ki a földből. A dolgozók azonnal hívták a rendőrséget, akik értesítették a tűzszerészeket.

Sport »

Benyusz letarolta a Berettyót

  Teljes fordulót rendeztek a kézilabda NB II. Észak-keleti csoportban, bár nem minden megyei csapat lépett pályára. Tiszavasvári csapata a Berettyóújfalu csapatát fogadta hazai környezetben. A Hadas legények szoros első félidőt követően a 41. percben már tizenegy góllal vezettek és magabiztos győzelmet arattak.Ezt már olvasta?

Elolvasom »